Farkındalık ve Depresyon Üzerine Etkileri
Farkındalık depresyon üzerinde birçok pozitif etkiye sahiptir. Bu gerçek Dünya Sağlık Örgütü tarafından da desteklenmiştir. Depresyonun dünya çapında en az 300 milyon kişiyi etkileyen yaygın bir ruhsal bozukluk olduğunu ortaya koymuştur. Benzer şekilde dünya çapında engelliliğin de başlıca sebebi olduğunu öne sürmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü depresyonun en ciddi vakalarda intihara kadar gidebileceğini belirtmiştir. Her yıl, 800 binden fazla insan intihar etmektedir ve 15-29 yaş arasındaki ölüm sebepleri arasında ikinci sırada gelmektedir.
Depresyonu tedavi etmenin birçok yolu olsa da her biri her hasta için etkili değildir. Hastanın ihtiyaçlarına en uyumlu tedaviyi bulmak depresyonu tedavi etmenin en iyi yoludur.
“Özellikle uzun süreli ve orta ila yüksek seviyede depresyonlar ciddi sağlık sorunları haline gelebilir. Etkilenen insanın oldukça sıkıntı yaşamasına ve iş yerinde, okulda ve aile içerisinde fonksiyon görememesine neden olabilir.”
– Dünya Sağlık Örgütü
Harvard’ın farkındalık ve depresyon üzerine etkileri araştırması
Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırma depresyondaki hastaların beyinlerinin farkındalık dolayısıyla nasıl değiştiğini incelemiştir. Harvard Tıp Fakültesindeki bir psikiyatri öğretim görevlisi Bejamin Shapero birçok insanın ilk müdahaleye pek yanıt vermediklerini söylemektedir. Bu da tedaviyi destekleyici alternatiflerin araştırılmasının hastalar için oldukça faydalı olduğu anlamına gelir.
Shapero bilişsel davranışsal terapi ve antidepresanların faydalı olmalarına rağmen farkındalık gibi diğer kaynakların da kullanımıyla daha iyi ve hızlı etki edeceklerini iddia etmektedir. Fakat, her hasta, eğer ihtiyaçlarına uygun bir biçimde düzenlenmişse tedavilere daha iyi cevap verecektir.
Depresyon esnasında farkındalık üzerine çalışmak beyin aktivitesini değiştirmeye yardımcı olur
Massachusetts Hastanesi Martinos Biyomedikal Görüntüleme Merkezinde bir nörolog olan Gaëlle Desbordes bu projede Dr. Shapero ile birlikte çalışmaktadır. Desbordes’in bu araştırmaya ilgisi tamamen kişiseldi zira kendisi üniversitede öğrencilik yıllarında meditasyon yapmaya başlamıştı.
Harvard Üniversitesi araştırmacıların beyin aktivitesini gözlemlemek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme kullandıklarını belirtmiştir. 2012’de farkındalık müdahalesi esnasında gözlemlenen değişimlerin hastalar meditasyon yapmazken bile gerçekleşmekte olduğunu ortaya çıkarılmıştır.
Fakat, depresyon teşhisi koyulmuş hastalarda devam eden bir araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmada bilim insanları beyinde meditasyonun gerçekte ne kadar etkili olduğunu analiz etmektedir. Sekiz haftalık farkındalık temelli bilişsel bir terapi öncesi ve sonrasında araştırmacılar tarafından görüntüler alınmaktadır.
“Bunun bir terapi veya toplum içerisinde önerilen bir şey haline gelmesini istiyorsak faydalarını bilimsel olarak göstermeliyiz.”
– Gaëlle Desbordes
Depresyon esnasında farkındalık çalışmak ruminasyonu engeller
Desbordes farkındalığın daha hızlı bir iyileşmeyi ve daha az negatif düşünceleri garanti altına aldığı hipotezini kanıtlamak istiyor. Çalışma dikkatin şimdiki zaman ve mekana odaklanmasından oluşuyor ve ruminasyon döngüsünü engelliyor.
Buna ek olarak, diğer araştırmacılar da meditasyon ve benzer uygulamaların farklı varyasyonlarının etkilerini de araştırmışlardır.
Gördüğünüz üzere, farkındalık ve depresyon üzerine etkilerinden biri de hastaların ekstrem durumlarla karşı karşıya gelmelerine yardımcı olmasıdır. Ayrıca, yaşam kalitelerini de yükseltmeye yardımcı olur. Hafif depresyon hastalarının anti depresan kullanmadan iyileşmelerine bile yardımcı olabilir. Fakat ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde uyan tedaviyi bulabilmesi için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.