Gençlerin Sosyal Baskıyla Başa Çıkmalarına Nasıl Yardım Edilir?

Hayati derecede önemli olan bu aşamada toplumsal baskıyla nasıl başa çıkabilirler? Onlara yardım etmek mümkün mü? Bu yazımızdan öğrenin.
Gençlerin Sosyal Baskıyla Başa Çıkmalarına Nasıl Yardım Edilir?
Sara González Juárez

Yazan ve doğrulayan psikolog Sara González Juárez.

Son Güncelleme: 13 Mart, 2023

Sosyal baskı yönetimi, özellikle ergenlikte oldukça zor olabilir. Bu durum, grupta içmeye başlayan ilk arkadaş yüzünden ya da dış görünüşe göre hüküm veren biri nedeniyle olabilir. Durum ne olursa olsun, kimliğin inşası için son derece hassas olan bu aşamada, ergen olan kişi muazzam bir baskı yaşayabilir.

Ergenlik, fikirlerin ve ahlaki değerlerin yerleştiği ve kalıcılık ihtiyacının arttığı bir dönemdir. Sonuç olarak, gençler kendileriyle aynı fikirde olan gruplar bulmaya çalışırken kendi görüşlerini başkalarına empoze etmeye çalışırlar. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu kaosa dönüşebilir.

Hayati derecede önemli olan bu aşamada toplumsal baskıyla nasıl başa çıkabilirler? Onlara yardım etmek mümkün mü? Bu yazımızdan öğrenin.

Aynaya bakan üzgün genç
Ergenlerde, sosyal baskı tek bir ana hedefle kendini gösterir: kendilerini bir grubun parçası olarak hissetmeleri.

Sosyal baskı

Sosyal baskı, aynı gruba ait insanlar arasında uygulanan belirli bir etki türünü ifade eder. Bazen bilinçsizdir. Örneğin, bir lider belirli davranışları örnek aldığında. Diğer zamanlarda kasıtlıdır. Her zaman zararlı olmasa da, her zaman diğer bireyleri grubun bir parçası hissetmek için belirli bir şekilde davranmaya teşvik eder.

Sosyal baskının iki tür etkisi olabilir, olumlu veya olumsuz. Olumlu etkisi olan sosyal baskı, kişisel gelişimi teşvik ederek daha açık, hoşgörülü ve sorumlu bireyler yaratır. Ancak olumsuz bir etkisi olduğunda, her ebeveynin korktuğu durumlar ortaya çıkar. Bu, gencin uyuşturucu kullanmaya başlayabileceği, çatışma çıkarabileceği veya başkalarına karşı ayrımcılık yapabileceği anlamına gelir.

Olumsuz sosyal baskının sonuçları

Kural olarak, özel durumlar olsa da, akranların gençler üzerinde büyük etkisi vardır. Bu gerekli ve olumludur. Çünkü bu dönemde ailelerinin eğitiminden ve etkisinden uzaklaşarak, yaşadıkları deneyimler sayesinde kendi kimliklerini oluşturmaya başlarlar. Ancak, maruz kaldıkları sosyal baskı olumsuzsa, sonuçlar ağır olabilir:

  • Akrabalarla araya mesafe konulması. Bazı karşıtlıklar doğal olsa da, bazı etkiler onu şiddetlendirebilir. Bu, aile çekirdeğinin sağlayabileceği korumanın geçersiz olabileceği anlamına gelir.
  • Akademik sorunların ortaya çıkışı. Düşük notlar, devamsızlık vb.
  • Zihinsel bozuklukların gelişimi. Grubun algılanan taleplerine yanıt verme kaygısı, https://sagligabiradim.com/ergen-sagliginda-uyari-isaretleri/
  • Riskli davranışlar. Şiddet, uyuşturucu kullanımı vb.
  • Kendine karşı güvensizlik. Bu aşamadaki en engelleyici korkuların çoğu vücut imajıyla bağlantılıdır.

Tüm sosyal baskıların sözlü olmadığını aklımızda tutmalıyız. Aslında, bazı davranışları arzu edilir gibi göstererek sessizce gerçekleşebilir.

