Günlük Hayatta Farkındalığınızı Artıracak 3 Basit Yöntem
Farkındalık çalışmalarına şimdi başlayın ve hayatınızın olumlu yönde ilerleyişine tanık olun. Bu eski felsefeyi modern dünyamızda uygulamak elbette o kadar da kolay değil. Ancak birçok farklı yöntemle bunu başarabiliriz, tek yapmamız gereken ise: günlük hayatımıza ve bize en uygun olan yöntemi bulmak.
Dürüst olmak gerekirse, bugünlerde yalnızca popüler olduğu, başkaları tavsiye ettiği veya her dergi, gazete veya kanalda bununla ilgili bilgiler gördüğümüz için etkilenmiyoruz. Bu konu ilgimizi çekiyor hatta bizi cezbediyor çünkü hayatı başka, daha canlı ve yakın bir perspektiften görmeye davet ediyor. Bu bir uyanış ve daha da önemlisi faydalı bir yaklaşım.
“Duygular rüzgarlı bir günde geçip giden bulutlar gibidir. Bilinçli düşünmekse benim çapam.”
– Thich Nhat Hanh
Ancak günümüz şartları bizi zorunluluklar içinde boğulmaya, sıkı programlara ve meşgul olmaya itiyor. Gün içinde daha fazla zaman yaratamıyoruz. Zaman bulamıyoruz. Bu nedenle meditasyonun kesinlikle bizlik olmadığını düşünüyoruz.
Halbuki yanılıyoruz. Farkındalık hiç olmadığı kadar yakın şimdi bize. Bazıları kendi evinde bir kitap veya online kurslar yardımıyla buna başlıyor. Bazılarıysa yalnız yapamıyor veya bir kursa gidecek zamanı ayarlayamıyor. Güzel haber: spor yaparken, yürürken bile meditasyon yapabiliriz.
Gördüğünüz gibi farkındalık yakında, ulaşılabilecek yerde…
Günümüz modern dünyasında farkındalık
Zaman değişiyor ama maneviyat ve farkındalığın mirası olduğu yerde duruyor. Ve şimdi hiç olmadığı kadar fazla ihtiyacımız var. Hayat bugünlerde çok karmaşık… Tamamen bilinçli olmayı nasıl öğrenebiliriz? Derin düşünmeyi, meditasyonu, nefes almayı ve “şimdi ve burada” bağlı olmayı?
- Rohan Gunatillake farkındalık alanına çok somut bir açıdan yenilik getirmiş bir isim: yeni teknolojiler hatta sporlar sayesinde dinamik olarak meditasyon yaparak.
- Yazar nasıl değiştiğimize açıklık getiriyor. Bugün ihtiyaçlarımız çok daha yoğun, dünyamız çılgın bir düzen içinde, öğrenmenin de birçok yolu var: internet ve gelişen teknoloji her zaman olduğundan çok daha fazla kişisel gelişim ve meditasyon imkanı sunuyor.
- Rohan Gunatillake buna “urban meditation” (şehirli meditasyonu) adını veriyor. Çünkü şehirler, iş ve dijital dünya bugün tam anlamıyla hayatımıza hakim olmuş şeyler. Bu yoğunlukta meditasyon yapmak için kendimize 10 gün nasıl ayıralım? Zaman ayıramıyorsak kendi evimizde bu muhteşem teknolojik gereçlerden faydalanarak gerçeklikle bağlantı kurmayı öğrenebiliriz…
“Hayattaki kaygıları alt etmek istiyorsanız anı yaşayın, soluğunuzda yaşayın.”
– Amit Ray
Dünya durmadan değişiyor ve biz de bunun bir parçasıyız. Şunu unutmayın: farkındalık da aynı zamanda değişkendir. Yani şu anın tadını çıkarın, bütün iniş çıkışlarıyla, kokularıyla tatlarıyla ve duygularıyla…
Farkındalık kazanmanın yolları
Zamanında Daniel Goleman’ın dediği gibi, dikkat çevremizdekilerin ve olanların farkında olmak için günlük olarak kullanmamız gereken bir kastır. Fakat… zamanımız yoksa bunu nasıl yapacağız? Haftada bir saatlik bir kursa giderek gerçekten meditasyon yapmayı öğrenebilir miyiz?
