Güvensizliğin Üstesinden Gelmek

Güvensizlik oldukça yaygın bir duygudur. Bununla birlikte, aynı zamanda büyük bir rahatsızlık kaynağıdır ve kişisel gelişimi engeller. Ne olduğuna ve nasıl üstesinden gelineceğine bir göz atalım.
Güvensizliğin Üstesinden Gelmek
Sara Clemente

Yazan ve doğrulayan Psikolog ve gazeteci Sara Clemente.

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2022

Güvensizliğin çeşitli kökenleri olabilir. Ancak bunun temel nedenlerinden biri özgüven eksikliğidir. Hepimiz belirli durumlarda bir zaman veya başka bir zamanda güvensiz hissettik. Bu şekilde hissettiğinizde, başarısız olmaktan, onaylanmamaktan, reddedilmekten veya kendinizi göstermekten korkarsınız.

Bu psikolojik boyut, genel popülasyonda en çok tekrarlanan boyutlardan biridir. Aslında güvensizlik, reddedilme, yalnızlık, sosyal kaygı ve hatta düşük benlik saygısı gibi durumların arkasındadır. Bunu belirleyen faktörler, çocukluk travmasından sosyal becerilerin kötü yönetimine kadar değişebilir.

Bununla birlikte, güvensizliğin üstesinden gelmek mümkündür. Bu şekilde daha özgüvenli, yetkin ve değerli bir insan olarak yükselebilirsiniz.

“İrademizi ve odağımızı güçlendirmenin bir yolu, dikkatimizi dağıtan şeylerin bizi yönetmesine izin vermek yerine onları yönetmektir.”

-Daniel Goleman-

Sosyal ilişkilerinizde azim ve ölçülü olmadığınızı düşünüyorsanız, özgüveninizi geliştirmeye başlamaktan çekinmeyin. Kendinizi hangi durumda bulursanız bulunun, güvensizliklerinizi bir kenara bırakın ve uyum sağlamaya başlayın.

Kişisel güvensizlik: nedenleri ve özellikleri

Hayatınızda olan her şey sizi şekillendirir. Genetik ve biyolojinin sizi az çok kendine güvenen ve iddialı bir karakter sergilemeye ya da az çok dışa dönük olmaya yatkın hale getirdiği doğru olsa da, geçmişinizde meydana gelen olaylar tarafından da şekillendiriliyorsunuz.

  • International Journal of Epidemiology’de yayınlanan ve Sheffield Üniversitesi’nden (İngiltere) Dimitros Ballos ve Danny Dorling tarafından yürütülen bir araştırma, ‘mutluluk oranımızın’ yüzde 40’ının son yaşam olaylarına dayandığını açıkladı. Bu nedenle, başarısızlık, terk edilme veya derin bir hayal kırıklığı yaşarsanız, belirli bir güvensizlik duygusu geliştirmeniz yaygındır.
  • Ayrıca sosyal kaygı ve sürekli başkaları tarafından değerlendirilmenin ıstırabı gibi faktörler de kendinizi güvensiz hissetmenize neden olur. Bu tür kaygıya genellikle yukarıda bahsedilen yaşam olayları da aracılık eder. Böylece otoriter, eleştirel ve hatta istismarcı bir yetiştirme ve eğitim, güvensiz bir profil oluşturacaktır.
  • Güvensizliğin başka bir açıklaması, mükemmeliyetçilikten kaynaklanıyor olmasıdır. Gerçekten de, yeterince iyi olmadığınız için kendinizi azarlarsanız, derin bir güvensizlik sergiliyorsunuz demektir. Bu, bazı psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip olmanıza neden olabilir.
etrafına karşı güvensiz olan çocuk

Güvensiz insanlar nasıldır?

Güvensiz insanlar bazı karakteristik işaretler gösterirler. Kural olarak, kendilerini bir şekilde güvende hissetmek için başkalarının onayını aramaya eğilimlidirler.

  • Savunmacı olma eğilimindedirler ve eleştiriyi kabul etmezler. Çünkü bunu kendilerine bir saldırı olarak görüyorlar. Sonuç olarak, güvensiz bir kişiyle yapıcı bir konuşma yapmak zordur.
  • Güvensizliklerini nasıl yöneteceklerini bilmeyen güvensiz insanlar genellikle tuhaf bir yeteneğe sahiptir. Hatta başkalarını da güvensiz hissettirir ve kendilerini sorgulatırlar.
  • Sessiz kalamazlar ve sessizlikleri gereksiz konuşmalarla doldurma eğilimindedirler. Bunun nedeni, kendileri hakkında özellikle olumlu bir görüşe sahip olmadıkları için kendi düşüncelerinden rahatsız olmalarıdır.
  • Merakla, çok şaka yapma eğilimindedirler. Gerçekten de, başkalarını güldürmeye çalışırlar. Bununla birlikte, aynı zamanda, başkalarına karşı çok duyarsız olma eğilimindedirler, dikkat çekmek için hem kendileriyle hem de onlarla dalga geçerler.
  • Egoist olma ve sürekli kendilerini geliştirme eğilimleri vardır. Bunu yaparlar çünkü diğer insanlardan onay almaya ihtiyaçları vardır.

