Logo image
Logo image

Güvensizlik Göstergesi Olan 5 İfade Şekli

3 dakika
Güvensizlik Göstergesi Olan 5 İfade Şekli
Son Güncelleme: 29 Ocak, 2018

Kendini ifade etme şekillerinin bir insanın kişiliği, tavırları ya da ruh hali hakkında pek çok ipucu verdiğini hepimiz biliyoruz. Farkında olmasak da her birimizin farklı bakma, yürüme ya da başkalarının karşısında durma şekli var. Bunlarla var oluyoruz ve bunlar bizim kişiliğimizin bir parçasını oluşturuyor. Bazen de kendiliğinden ortaya çıkar ve başkalarının görmesini istemediğimiz şeyleri gözler önüne serer. Başkalarında güvensizliğe neden olan ifadeler vardır.

Etkileşimlerin kısa süreli ve az olduğu bazı sosyal durumlar vardır. İnsanlar bazen bilinçli bazen de bilinçsiz olarak hakkımızda fikir geliştirir. Söylediklerimize, jest ve davranışlarımızla kendimizi ifade etme şeklimize bağlı olarak hakkımızda bir fikir edinirler.

“Algıları açık olmak, birinin davranışları ile ağzından çıkan sözleri arasındaki tezatları fark etmektir.”

– Allan Pease


Bu kısa anlar aynı zamanda çok da değerli olmasaydı bir sorun olmazdı. Çünkü bu, bir iş toplantısı sırasında veya özellikle ilgimizi çeken bir görüşme esnasında olabilir. Özellikle de duygusal anlamda ilgimizi çeken birileri üzerinde iyi izlenim vermek istediğimizde yine bununla karşılaşabiliriz. Hakkımızda iyi düşünülmesini ve etkileyici olabilmeyi isteriz.

Bu nedenle ifade şeklimizin farkında olmak ve ne anlam ifade ettiğini öğrenmek önemlidir. Durum gerektirdiğinde bunları lehimize kullanmak önemlidir. Bunu başarmak için ise olumlu ve olumsuz ifadeleri gözden geçireceğiz.

1. Alt dudağı ısırmak, ele veren ifade

Alt dudağınızı ısırdığınızda aslında iletişi kurarken ağzınızdan dökülen sözcüklerin tam olarak kafanıza yatmadığını göstermiş olursunuz. İster siz ister karşınızdaki olsun, bilinçsiz olarak söylediğiniz şeyin şüpheli veya aldatıcı olduğu izlenimi verir ve böyle yorumlanır.

Some figure

Bu ifade şekli aynı zamanda gizli bir mesaj olduğunu da gösterir. İnsanlar genelde “dudağımı ısırmak o konuda konuşmak istemediğim anlamına gelir” diyor. Fakat bu yanlış bir yorum. Bu davranışı yaptığınızda sakladığınız bir şey olduğu ve bunun bir derecede söylediklerinizle örtüşmediği anlamına gelir.

2. Devamlı kaşları çatmak

Devamlı kaşların çatılması sinir, huzursuzluk ve anlaşmazlık anlamı taşır. Genelde bu ifade şeklini stresli olduğumuz zamanlarda kullanmış oluyoruz. Ancak bazı insanlar bunu o kadar fazla yapar ki bu yüzden kırışıkları olur.

Korktuğumuzda ya da endişelendiğimizde hemen kaşlarımız çatılır. İletişimde bu siz ya da karşıdaki kişi için güven eksikliği olarak algılanabilir. Bazen de bir gözlemi kesinleştirmeye çalışırken ya da savunmacı bir pozisyona girdiğimizde kaşlarımızın şeklini değiştiririz.

3. Sık sık ve hızlı göz kırpmak güvensizlik işareti

Bu, kontrol etmesi en zor ifade şekillerinden biridir. Bunun nedeni, tedirgin olunan durumlarda verilen otomatik bir tepki olmasıdır. Normalde dakikada 14-17 kez göz kırparız. Fakat tedirgin olduğumuzda bu sayı bariz şekilde artar.

Some figure

En kötü ifade şekillerinden biri olmasının nedeni çok sık ve hızla göz kırpmaktır. Çünkü karşımızdaki kişi tamamen bu garip ifadeye odaklanır. Söylediğimiz şeye dikkatini veremez ve kolayca güvensizlik gösteren bu davranışımızı takip etmeye başlar.

4. Konuşurken elleri saklamak

Ellerimiz açık bir ifade organıdır. Vurgu yapar, engeller, gösterir ya da söylenen şeyi taktir eder. Bu nedenle konuşurken ellerini fazla kullanan insanlar başkaları tarafından daha güvenilir ve plansız kişiler olarak algılanır.  Bu, samimiyet göstergesi olarak kabul edilir.

Öte yandan, konuşurken ellerini gizleyen insanlar tam aksini iletirler. Bir şey gizledikleri anlamının çıkmasına neden olurlar. Ellerinizi arkaya koymak, çaprazlamak, ceplere koymak ya da masanın ardına gizlemek kolay değildir. Bu nedenle eğer ellerinizi gizlerseniz iletişimin önüne bir bariyer koyduğunuz anlamı çıkabilir.

5. Hiçbir zaman gülmemek veya gülümsememek

Gülümsemek hiç şüphesiz en sıcak ifade şeklidir. Biri size gülümsediğinde fark etmeseniz bile o konuşmadan daha pozitif bir enerji alırsınız. Bu diyalog kurmak, pozitif, sakin ve dostça bir iletişim kurmak için en iyi yoldur.

Some figure

Ancak biri devamlı gülerse veya gülümserse bu da negatif bir etki yaratabilir. Böyle olduğunda gösterilen şey kaygı, tedirginlik, konsantrasyon eksikliği veya çok fazla kabul görme isteğidir. Verilen bu mesaj pozitif değildir ve başkaları için engel oluşturur.

Tüm bu ifade şekillerinde örtülü veya sahte bir kimlik yaratmak esas değildir. Aksine, kişi ifadeleri sayesinde kendini daha iyi tanıyabilir. Yani başkalarıyla nasıl iletişim kurduğunun bilincine varmak gerçekten iletmek istenilen mesajı vücut diliyle doğru şekilde göstermeyi sağlar.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.