Girişken Olmanın 5 Yolu
Girişken olmanın yolları aslında çok basittir. Bunlar saygı, tevazu ve daha iyi bir hayat sürme isteğinden gelir. Tabi ki, girişken olmayı öğrenmek bir miktar çaba gerektirir ama bunun karşılığını fazlasıyla alırsınız. Bundan elde edeceğiniz kesin olan bir şey ise daha az karmaşık ve daha tatminkar bir hayattır.
Girişkenlik, açık direkt ve samimi bir şekilde iletişim kurabilme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Bu, başka insanlara baskı yapmak ya da zarar vermek değil içinizden geçen ve düşündüğünüz şeyleri açıkça söylemektir.
İletişimsel pasiflik ve agresiflik arasında bir yeri olan bir özelliktir. Pasiflikte içinde tutma ve geri durma söz konusudur. Ve agresiflikte de diğer kişileri susturma ya da bastırma vardır. Girişkenlik bunların tam ortasında yer alır.
“Kendimizle ve diğer insanlarla iletişim kurma şeklimiz hayatımızın kalitesini belirler.”
– Tony Robbins
Girişken olmanın yollarını bilmek ve uygulayabilmek, ifade etmek istediğiniz şeyleri dışa vurmanızda size yardımcı olacak. Ayrıca “hayır” demeyi ve kimseyi aşağılamadan fikir ayrılıklarıyla başa çıkmanızı sağlayacak.
Eğer diğer insanlarla iletişiminizin -ve genel olarak insan ilişkilerinizin- iyi olmasını istiyorsanız bu gerekli bir beceridir. İşte girişken olmanın 5 anahtarı:
1. Esneklik
Hayatımız boyunca genellikle ya pasif ya da agresif olarak iletişim kurmayı öğreniriz.Bu hiçbir zaman bu kadar basit değildir ama çoğu insan bu ekstremlerden birine daha yakındır. Zaman geçtikçe bu iki ucun da sizi sadece belaya sürüklediğini fark edeceksiniz.
İşte tam bu anda esneklik devreye girer. Bu, girişkenliğin en önemli anahtarlarından biridir. Esnek olmak, bir zamanlar nasıl kötü iletişm kurmayı öğrendiyseniz şimdi de girişken olabileceğinizi kabul etmekle başlar. Ama ancak davranışlarınızı değiştirebileceğinizi ve daha iyi ve mutlu bir insan olabileceğinizi anlarsanız bunu başarabilirsiniz.
2. Doğru bakış açısı
Hepimizin zaman zaman farklı bakış açıları olur. Ama en önemlileri kendimizle baş etmemizi sağlayanlardır. Bu bakış açılarından bazıları kendinizi nasıl gördüğünüz ve kendinize nasıl davrandığınızla ilgilidir. Ve sonra da performans olarak kendinizden ne beklediğiniz gelir.
Kendinizle ilgili bakış açınız negatifse, doğru şekilde ilerişim kurmak çok zordur. Ya insanların size bir şey dayatmasına ya da onlara bir şey dayatmaya alışıksınızdır. Girişkenliğin en önemli anahtarlarından biri kim olduğunuzla ve ne yaptığınızla ilgili iyi bir tavra sahip olmaktır. Bu sayede, dışarıdan gelen talepler çok daha zekice cevap verebilirsiniz.
3. Problemleri tanımlamayı bilmek
Problemler hakkında düşünmek her zaman hoş değildir ama bu yapmanız gereken bir şeydir. Birçok insan bunu gereksiz bulur. Bu düşüncelerin kendilerini daha da kötü hissettireceğini sanarlar. Ama zorluklar hakkında düşünmekten kaçınmayın. Bunun yerine onlara daha genel bir açıdan bakın.
Girişkenliğin anahtarlarından biri de sorunun ne olduğunu tamamen anlayabilmektir. Bu da onu tanımlayabilmek demektir. Neyin ne zaman nerede ve nasıl olduğunu bilmek anlamına gelir.
Bir şeyleri bu şekilde düşünmeyi öğrenirseniz sorunlarınızla çok daha kolay başa çıkabilirsiniz. Sorunları sadece tanımlamak bile size yardımcı olurken tabi ki iş onları çözmeye geldiğinde de daha girişken olmanızı sağlar.
4. Kendinizin ve diğer insanların haklarını bilmek
Saygı, iyi iletişimin temelidir, bu yüzden iyi ilişkilerin de temelini oluşturur. Saygı, hem diğer insanların hem de kendinizin varlığına itibar etmektir. Sonuç olarak, kendi ihtiyaçlarınızı değerlendirirken diğer insanlarınkleri de göz ardı etmemektir. Ayrıca, insanları olduğu gibi kabul etme isteğini de içerir.
Kendiniz ve diğer insanlar için saygı göstermeyi başarmak hepimizin insan olarak sahip olduğu hakları anlamaktan geçer. Bu haklarımız düşüncelilik, kabullenme ve itibar hakkıdır.
5. Savunmacı davranışı değiştirmek ya da bırakmak
Savunmacı davranış, önyargı ve korkudan kaynaklanır. Bazen saldırılma, sorgulanma ya da yüzleşme korkularıyla da böyle başa çıkarız. Bu güvensizliğin bir ürünüdür. Kendine güvenli hisseden insanların diğer insanların bakış açılarıyla ya da hayatlarının kendilerininkinden farklı olmasıyla bir sorunu yoktur.
Sorun şu ki, savunmacı davranış çoğunlukla sizi diğer insanlara karşı daha düşüncesiz ve hatta agresif hale getirebilir. Farklılıkları hakaret olarak alabilirsiniz. Bunları kendinizi geliştirmek için birer fırsat olarak görmek yerine kimliğinize karşı bir tehdit olarak algılarsınız.Savunmacı davranışı fark etmek ve değiştirmeye çalışmak, girişkenlik için önemli bir adımdır.
Girişken olmayı öğrendiğinizde hayat çok daha kolaylaşır. Girişkenlik, çatışmalarla başa çıkmada çok önemli bir beceridir ve tartışmalardan kaçınmak imkansızdır. Peki öyleyse çatışmalardan olabildiğince ders çıkarmaya ve bunu gelişim için bir yol olarak görmeye ne dersiniz?
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.