Fluoksetin (Prozac): Mutluluk İlacı
1980’lerde fluoksetin piyasaya çıktığında, insanlar antidepresan korkularını kaybettiler. Aslında, Prozac’taki aktif bileşen, birçokları için modern farmakolojide bir başarı öyküsü haline geldi. Peki bunun sebebi neydi? Bilim insanları, sonunda, daha tolere edilebilir yan etkileri olan etkili bir antidepresan molekülü keşfettiler.
Fluoksetin otuz yıldır bizimle. Bu yeni farmakolojik kaynağın gelişinin bir dönüm noktası olduğunu söylemek yetersiz kalır. Aslında, oldukça yakın zamana kadar koruduğu bir konum olan, hızla en çok satan ilaç haline geldi. Gerçekten de fluoksetinin geliştirilmesiyle Eli Lilly laboratuvarları, yalnızca ilk SSRI ilacını (seçici serotonin geri alım inhibitörleri) geliştirmekten çok daha fazlasını başardı.
Fluoksetinin gelişiyle depresif bozukluklara yaklaşım tamamen değişti. Bu, depresyon tedavisi gören milyonlarca hasta için daha iyi bir yaşam kalitesi anlamına geliyordu.
Fluoksetin sadece depresif bozuklukların tedavisinde başarılı değildir. Ayrıca obsesif kompulsif bozukluk (OKB), bulimia nervoza ve adet öncesi disforik bozukluk için etkilidir.
Fluoksetinin gelişine kadar, bu psikiyatrik durumların çoğu, trisiklik antidepresanlar olarak adlandırılan ilaçlarla tedavi edildi. Bu ilaçlarla ilişkili yan etkiler dikkat çekiciydi. Örneğin, diğerleri arasında kardiyovasküler problemler, nöbetler, karaciğer problemleri, yorgunluk ve ciddi idrar problemleri.
Ek olarak, fluoksetinin popülerleşmesi , depresyon damgasının azalmaya başladığı anlamına geliyordu. Sonunda, piyasada depresyonu ‘kabul edilebilir’ yan etkilerle tedavi edebilen bir yöntem vardı. Bu gerçek sayesinde binlerce insan korkularını yitirerek yardım istemeye başladı. Aslında, utanç veya rahatsızlık hissetmeden depresyonları hakkında konuşmaya başladılar.
Fluoksetin ve kullanımları
Buna mutluluk hapı diyorlar. Etkilidir, iyi tolere edilir ve daha da ilginci, sadece depresif bozuklukların tedavisi için değildir. Fluoksetin ayrıca obsesif-kompulsif bozuklukları, bulimia ve panik atakları tedavi etmek için kullanılır. Aynı zamanda güçlü bir antiviraldir ve beyin fonksiyonlarını eski haline getirebilen bir ilaçtır.
Aslında, Psychology Today web sitesinde yayınlananlar gibi çeşitli çalışmaların ortaya koyduğu gibi, fluoksetin beyin plastisitesini uyarır. Başka bir deyişle, beyin gelişimini ve nöronal bağlantıları destekler. Yine de, bir dezavantaj var. Piyasaya sürülmesinden bu yana, bu ilaç, doktorların ve psikiyatristlerin (neredeyse) herhangi bir klinik ve subklinik bozukluk için aşırı reçete yazmak zorunda kaldığı ‘her şeyi tedavi eden’ bir çare haline geldi.
Bu durum suistimalle sonuçlandı, öyle ki birçok insan bir nedenden dolayı uzmanın ofisine gelip fluoksetin istedi: daha iyi hissetmek. Ancak, bu ‘mucize’ ilaç fikrine kendimizi fazla kaptırmadan önce, nasıl çalıştığını ve hangi yan etkileri olduğunu bilmek önemlidir.
Fluoksetin
Fluoksetin, seçici bir serotonin geri alım inhibitörüdür (SSRI). Bu, temel eyleminin serotonin seviyelerini arttırmak olduğu anlamına gelir. Bu nörotransmitter, sağlığımızı ve beyin dengemizi geliştirir.
Kullanımı
Depresyon, obsesif-kompulsif bozukluklar ve bulimia tedavisinde etkili olduğunu biliyoruz. Ayrıca, iyi bir antiviraldir ve nörojenezi geliştirmede değerli bir kaynaktır. Diğer birçok klinik vakada da yararlıdır. Örneğin:
- Yeme Bozuklukları.
- Dikkat eksikliği.
- Alkolizm.
- Obezite.
- Uyku sorunları.
- Kronik baş ağrıları.
- Travmatik sonrası stres bozuklukları.
- Cinsel işlev bozuklukları.
Yan etkileri
Daha önce de belirttiğimiz gibi fluoksetinin gelişine kadar depresyon tedavisi trisiklik antidepresanlarla sınırlıydı. 1970’lerde depresyon tedavisi gören herkesin bileceği gibi, bu ilaçların yan etkileri oldukça olumsuzdu. Ancak Prozac gibi ilaçlarla her şey değişti. Yine de bu, fluoksetinin hiçbir yan etkisinin olmadığı anlamına gelmez.
