Gelecek Hakkında Rüya Görmek Mümkün mü?
Uyuduğunuzda önünüzde kocaman bir dünya açılıyor. Örneğin vefat etmiş kişilerle konuşabilir, başka yerleri ziyaret edebilir, hatta gelecek hakkında rüya bile görebilirsiniz. Bazı insanlar bu sonuncusundan çokça bahseder. Ayrıca, rüyalarında gördüklerinin eninde sonunda gerçekleşeceğine ikna olmuşlardır.
Anılar ve bilgi rüyalarınızda iç içedir. Geleceği tahmin etmek söz konusu olduğunda, bu, beyniniz ve hayal gücünüzle ilgili olma eğilimindedir. Ancak hayallerin içinde veya dışında kurgusal içerik oluşturduğunuzda, yaşam deneyiminize güvenirsiniz.
Bu, önsezi rüyalarınızın gerçekleşeceği anlamına mı geliyor? Çoğu zaman olduğu gibi, mitler ve gerçekler arasında bir köprü vardır. Bu durumda köprü bilimsel çalışmalar şeklini alır. Bunlar, daha önce büyüden kaynaklandığı düşünülen gelecek rüyaları olgusunu açıklar.
Rüya gördüğünüzde beyinde ne olur?
Derin uyku iki evre arasında gidip gelir. Bunlar REM ve NREM’dir. Aralarında önemli farklılıklar vardır:
- REM aşaması veya Rastgele Göz Hareketi: Paradoksal olarak, bu aşamadaki aktivite, uyanık olduğunuz zamana çok benzer. Ancak beyin sapı kas hareketinizi engeller. Bu, rüyanızda yaptığınızı gördüğünüz eylemlerin gerçek hayatta yeniden üretilmediği anlamına gelir. REM, hızlı beyin dalgaları ile karakterizedir.
- REM olmayan veya NREM aşaması: Bu aşamada daha derin uyursunuz. Beyin frekanslarınız düşük olur; 4 Hz’den azdır. Bu aşamada beyniniz dış seslere minimum düzeyde tepki verir. Ayrıca, uyanma olasılığınız daha düşüktür.
REM aşamasında, en tuhaf, en uzun ve en unutulmaz rüyaları deneyimleme eğiliminde olursunuz. Bununla birlikte, her iki aşamada da beyin dalgaları zayıf olduğunda rüya görme olasılığınız daha yüksektir. Daha güçlü olduklarında, gerçekten derinden uyumuş ve hiç rüya görmemiş gibi hissetmeniz daha olasıdır.
Posterior parietal bölge ve prefrontal korteks uyku deneyiminden sorumludur.
Rüya ve hafıza, geleceği hayal etmek
Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma uyku ve hafıza arasındaki ilişki hakkında bazı ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. En alakalı olanı, NREM uykusunun epizodik hafızanın konsolidasyonunda yer almasıdır. Öte yandan, REM uykusu duygusal bilgiyi kurar ve düzenler. Aynı zamanda yaratıcılığı ve algıyı da destekler.
Ayrıca, rüya gördüğünüz gece saati de önemlidir. Aslında, çalışma sabah erken rüyaların günlük yaşamla ilgili olma eğiliminde olduğunu buldu. Ancak, geceleri duygularınızla daha alakalıdırlar.
Bunu göz önünde bulundurarak, rüyalarınızın içeriği, sağladığınız hayati bilgilerle ilişkilendirilir.
Uyanık olduğunuzda, kendinize yönelik olası riskleri ve tehditleri önlemek için anılarınızı işlersiniz. Bu hafıza ve hayal gücü kombinasyonu, temel bir uyarlanabilir işlevi yerine getirir: Geleceği tahmin etmek. Düşüncede örtük bir mekanizma olduğuna göre, gelecek hakkında rüya görmek de mümkün mü? Öğrenmek için okumaya devam edin.
Geleceği tahmin etmenin evrimsel değeri
Evrimsel anlamda, hareket edebilen herhangi bir hayvan, nerede yiyecek, yırtıcı hayvan ve eş bulabileceğini tahmin edebilmelidir. Bu tür tahminlerde bulunurken kendi deneyimlerini ya da bir şekilde kendilerine aktarılanları hatırlaması gerekir. Örneğin, belki daha önce aynı bölgeyi gezmiş ve yiyecek bulmuştur.
Tahminler, ister salt hayatta kalma, isterse şehir hayatındaki günlük olaylar için yapılsın, bir koddan oluşur. Bu zihinsel imgeler, akıl yürütme ve duygulardan oluşur. Bununla birlikte, beyniniz uyanık olduğunuzdaki kadar aktif olabileceğinden, tahmin süreci siz uyurken de gerçekleşir.
Geleceği rüyada görmek mümkün mü?
Mistik anlamda düşünüyorsanız, hayır. Rüyanızda geleceğinizi görmezsiniz. Rüyalarınız, size gelecekte ne olacağı konusunda kusursuz bir cevap vermeyecektir. Rüyalar bu şekilde çalışmazlar. Aslında, uyanık olduğunuzda da muhtemelen ulaşacağınız çıkarımları içerirler.
Bu soruyu inceleyen çalışma, REM rüyalarının, yaşam deneyimleri ve bilginin doğasında bulunan ayırt etme kalıpları aracılığıyla bellek ve hayal gücü arasındaki ilişkileri temsil edebildiğini tespit etmiştir. Bu şekilde yeni zihinsel içerikler oluştururlar. Bu nedenle, bu süreçle rüyanızda muhtemel bir gelecek senaryosu görebilirsiniz.
Başka bir deyişle, bu bir önsezi sorunu değil, gerçekleşme olasılığı belirli olan bilinçsiz bir çıkarımdır. Bu nedenle, gerçek hayatta hayalini kurduğunuz bir şey olduğunda, rüyanızın bunu gerçekten öngördüğünü hissetme eğiliminde olursunuz.
Gördüğünüz gibi, geleceği hayal etmek ve sonra onu gerçekleştirmek tamamen mümkün. Ayrıca, ventromedial bölgede veya temporoparietal bileşkede iki taraflı lezyonlar geçirdikten sonra rüya görme yeteneğini kaybeden hastalar da olmuştur. İlginç bir şekilde, olası gelecek senaryolarını hayal etme yeteneklerini de kaybetmişlerdir. Bu, her iki sürecin de bilişsel olarak bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Scarpelli S, Alfonsi V, Gorgoni M, Giannini AM, De Gennaro L. Investigation on Neurobiological Mechanisms of Dreaming in the New Decade. Brain Sciences. 2021; 11(2):220. https://doi.org/10.3390/brainsci11020220
- Dreams reflect nocturnal cognitive processes: Early-night dreams are more continuous with waking life, and late-night dreams are more emotional and hyperassociative. (2021, 1 febrero). ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810020305389
- Dream to Predict? REM Dreaming as Prospective Coding. (2015). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700581/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.