Elbette bu imkansız. Çoğu insan bir hevesle başladıkları bu kursların işe yaramadığını görüp ayrılıyor. Meşgul zihinlerinden kurtulmayı beceremiyor ve her şeyin arka plana itildiği mükemmel dengeye ulaşamıyorlar.
Ancak 2500 yılı aşkın Budist geleneğinin burada batıda geldiği nokta bir kaza değil. Dr. Kabat Zin gibi bilim insanları, günümüzün talepkar dünyasının hızlı hareket ettiğini ve bu nedenle farkındalığa ihtiyacımız olduğunu anlamışlar. Başlamak için birçok seçeneğimiz var.
“Hayat dans ise farkındalık bu dansı izlemektir.”
– Amit Ray
İş yerinde farkındalık
Apple, Google, Nike ve eBay gibi markalar halihazırda farkındalığı günlük anlamda çalışma alanlarında benimsemiş durumda. Bu yöntemin etkili olması için, elbette doğru çalışma ortamına ve şirket kurallarına ihtiyacımız var ancak kendi uygulamamız aslında o kadar da karışık olmayacaktır. İşte bazı ipuçları:
- İşe acele etmeden gidin. (ilk haftada başarılı olmasanız da yavaş yavaş bunu edineceksiniz)
- 5 dakikayı kendinize ayırın, planlama ve ne ya yapacağınıza karar verme veya hissettiklerini belirleme gibi işler için.
- Derin nefes alın ve bedeninizin şu anı ve yeri, duruşunu fark etmesini sağlayın.
- Her 40 dakikalık meditasyon sonrasında 5 dakika ara verin, nefes alın ve kendinizle iletişim halinde olun.
Yürürken farkındalık
Yapabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de her gün kendinize yürümek için yarım saat ayırmak olacaktır Bu yalnızca günlük egzersiz için değil aynı zamanda zihniniz ve basit farkındalık ilkelerini yerine getirmek açısından da faydalıdır. İşte bazı temel noktalar:
- Normal hızda yürümeye başlayın. Yavaş yavaş rahatlatıcı, dinginleştirici ve sakin bir yürüme hızı belirleyin. Bazıları yavaş yürürken bazıları daha hızlı yürümeyi seçmiş olabilir.
- Şimdi ise dikkatinizi bir şeye yoğunlaştırmanız gerekiyor. Zihninizi bir sahne ışığı gibi düşünün ve konular üzerine değişik açılardan bu ışığı verin. Önce nefes alışınıza, sonra ayaklarınızın yere temasıyla hissettiklerinize, rüzgarın teninize değişine… Dikkatinizi bunlara sırayla odaklayın, önce biri sonra diğeri.
- Bir süre sonra artık dikkatinizi bedeninizde olanlara odaklamanız gerekmediğini fark edeceksiniz. Birkaç gün sonra her şeyi bütün açılarıyla tek seferde algılayabileceksiniz.
Evde farkındalık
Eğer birinden ders almak size göre değilse, meditasyon kursunuza gidecek zamanınız yoksa ya da bir sınıf ortamında huzursuz oluyorsanız her zaman kitaplardan ve online kaynaklardan yararlanabileceğinizi unutmayın. Bunlar sayesinde evde de farkındalığın temellerini öğrenebiliriz.
Bunu yapmaya karar verdiyseniz aşağıdakileri adımları takip etmek hiç de zor olmayacaktır:
- Meditasyon yapmanıza en uygun saati yeri veya mekanı seçin. Kendinizi tamamen buna vermelisiniz çünkü devamlılık gerektiriyor.
- 10- 15 dakikayla başlayın Yavaş yavaş alıştıkça bu süreyi artırabilirsiniz.
- Size uygun bir teknik seçin.
- Sabırlı olun ve hızlı sonuçlar beklemeyin. Farkındalık kazanmak zaman ve kararlılık ister.
Zaman hızla değişiyor ancak bu meşgul, koşuşturmacalı hayatlarımızda bile farkındalık ve düşünme için fırsat yaratabiliyoruz. Tek yapmamız gereken bize en uygun yolu belirlemek ve o yoldan gitmek. Haydi farklı ve yeni bir şey deneyin, ilk adımı ise anlayış ve farkındalık için atın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.