Hayal kırıklığı ve Depresyon, Benzer Ama Farklı
Hayal kırıklığı ve depresyon genellikle son derece benzer görünmektedir. Aslında , her iki durumda da acı, ilgisizlik, yorgunluk, hayal kırıklığı vb. yaşıyorsunuz. Ancak aslında bunlar çok farklı. Bu gerçeği destekleyen basit bilimsel kanıtlar var. Bununla birlikte, birçok insan hayal kırıklığı yaşar ve çoğu zaman bir duygudurum bozukluğu yaşadıklarını kabul eder.
Açıkçası, depresyon asla göz ardı edilmemelidir. Ancak, çok faktörlü ve hayal kırıklığından çok daha karmaşık bir olgudur. Hayal kırıklığına uğramış hissetmek, beklentilerinize bir darbe olduğu anlamına gelir. Acı verici olmasına rağmen, zaman içindeki belirli anlara atıfta bulunma eğilimindedir. Hayal kırıklığı da bir öğrenme şeklidir.
Belli bir zaman diliminde hayal kırıklığı üstüne hayal kırıklığı yaşıyorsanız sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu durumda, belirtileriniz daha spesifik bir durumu temsil ediyor olabilir. Bilim bu özel fenomeni araştırdı. İnceliyoruz.
“Çoğu şey daha derine inene kadar hayal kırıklığı yaratır.”
-Graham Greene-
Depresyon ve hayal kırıklığı
Evrensel, sık ve kaçınılmaz bir duygu varsa, o da hayal kırıklığıdır. Gerçekten de, bunu yaşamak son derece yaygındır. Ancak, onunla başa çıkma şekliniz her şeyi değiştirir. Bu durumda sıkışıp kalırsanız, hüsrana uğrarsınız. Birine tekrar güvenmeniz gerekip gerekmediği konusunda da sürekli şüphe duyabilirsiniz.
Öte yandan, hayal kırıklığı yaratan deneyimlerinizi dengelemeyi başarır ve onlardan öğrenirseniz,daha iyi bir öz kontrol duygusuyla yaşamınızda ilerleyebilirsiniz. Nitekim hayal kırıklıkları kaçınılmazdır. Onlar sadece hayatın bir parçası. Ayrıca, dünyaya onlarla nasıl başa çıkacağınızı bilerek gelmeseniz de, er ya da geç nasıl yapılacağını öğrenirsiniz.
Öte yandan, depresif bozukluklar hiçbir şekilde yaşamın kaçınılmaz bir parçası değildir. Gerçekten de, depresyon ve hayal kırıklığı aynı şey değildir. Çünkü farklı deneyimler içeriyorlar. Bu nedenle, hayal kırıklığının sıklıkla depresyona sürüklendiğini düşünme eğiliminde olsanız da, bu çok daha sık meydana gelen başka bir şeydir.
Nitekim, depresyondaki insanlar ve teşhis konmamış olanlar, tekrarlayan hayal kırıklıkları yaşama eğiliminde olanlardır. Çünkü hayata bir olumsuzluk, karamsarlık ve çaresizlik süzgecinden bakarlar. Daha fazlasını öğrenelim.
Hayal kırıklığı ve depresyon arasındaki fark nedir?
South Dakota Eyalet Üniversitesi, hayal kırıklığının psikolojik deneyimini anlamak amacıyla 2012 yılında bir araştırma yaptı. Çalışma temel olarak bunu, bir şeye veya birine yönelik beklentilerin ve özlemlerin çöktüğü cesaret kırıcı bir duygu olarak tanımladı. Kişi ayrıca geçici olarak amaç duygusunun bir kısmını kaybeder.
- Hayal kırıklığı, belirli bir zamanda sizi birçok şeyi yeniden formüle etmeye zorlayan belirli ve sınırlı acı verici bir deneyimden oluşur. Üzüntü, öfke, hayal kırıklığı, huzursuzluk gibi bir dizi duygu hissedersiniz. Ancak zihniniz aktif kalır. Ayrıca, öğrenmek, yeniden ayarlamak ve ilerlemek için sıklıkla olanları işlemeye çalışırsınız.
