Fortunata Sendromu: Yasak Aşk Bağımlılığı

Fortunata Sendromu: Yasak Aşk Bağımlılığı

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2018

Fortunata Sendromu, adını Romanto y Galinós, Fortunata y Jacinta adında bir romandan almıştır. 19. yüzyılda yazıldı ve 1970’lerde bir filme dönüştü. Karakterlerin sahip olduğu büyük psikolojik derinlikten dolayı, isimleri romantik ilişkilerde belli bir fenomeni tanımlamak için kullanılmıştır.

Romanda bir adam, Juanito Santa Cruz ve iki kadın arasındaki fırtınalı ilişkileri anlatılıyor: Jacinta ve Fortunata. Birincisi karısı, ikincisi ise sevgilisidir. Zamanla Fortunata bir fahişe olur ve sonra Maximiliano ile evlenir. Ancak, Fortunata ve sevgilisi arasındaki ilişki devam ediyordur ve onunla birlikte iki çocuğu vardır.

Romanla ilgili en ilginç şey, romanın fikri değil, her bir karakterin psikolojik analizidir. Fortunata evli erkeklerle ilişkilerde usta olan kadınları temsil eder. Onun gibi davranan insanların Fortunata Sendromuna sahip oldukları söylenir.

“Sadakatsiz olan insanlar sevginin verdiği zevki bilirler; sadık olanlar ise sevginin verdiği trajedileri bilirler.”

Fortunata Sendromu’nun özellikleri

Fortunata Sendromunu bir bozukluk veya bir hastalık olarak düşünmemeliyiz. Bunun yerine, belirli kadınları etkileyen oldukça sıra dışı bir durumdur. Kısacası, bu sendroma sahip olan kadınlar, zaten evli olan erkeklere daha fazla ilgi duyarlar.

fortunata sendromu kırmızı rujlu kadın arabanın camından dışarı bakıyor

Fortunata sendromuna sahip olan bir kadının ana özellikleri şunlardır:

  • Evli erkeklere karşı çok güçlü, koşulsuz, derin sevgi duymaları.
  • Diğer bekar erkeklere karşı herhangi bir cazibe hissetme yetersizliği.
  • Sevdiği adam için her şeyi yapmaya her zaman hazırdır.
  • Hayatın onsuz bir anlamı olmadığı konusunda çoktan ikna olmuşlardır.
  • Bu yaptığının kendisinin “hakkı” olduğunu ve başkalarından daha çok kendisinin tercih edilmesinin doğru olduğunu düşünür.
  • Söz konusu insanla çocuk sahibi olma arzusuna sahiptir.
  • Adamın karısına olan yaklaşımı tamamen belirsizdir. Bazen ona karşı sempatiktir ve bazen ondan nefret eder.
  • Sevdiği bu adamla geleceğe dair sürekli fanteziler kurar.

Özetlemek gerekirse, Fortunata Sendromlu kadınlar bir ilişkide zaten erkekleri çok severler. Yine de, aynı zamanda, erkeğin meşru ortağı nedeniyle bu sevginin ulaşılamaz olduğunu hissederler.

Fortunata Sendromunun arkasında ne var?

Hayatta yaşadığımız ilk aşk üçgeni çoğu zaman çok genç yaşta gerçekleşir.  Freud, sözde Oidipus Kompleksinde bunu yazdı. Çocukların anneleri için arzu hissedebileceği ve bilinçsizce diğer ebeveynin yerini almayı istediklerini söylüyor.

fortunata sendromu 3 arkadaş 2 sevgili

Başka bir deyişle, erkek çocuk babasını ve kızını, annesini (buna Electra Kompleksi denir) yerinden etmek istiyor. Çözüm, ensest yasağı koymaktır: gerçekliği kabul etmek ve tüm ensest arzularını reddetmek. Bütün bunlar bilinçsizce gerçekleşiyor.

Fortunata Sendromu, oipipal çatışmasının bir çözüm eksikliğini göstermektedir. Yetişkinlikte, bir kişinin ortakları bir şekilde kendi babalarını veya annelerini, ilk büyük aşklarını yeniden yaratırlar. Çocuğun diğer seks projesinin ebeveyne karşı sahip olduğu çatışmalar, beklentiler ve arzularla ilişkilerine ve duygularına etki eder.

“Oedipus” kendini çözerse, bir kişinin yetişkin ilişkileri daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde ilk aşk üçgeni gibi olacaklardır. Kadın, daha sonra, babasını temsil eden evli erkeklere daha çok ilgi gösterecektir. Ve diğer kadının, annesinde olduğu gibi, tüm hayal kırıklıklarının kaynağı olduğunu hissedecektir.

Dikkate alınması gereken yönler

Buna ek olarak, bir kadın Fortunata sendromu sergilediğinde, aşağıda sıraladığımız karakteristik özellikler gayet yaygındır.

  • Zayıf benlik saygısı.
  • Kendi hislerini tanımakta zorlanma.
  • Bağımlılık.
  • Yaptığını iddia ettiği fedakarlığı son derece takdir etmek ve yapılan fedakarlığı bir aşk işareti olarak görmek.
  • İdealleştirilmiş bir aşk kavramı..
kırık yüzler

Fortunata sendromu olan kadınlar, sevdikleri erkeğin karısının güvenini kazanmak isterler. Bunu bilinçli olarak yapmazlar, direnmek imkansız gibi görünür. Genel olarak, çok acı çekerler ve çok sinirli olurlar. Çözümlere gelince, psikoterapi genellikle tavsiye edilir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.