Hedeflerimizi Nasıl Gerçekleştiririz?
Hayatta ilerleyebilmek için kendi belirlediğimiz ya da başkalarının önerdiği hedefleri kullanırız. Hedefler, değerlerimizin gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebileceğimiz istasyonlar şeklinde görev görür. Bu süreç, değerlerimizle uyuşmayan bir hedefi gerçekleştirmeyi çok güç kılar. Ayrıca bu süreç, bizi motive eden değerlerle tam uyum içindeki hedefleri yaratmamız ve onlara erişmemiz için bize yardımcı olur. Başarılı olmak isteyen kişinin bir misyonu da olması gerekir.
Misyon deyince bir kişinin tüm değerleri, fikirleri, ilgileri ve arzularının bütününü kas ederiz. Kendi misyonumzu bulmak için çaba göstermemiz önemlidir. Bu bir zorunluluk değildir ama hayatımıza anlam katan bir şeydir. Değerlerimizi ve misyonumuzu belirledikten sonra, hedefler belirleyebiliriz. Mesela, önemli bazı meselelere yanıt bulabiliriz:
- Hedef nedir? Karşılaştırma yapmadan belirleyin hedefinizi. Bir zaman sınırı olmalı ve kişinin yetenek ve becerileriyle ilişkili olmalıdır.
- Arzu edilen son durumun özelliği nedir? Hedefinizi gerçekleştirmenize en çok yardımcı olacak olan aktivite ve hisleri belirleyin.
- Hedefe ulaştıktan sonra hayatımızda ne tür değişimler yaşanabilir? Faydaları bilmek, kişinin hedefine ulaşması için gerekli eylemleri gerçekleştirmesinde onu teşvik ve motive edecektir.
- Hedefinize doğru şimdi ilerlemenize ne engel oluyor? Bu hedefi gerçekleştirmenin negatif sonuçları olup olmayacağını tahmin edin.
- Başarmak için neye ihtiyacınız var? Bu hedefi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan kaynak ve araçları tahmin edin .
Her gün ilerleyin. Sizin için işe yaramayan şeyleri değiştirin. Verdiğiniz kararlar önemlidir ama hepsinden önemlisi, bu kararların ağırlığını belirleyecek olan eylemdir. Goethe’nin dediği gibi, “Bir gün sizi hedefinize götürecek adımlar atmak yeterli değildir ama her adım, adım olmaktan sıyrılmaksızın bir hedef olmalıdır.“
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.