Logo image
Logo image

Geoffrey Beattie: Big Brother Psikologu

3 dakika
Geoffrey Beattie dünyanın en tanınmış psikologlarından biridir. İngiltere'de yayınlanan Big Brother televizyon programında yer alması, hem yüzünün hem de düşüncelerinin çok geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Ancak elbette yaptığı iş bu televizyon programında görüldüğünden çok daha ciddi ve kapsamlı bir niteliğe sahiptir.
Geoffrey Beattie: Big Brother Psikologu
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Sonia Budner
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

İngiliz psikolog Geoffrey Beattie, yıllar boyunca sözsüz iletişim ve bu yöntemin analizi konusuna odaklanmış ve bu özel alanda çok sayıda bilimsel çalışma yapmıştır. Beattie, insanlar konuşurken el hareketlerinin de bu iletişime nasıl katkıda bulunduğunu bizlere göstermiştir.

Bu konuda çok sayıda kitap ve makalesi yayımlanan bilim adamı, yaptığı çalışmalardan ötürü birçok kez farklı ödüllere layık görülmüştür. Bu nedenle Beattie, psikoloji alanında yeni buluşları insanlara sunan bir bilim adamı olarak günümüzün en ünlü psikologları arasındaki yerini almıştır.

Beattie, İngiltere’de yayınlanan Big Brother adlı televizyon programının psikolojik yüzü olarak ekranlara çıkmıştır. Bu bağlamda, psikoloji alanında herhangi bir uzmanlığı bulunmayan sıradan insanlara, günlük hayatta psikolojinin ne denli önemli bir yardımcı olabileceğini anlatmak için büyük bir çaba sarf etmiştir. Bu çabalarına güzel bir örnek dünya çapında bir okur kitlesine sahip olan kitabıdır. Get the Edge: How Simple Changes can Transform Your Life adlı kitabı birçok dile çevrilmiştir.

Some figure

Biyografisi

Geoffrey Beattie Belfast’ta dünyaya gelmiştir. Birmingham Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuş ve doktorasını Cambridge’de bulunan Trinity College’da tamamlamıştır. Daha sonra Sheffield Üniversitesinde sosyal psikoloji alanında öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Çok genç yaşlardan itibaren ilgi alanı sözsüz iletişim, dil ve düşünce arasındaki ilişkiler konusuna odaklanmıştır.

Büyüdüğü çevre sürekli olarak şiddet içerikli tartışmalar, kavgalar ve ayaklanmaların yaşandığı bir yer olduğundan, bu durum Ulster Meselesi ve Protestanların durumu gibi konularda çeşitli kitaplar yazmasına yol açmıştır. Ayrıca bu konulara ilişkin görüşleri, The Guardian gibi çeşitli gazetelerde yayımlanan makalelerinde de yer almıştır.

Geoffrey Beattie ve Medya Hayatı

Beattie, Kuzey İrlanda sorunu ile ilgili BBC gibi televizyon kanallarına çeşitli belgeseller hazırlamıştır. Radyo hayatı ise spor ile psikoloji ilişkisi konusuna ilgi duyması ile birlikte başlamıştır.

Diğer taraftan, Big Brother adlı televizyon programının bir sezonuna katılması ciddi anlamda başının ağrımasına yol açmıştır. Beattie’nin bu programı hazırlayan kadroda bir danışman olarak yer alması akademik dünyada ciddi tartışmaların yaşanmasına neden olmuştur.

Bu tartışmalarda Beattie, diğer psikologlar tarafından insanların ticari amaçlarla çok kaba bir biçimde kullanılması olarak görülen bir programa itibar etmekle suçlanmıştır. Tüm bunlara rağmen Beattie’nin görüş ve davranışlarında herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Beattie’e göre, bir politikacı ile başka bir medya figürünün jestlerinin anlamını analiz etmenin birbirinden pek de bir farkı bulunmamaktadır. Bu programdaki tartışmalı rolü nedeniyle, biraz da haksız bir biçimde halk arasında Big Brother psikologu olarak isim yapmıştır.

Çoklu Biçimli İletişim

Beattie’nin yaptığı araştırmalar, sözsüz iletişim ve bir konuşma esnasında kullanılan dil ile sözsüz iletişim arasındaki ilişki hakkında bugüne kadar bildiklerimizi yeniden tanımlamıştır. Ayrıca bu faktörlerin iletişimin etkinliği üzerindeki yansımalarına da farklı bir bakış açısı getirmiştir.

Çalışmaları, bir konuşma esnasında sembol haline gelmiş jestler, bilişsel, sosyal ve pragmatik fonksiyonlar üzerine yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda, jestler ile kelimeleri kullanarak yaptığımız konuşmanın birbirini nasıl tamamladığı ve bu sayede daha karmaşık bir iletişim şeklinin nasıl ortaya çıktığı konu edilmiştir.

Bu nokta, özellikle kelimelerle ifade edilmeyen düşüncelerin sembolik jestlerle anlatılması açısından oldukça ilgi çekicidir. Geoffrey Beattie ayrıca, başka bir insanla etkileşim halindeyken sembolik jestleri nasıl çözümlediğimizi ve bu jestlerden bazılarının neden karşı tarafın dikkatini çektiği konularını üzerinde de çalışmalar yapmıştır.

Bu alanda yaptığı çalışmaların diğer bir ilginç yönü, bu teorik bakış açısının reklamcılık konusunda olası uygulama alanlarıdır. Bir araştırması, işaret bilimi alanında en iyi çalışma olarak Mouton D’or ödülüne layık görülmüştür.

Some figure

Geoffrey Beattie ve Örtülü Irksal Ön Yargı

Sıra dışı araştırmalarının yoğunlaştığı alanlardan bir diğeri de örtülü ırksal ön yargı konusudur. İnsanın her zaman en kapalı ve bilinç dışı yönlerini araştıran psikolog, örtülü ırksal davranışların aldığımız kararları nasıl etkilediği üzerinde çalışmalar yapmıştır. Bu araştırmalar özellikle bakışın sabitlenmesi ve bunun karşımızda duran kişinin bizden farklı bir ırka sahip olduğunda fikirlerimizi nasıl yönlendirdiği üzerinde yoğunlaşmıştır.

Bunlara ek olarak Geoffrey Beattie geçtiğimiz yıllarda ayrıca, daha sürdürülebilir bir hayat tarzı benimsediğimizde ortadan kalkan psikolojik bariyerler konusuna ilgi duymaya başlamıştır. Araştırmaları, tüketicilerde olası davranış değişikleri  için tüketim ve pazar konusunda önemli analizler yapmasına neden olmuştur. Bu davranış değişiklikleri, aynı zamanda, küresel iklim değişikliği ile karşı karşıya olduğumuz bir dönemde daha sorumlu tüketim biçimleri geliştirmemize yardımcı olacak potansiyele sahiptir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Beattie, G., Webster, K., & Ross, J. (2010). The Fixation and Processing of the Iconic Gestures That Accompany Talk. Journal of Language and Social Psychology, 29(2), 194–213.

Beattie, Geoffrey. (2013). Our Racist Heart? An Exploration of Unconscious Prejudice in Everyday Life.. 10.4324/9780203100912.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.