Fiziksel Aktivitenin 5 Psikolojik Faydası
Fiziksel aktiviteler sağlığımızı korumaya yardımcı olduğu gibi çeşitli hastalıkları da bizden uzak tutar. Düzenli spor yapmak zinde olmak, daha akıllıca kararlar almak ve daha iyi hissetmek için vazgeçilmezdir.
Beden ve zihnin iki ayrı şey olduğunu ve birbiriyle ilgisi olmadığını düşünürdük. Fakat bu doğru değil. Beden ve zihin birlikte çalışır ve birbirini şekillendirir. Birbirinden ayrı düşünülemezler. Sağlığımız için birlikte çalışmaları gerekir.
Yaşa ve durumumuza bakmaksızın uzmanlar egzersiz yapmamanın öğrenme ve duygular üzerinde inanılmaz etkileri olduğunu ortaya çıkardı. Gelin bu faydalara birlikte bakalım.
“Hareket etmek kişinin fiziksel, duygusal ve zihinsel değişimini sağlayan bir ilaçtır.”
– Carol Welch
1. Fiziksel aktivite özsaygı artırır
Fiziksel aktivitenin özsaygı gibi içsel bir şeyi etkilemesi nasıl mümkün olabilir? Kendi bedenimize dikkat ettiğimizi gösteren aktiviteler yapmak ve sınırlarımızı zorlamak kendimizi daha olumlu bir açıdan görmemizi sağlıyor.
Spor yaptıktan sonra hissettiğimiz şey bir hedefe ulaştığımızda hissettiğimiz şeye benzer. Bu da kendimize verdiğimiz değeri artırır. Üstelik spor yapmak çok kısa zamanda görünüşümüz üzerinde de büyük değişikliğe neden olur. Tenimiz daha canlı, vücudumuz daha diri görünür ve tüm bunlar doğal olarak daha çekici görünmemizi sağlar.
2. Mutluluk kimyasalını harekete geçirir
Fiziksel aktivitenin beyindeki etkilerinden biri de endorfin üretimini artırmasıdır. Endorfin nörotransmitter işlevi gören bir maddedir. İşlevi fiziksel acıyı azaltmak (neredeyse ilaç gibi) ve aynı zamanda mutluluk hissini artırmaktır.
Bu nedenle depresyon hastaları ya da sadece morali bozuk olan insanlar için fiziksel aktivite tavsiye edilir. 15- 20 dakika spor yapmak üzgünken oldukça etkilidir.
3. Stres ve kaygıyı azaltır
Fiziksel aktivite, kaslarda strese neden olan gerilimi azaltmak için mükemmel bir yoldur. Bir yandan bizi sakinleştirirken diğer yandan kaygıyı azaltır. Bunun yanı sıra duygusal gerilimi ortadan kaldırır.
Fiziksel aktivite, stres hormonu olarak da bilinen kortizolün geri emilimine yardım eder. Korktuğumuzda, endişelendiğimizde ya da hayal kırıklığına uğradığımızda vücudumuzda çok miktarda kortizol olur. Spor yaptığımızda ise bu hormon azalır ve stres kaybolur.
4. Bilişsel zayıflamayı önler
Fiziksel aktivite ve spor yapmak sadece ruh halimizi değil aynı zamanda bilişsel becerilerimizi de iyileştirir. Düzenli egzersiz yapmak beyindeki çeşitli maddeleri artırır. Bu maddeler hipokampustaki bazı nöronların dejenerasyonunu engeller.
Başka bir deyişle, spor yapmak yaşlanan beynimizin işlevlerine devam etmesini sağlar. Hareketsiz insanların yaşlandıkları zaman Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma ihtimali daha yüksektir.
5. Bağımlılıkları kontrol etmeye yardımcıdır
Araştırmalar sigara içmeyi bırakmak isteyenler için spor yapmanın harika bir motivasyon kaynağı olduğunu ortaya çıkardı. Akciğer kapasitesini artırmasının yanı sıra yoksunluk semptomlarını da azaltır.
Bunlar spor yapmanın harika avantajlarından yalnızca birkaçı. Gördüğünüz gibi bu avantajlardan yararlanmak için profesyonel sporcu olmanıza gerek yok. Günde sadece 15- 20 dakika ayırmayı deneyin. Bunu yapamıyorsanız da haftanın üç günü yarım saat spor yapın. Farkı hemen göreceğinizi garanti ediyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos. (20 de septiembre de 2021). Los beneficios del ejercicio para la salud mental. https://inta.uchile.cl/noticias/192777/los-beneficios-del-ejercicio-para-la-salud-mental
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.