“Kibir, güvensizliğin kamuflajıdır.”

-Tim Fargo-

Öte yandan, güvensiz insanlar oldukça rekabetçidir ve yenilgiye dayanamazlar. Aynı zamanda, çok otoriterdirler ve hayal kırıklıklarını astlarından, özellikle de çok uysal insanlardan çıkararak güven eksikliklerini telafi ederler.

İlişkilerde, güvensiz insanlar kıskançtır ve eşlerine güven duymadıkları için genellikle taciz edicidir. Bu, karşı cinsten üyelerle güvensizliğe ve sürekli tartışmalara yol açar.

Güvensizliğin üstesinden nasıl gelinir

‘Aşağılık kompleksi’ terimini ortaya atan psikolog Alfred Adler’di. Bu kavramla, kendilerini sürekli olarak ‘üstünlükleri için savaşma’ ihtiyacı içinde gören insanları tanımladı. Kendilerini gizliden gizliye küçük hissettikleri için başkalarının duygularını küçük hissettirmek için sabote ederler.

Bu ihtiyacı kendinizde fark ederseniz, değişim zamanıdır. Güvensizliğin üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı ipuçları.

Pozitif düşünün

Düşüncelerinizin yönünü değiştirin ve onları pozitifliğe yönlendirin. Yavaş yavaş, bu yaklaşımın korkuların, boşluğun ve ıstırabın üstesinden gelmenize nasıl izin verdiğini keşfedeceksiniz. Başkalarına karşı olduğunuz kadar kendinizi de eleştirin ama bunun sizi felç etmesine izin vermeyin.

Güvensizliğin üstesinden gelen kadın

Zayıf yönlerinizin üstesinden gelin

Mükemmelliğe ulaşmanın imkansız olduğunu anlayın. Zayıf yönlerinizi öğrenin, onları kabul edin ve sonra onları dönüştürün ve avantajınız için çalışmasını sağlayın. Güçlü yönlerinizi düşünün ve bir değişiklik yaratmanıza ve sakin ve kendinden emin bir şekilde ilerlemenize izin veren stratejiler geliştirin.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın, çünkü bu sadece kıskançlık ve güvensizliğe neden olur. Kim olduğunuzla gurur duyun. Siz sizsiniz, farklı ve özelsiniz, bu yüzden başka birini referans almanıza gerek yok. Kendinizi aşağılık da hissetmemelisiniz.

Düşüncelerinizi paylaşın

Olumsuz duygularınızı en yakın arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşın. Duygularınızı saklamayın. Güvensizliğinizi, sizi önemseyen insanlarla dürüstçe ifade ettiğinizden emin olun. Her gün biraz daha güvende hissetmenize ve üzerinde çalışmanız gereken durumları veya deneyimleri yaşamanıza yardımcı olacaklardır.

Paranoyak veya saçma fikirlere hayır deyin

“Bunu yaparsam, eminim her şey ters gidecek. Bana öyle bakıyorlar çünkü benimle dalga geçiyorlar ve başarısız olduğumu düşünüyorlar.” Takıntılı ve paranoyak düşünceler döngüsüne girdiğinizi fark ederseniz, onlara bir son vermenin zamanı gelmiştir. Sizi olumlu bir yere götürmezler. Sadece sizi sınırlarlar ve sizi küçük hissettirirler.

Olumlu konuşmaya başlayın. Kendinizi geliştirmenize ve kontrolü ele almanıza yardımcı olacaktır.

İyi eğlenin

Rahatlayın ve eğlenin. Kendinizi bulmak için bağlantıyı kesmeyi öğrenin. İç dengenizi koruyun ve güvensiz zihninizle ve içinde yaşayan korkularla konuşun. Onlardan kurtulmak için adımlar atın. Onlara gitmelerini söyleyin çünkü mutlu olmanız, kendinizi güvende, değerli hissetmeniz ve başardığınız ve başarmaya devam edeceğiniz her şeyden memnun olmanız gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Naranjo M. Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Actualidades Investigativas en Educación [Internet]. 2007;7(3). Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/447/44770311.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.