Ergenlikte sosyal baskıyı yönetmenin anahtarları

Akran etkilerini iyi ya da kötü olarak yargılama yeteneği bir gençten diğerine değişir. Bu, hem bireyi hem de çevresini içeren bir meydan okumadır. İşte gençlerin sosyal baskıyı yönetmelerine yardımcı olacak bazı yararlı fikirler.

1. Başa çıkma becerileri üzerinde çalışın

Gençler, kaynaklarının çoğunu belirli sosyal bağlamlara girmek veya çıkmak için en iyi stratejileri bulmak için harcarlar. Örneğin, kendilerini bir partide bulabilirler ama gerçekten orada olmak istemezler. Kural olarak, grupları tarafından reddedilmeden ayrılmanın bir yolunu aramaya başlarlar.

Bu tür sosyal durumlarla başarılı bir şekilde başa çıkmanın psikolojik kaynakları özsaygı ve atılganlıktır. Bu değişkenlerin sağlıklı seviyeleri ile, gencin herhangi bir şekilde reddedilme olasılığı azalır. Ayrıca, gerçekten yapmak istemedikleri bir şeyi yapmayı kabul etmemeleri daha olasıdır.

2. Kendi bilgisine değer vermek

Kimliklerinin yanı sıra önceliklerinin ve ihtiyaçlarının da herkesinki kadar geçerli olduğunu anlamaları gerekir. Çevrelerindeki normla aynı olmamaları önemli değil. Örneğin, öncelikleri iyi notlar almaksa, sorun değil. Video oyunları oynayarak rahatlıyorlarsa, diğer arkadaşları spor yapmayı veya sinemaya gitmeyi tercih etseler bile sorun değil.

3. Çevrelerini doğru insanlarla çevrelemek

Arkadaşlarının onları iyi bir öğrenci ya da örnek bir vatandaş olmaları için teşvik etmeleri gerekmez. Toplumsal baskıyla başa çıkmada en önemli şey, güvenli bir alan olan, kimsenin ayrımcılığa uğramadığı ve sosyal desteğin sağlandığı bir grup bulmalarıdır.

çimlerde oturmuş konuşan gençler
Olumlu bir sosyal gruba sahip olmak, yalnızca olumlu anılar ve deneyimler oluşturmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onları yanlış yöne iten olumsuz etkilere maruz kalmalarını da sınırlar.

Akran ve aile desteği

Son olarak, ergenler üzerindeki olumsuz sosyal baskıyı en aza indirmede akranların, ailenin ve genel olarak toplumun rolünü belirtmekte fayda var. Eğer onların arkadaşıysanız, doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi dayatmamaya çalışın. Ne de olsa, davranış olumluysa, muhtemelen sizin baskınıza gerek kalmadan yine de yapacaklardır.

Öte yandan, bir gençle yaşıyorsanız, onun kişiliğinin ve kimliğinin şekillenmekte olduğunu ve sizin etkinizin belirleyici olacağını unutmayın. İyi bir rol model olmanın yanı sıra, şefkatli ve pekiştirici tavsiye ve rehberlik sunduğunuzdan emin olmalısınız. Her şeyden önce, ihtiyaçlarını veya duygularını asla geçersiz kılmayın.

Toplumun bir üyesi olarak, bir dereceye kadar, etraflarında olup bitenlerin bir yansımasıdırlar. Gençlerin olumsuz sosyal baskı gibi zorlu testlerle yüzleşmekten vazgeçmesini istiyorsak, en iyi çözüm her zaman hoşgörü, saygı ve özgürlük değerlerini desteklemek olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Prado, J., & Arteaga, F. (2016). Relación de la presión social con la percepción de la imagen corporal y las características sociodemográficas en adolescentes. Revista Impetus10(2), 139-148.
  • Cicua, D., Méndez, M., & Ortega, L. M. (2008). Factores en el consumo de alcohol en adolescentes. Pensamiento psicológico4(11), 115-134.
  • Portela de Santana, M. L., da Costa Ribeiro Junior, H., Mora Giral, M., & Raich, R. M. (2012). La epidemiología y los factores de riesgo de los trastornos alimentarios en la adolescencia: una revisión. Nutrición hospitalaria27(2), 391-401.
  • Câmara, S. G., Sarriera, J. C., & Carlotto, M. S. (2007). Predictores de conductas sexuales de riesgo entre adolescentes. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology41(2), 161-166.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.