- Depresyon ise daha uzun ve çok faktörlü bir deneyimdir. Hayal kırıklığı genellikle bu duygudurum bozukluğunun tek tetikleyicisi değildir. Genel olarak, bu bozukluk tanımlanması kolay olmayan daha fazla boyut içerir. Ek olarak, depresyonda daha geniş, sınırlayıcı ve kalıcı bir semptomatoloji yaşarsınız. Örneğin, uyku ve yeme bozuklukları, yorgunluk, ilgisizlik, olumsuz düşünceler, umutsuzluk vb.
Hayal kırıklığıyla neden diye sorarsınız. Neden oldu? Bir anlam bulmaya çalışırsınız. Ancak, depresyondaysanız, uzun süre nedenini sormamış olursunuz. Bunun nedeni, zihninizin yalnızca keder içermesidir ve her şeyinizi kaybetmiş gibi hissetmenizdir.
Hayal kırıklıkları duygudurum bozukluğuna neden olabilir mi?
Hayal kırıklığı ve depresyonun aynı şey olmadığını biliyoruz. Ancak, ilki ikinciye yol açabilir mi? Bazı durumlarda, evet. Yale Üniversitesi (ABD) tarafından yürütülen araştırma daha fazlasını açıklıyor.
- Bir kişiyi umutsuzluğa sürükleyen kalıcı hayal kırıklıkları, depresif bir bozukluğa yol açabilir.
- Bu olduğunda, çok özel bir beyin bölgesini içerir: habenula. Epifiz bezi ile ilgili son derece küçük bir yapıdır.
- Özellikle, lateral habenula, bazal ganglionlardan ve limbik sistemden uyarılar alır. Ayrıca dopaminerjik ve serotonerjik nöronlarla bağlantıları vardır. Bir kişi birkaç olumsuz ve hayal kırıklığı yaratan deneyimden sonra umudunu kaybettiğinde, habenula motivasyonla bağlantılı nöronlarla etkileşimi durdurur. İşte o zaman ruh hali değişir.
Hayal kırıklığı ve depresyon: her şeyi değiştiren olumsuz zihin
1916’da Sigmund Freud, “Psikanalitik Çalışmada Karşılaşılan Bazı Karakter Tipleri” başlıklı bir makale yazdı. İçinde son derece ilginç bir şeyden bahsetti. Başarılı olmasına rağmen hayal kırıklığına uğrayan insanlar olduğunu belirtti. Gerçekten de , her şey lehlerine olmasına rağmen, sürekli hayal kırıklığına uğrayanlar var. Psikanalizin babası, bu insanların nevrotik profillere sahip olabileceğini öne sürdü.
Bugün, depresyonun genellikle sessizce kendini gösteren bir bozukluk olduğunu biliyoruz. Ayrıca, duyularınız aracılığıyla size gelen bilgileri görme ve işleme şeklinizi tamamen değiştirir. Bu durumda, zihniniz yalnızca sorunları görür. Herhangi bir olumlu olayı şüpheyle izlersiniz. Gerçeklik hayal kırıklığı olur. Şimdiki zaman belirsizlikle, gelecek ise umutsuzlukla doludur.
Son olarak, hayal kırıklığı ve depresyonun iki farklı kavram olduğu doğru olsa da, bazen birlikte yaşayabilirler. Bununla birlikte, bu gerçekleştiğinde, hayal kırıklığından daha fazla değişken vardır. Gerçekte, beklentilerinizi ihlal eden herhangi bir olay, sizi onu kabul etmek, ona anlam vermek ve üstesinden gelmek için bilişsel ve duygusal bir çaba göstermeye zorlar.
Sonuçta yaşamak, nasıl yüzleşeceğinizi ve planlarınızı buna göre nasıl yeniden düzenleyeceğinizi bilmek demektir. Hayat bundan ibaret.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bunkers, Sandra. (2012). The Lived Experience of Feeling Disappointed: A Parse Research Method Study. Nursing science quarterly. 25. 53-61. 10.1177/0894318411429063.
- Tzieropoulos, H., de Peralta, R. G., Bossaerts, P., & Gonzalez Andino, S. L. (2011). The impact of disappointment in decision making: inter-individual differences and electrical neuroimaging. Frontiers in human neuroscience, 4, 235. https://doi.org/10.3389/fnhum.2010.00235
- Kaye, A., & Ross, D. A. (2017). The Habenula: Darkness, Disappointment, and Depression. Biological psychiatry, 81(4), e27–e28. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2016.12.004
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.