Aslında, fluoksetinin ana yan etkileri şunlardır:
- Ağızda kuruluk.
- Uyuşukluk.
- Kabızlık.
- Koordinasyon sorunları.
- Bulanık görme veya ışığa duyarlılık.
- Pupil dilatasyonu.
- İdrar sorunları.
- Kısa süreli hafıza sorunları.
Bu yan etkiler kuşkusuz tedavinin süresine ve ilacın hasta tarafından doğru uygulanmasına bağlıdır. Örneğin fluoksetin, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) gibi diğer bazı ilaçlarla veya St John’s Wort gibi doğal ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Ek olarak, uzun süreli olarak fluoksetin alan hastalar hipotansiyon sorunları yaşayabilir.
Prozac herkes için değildir
1950’lerde ve 1960’larda, son derece geniş bir yelpazedeki psikolojik hastalıkların tedavisi için barbitüratlar uygulandı. Bu yatıştırıcı ilaçların kullanımının ve kötüye kullanılmasının merkezi sinir sistemi üzerindeki etkileri, artık bildiğimiz gibi, yüksek bir maliyete sahipti. Son yirmi yılda, Prozac ile de hemen hemen aynı şey oldu. Yan etkilerinin o kadar da zararlı olmadığını biliyoruz, ancak temel bir sorun var. Fluoksetin hayatın tüm sorunları için reçete edilemez.
Psychology Today web sitesindeki başka bir makalede, Prozac’ın uzun zamandır ‘ruh hali aydınlatıcı’ olarak görüldüğünü belirtiyorlar. Ayrıca kişiliklerini geliştirmek, daha açık, iyimser ve mutlu olmak için psikiyatriste gidip bu ilacı reçete etmesini soran insanlar da var. Gerçekten de, çoğu zaman, sadece biraz kötü hissetmeleri, doktorlarından bu ‘sihirli’ ilacı istemeleri için yeterlidir.
Bu doğru bir bakış açısı değildir. Fluoksetin, vücudun doğal bir unsuru değil, kimyasal bir kaynaktır. Ayrıca, çoğu psikolojik rahatsızlık için ilaçların sadece bir yara bandı olduğunu unutmamalıyız. Müdahale daha fazla yaklaşım gerektirir. Örneğin, psikoterapötik, sosyal, yardım stratejileri vb.
Prozac’ın tahttan indirildiğini belirtmeden bu makaleyi bitiremeyiz. Aslına bakarsanız, şu anda üçüncü nesil antidepresanlardan oluşan geniş bir ordu var, en iyi bilineni Paroxetine’dir (fluoksetinin varisi). Bunların avantajları, daha hızlı etki etmeleri ve daha az yan etkiye sahip olmalarıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fluoxetina. (2022). MedlinePlus – Biblioteca Nacional de Medicina. Consultado el 11 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a689006-es.html
- Chu, A. & Wadhwa, R. (2023). Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554406/
- SSRIs (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors). (2023). Cleveland Clinic. Consultado el 11 de mayo 2023. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24795-ssri
- Where and How to Dispose of Unused Medicines. (s.f.). Food and Drug Administration [FDA]. Consultado el 11 de mayo de 2023. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/where-and-how-dispose-unused-medicines
- Guirado, R., Perez-Rando, M., Sanchez-Matarredona, D., Castrén, E., & Nacher, J. (2014). Chronic fluoxetine treatment alters the structure, connectivity and plasticity of cortical interneurons. International Journal of Neuropsychopharmacology, 17(10), 1635-1646. https://academic.oup.com/ijnp/article/17/10/1635/2357134?login=false
- Side effects of fluoxetine. (2022). National Health Service. Consultado el 11 de mayo de 2023. https://www.nhs.uk/medicines/fluoxetine-prozac/side-effects-of-fluoxetine/
- Sohel, A., Shutter, M. & Molla, M. (2022). Fluoxetine. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459223/
- Péricat, D., Leon-Icaza, S. A., Sanchez Rico, M., Mühle, C., Zoicas, I., Schumacher, F., Planès, R., Mazars, R., Gros, G., Carpinteiro, A., Becker, K. A., Izopet, J., Strub-Wourgaft, N., Sjö, P., Neyrolles, O., Kleuser, B., Limosin, F., Gulbins, E., Kornhuber, J., Meunier, E., Hoertel, N., & Cougoule, C. (2022). Antiviral and Anti-Inflammatory Activities of Fluoxetine in a SARS-CoV-2 Infection Mouse Model. International Journal of Molecular Sciences, 23(21), 13623. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36362409/.
- Comité de medicamentos de la Asociación Española de Pediatría.(2020). Fluoxetina. Asociación Española de Pediatría. Consultado el 11 de mayo de 2023. https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/fluoxetina
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.