Logo image
Logo image

Erteleme Davranışları Neden Durdurulamaz?

4 dakika
Günlük bir görevi yerine getirmekte zorlanıyor musunuz? İşleri aşırı derecede ertelediğinizi ve nedenini bilmediğinizi mi hissediyorsunuz? Bu durum çok sinir bozucu olabilir. Bu yazıda size bunun olası nedenlerinden bazılarını göstereceğiz.
Erteleme Davranışları Neden Durdurulamaz?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

“Ertelemekten vazgeçemiyorum.” “Bir şeyleri hemen yapmam imkansız.” Özellikle son birkaç ayda birçok insan bunu yaşamıştır. Sanki cesaret, inisiyatif ve hatta motivasyon birdenbire boşa gitmiş gibi. Erteleme davranışları ve arkasındaki duygu, çalışmayı, ilişkilerden keyif almayı ve uzun vadeli hedeflere ulaşmayı imkansız kılan kesinlikle rahatsız edici bir duygudur.

Bu tür bir gerçeklik önemsiz değildir. Bu arzu eksikliği ve günlük yanılsama, zihinsel kaslarınıza zarar veren ve onu yavaş yavaş zayıflatan pas gibidir. Bu kadar düşük verimlilik görmek ve en küçük şeyin bile çok fazla çaba gerektirdiğini fark etmek oldukça yorucu ve sinir bozucu bir ortam yaratır.

Bu tür durumları yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir. Bu zayıflatıcı deneyimin size iki veya üç günden fazla eşlik etmesine izin veremezsiniz. Aslında, bu sizi haftalarca veya aylarca olacak şekilde uzun süreler boyunca rahatsız ediyorsa, depresyon gibi psikolojik bir sorunun işareti olabilir.

Şimdi bu konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim.

Neden erteleme davranışları ve alışkanlığını bırakamıyorsunuz – dikkate almanız gereken nedenler

Her şeyi halletmeye hazır hissettiğiniz günler ve başından beri kendinizi yetersiz hissettiğiniz günler mutlaka vardır. Bizler, aslında, bunun tamamen normal olduğunu söylemek için buradayız. Hayata karşı aynı canlı tutumu, aynı ruhu ve aynı arzuyu her zaman sürdürmek neredeyse imkansızdır. Siz de bir insansınız, robot değilsiniz ve iniş çıkışlar yaşamak tamamen beklenen ve normal bir durumdur.

Pekala, her gün çok çalışmaya ve bu sorunla yüzleşmek için meseleyi kendi eline almaya alışmış bir kişi için bu durumun biraz korkutucu olabileceğini de aslında anlıyoruz. Gerçek şu ki, böyle bir durumda demir, magnezyum veya B vitaminleri gibi besleyici kaynaklardaki eksiklikler, tiroid bozuklukları ve hormonal değişiklikler gibi her türlü sağlık sorununu da dikkate almak önemlidir. İster inanın ister inanmayın, tüm bu koşullar genellikle cesaretin kırılmasına veya fiziksel enerji eksikliğine yol açar.

Aşırı endişe ve belirsizlik

John Milton, kendi zihninizin hayatınızı cehenneme veya cennete çevirebileceğini söylemişti. Bu nedenle, endişelerin çok olduğu ve sakin günlerin az olduğu zamanlardan geçtiğinizde, beyin klasik stres bloklarına başvurur. Sanki bilişsel yetenekleriniz birdenbire kesintiye uğramış gibi olur. Bir göz açıp kapayıncaya kadar, kendinizi net düşünemiyor ve sorumluluklarınızı yerine getiremiyor bir halde bulursunuz.

Bütün bunlar, sırayla keder ve kaygı ile işaretlenmiş duygusal bir durumla birlikte giden aşırı endişe durumundan kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde, gelecek hakkında hissetmekte olduğunuz belirsizlik duygusu, düşündüğünüzden de daha yaygındır. Kuşkusuz, geleceğin neler getirebileceğini düşünmek sizi uyuşmuş bir zihinsel durumda sıkışıp bırakabilir ve bu durumdan kurtulmak çok ama çok zor olabilir.

Some figure

Erteleme davranışları alışkanlığını terk edemiyorum – ne yapabilirim?

“Bir şeyler yapmaya başlamak benim için zor, ne kadar erken başlarsam o kadar çabuk bitireceğimi biliyorum, ama işe koyulacak cesareti veya motivasyonu bulamıyorum. Böylece, hiçbir şey yapmamaya başladım. En kötüsü, böyle davranmak beni kendimi kötü ve son derece rahatsız hissettiriyor.”

Erteleme hayatın en kötü ortağıdır çünkü görevin yerine getirilmesini geciktirmek olumsuz duyguların yükselmesine neden olur. Sonuç olarak, kendinize dair sahip olduğunuz imaj bozulabilir, öz-yeterlik hissinizi kaybedebilir ve neredeyse farkına varmadan derin bir depresyon deliğine girebilirsiniz.

Dahası, Türkiye’de Pamukkale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, ertelemenin genellikle mantıksız düşüncelerle el ele gittiğini gösterdi. Örneğin, her şeyin ters gideceğini, yetersiz olduğunuzu veya insanların sizi herhangi bir nedenle yargılayacaklarını düşünmek gibi düşünce durumlarına yol açabiliyor. Ek olarak, aşağıdaki faktörler de oldukça yaygındır:

  • Belirli görevlerden hoşlanmamak.
  • Başarısızlık ve hata yapma korkusu.
  • Mükemmelliyetcilik.
  • Çevreniz üzerinde kontrol sahibi olmadığınızı hissetmek.
  • Altta yatan bir depresyon veya yüksek anksiyete seviyeleri.

Sizi felç eden ve motivasyonunuzu kıran korkular

Muhtemelen bir süredir neden herşeyi ertelemekten vazgeçemediğinizi merak ediyorsunuzdur. Birkaç gün geçmiş ve işler değişmiş gibi görünmüyor olabilir. Tamamlanacak görevlerin sayısı her gün artıyordur ve bu da size yakın zamanda çökecekmişsiniz gibi hissettiriyordur. Bu şekilde hissettiğinizi fark ederseniz, kendinize “Aslında neden korkuyorum?” diye sorun.

İletişimci ve popüler kültür uzmanı Eduard Punset, mutluluğun tanımını, korkunun olmaması şeklinde yapıyor ve biz de aslında aynı fikirdeyiz. Şu andan itibaren hiçbir şeyden korkmadığınızı düşünebilir ve düşünebilirsiniz. Bazen basit bir korkunun sizi işinizi yapmaktan ne kadar alıkoyabileceğini anlamak zordur.

Bir düşünün: çoğu insan gelecekten ve geleceğin ne getireceğinden korkar. Bilinmeyenden korkmak oldukça yaygındır ve işlerin yolunda gitmemesi ihtimalinden dolayı stresli hissetmek normaldir. Bu sessiz ama yaygın ve ısrarcı korku tarafından yönetilen bu hisler, motivasyonu zayıflatır.

Some figure

Tembellik değil mutsuzluk

Belki de ertelemekten vazgeçememenizin nedeninin mutsuz hissetmeniz olduğunu hiç düşündünüz mü? Örneğin, kızgın hissetmek sizi asabi hissettirir ve bu da hareket etmenizi engelleyebilir. Yine de, çoğu zaman, kötü bir ruh hali sadece pastanın üzerindeki krema gibidir. Sorunun asıl temel nedenini bulmak için içinize doğru gidip nedenleri araştırmalısınız.

İlginçtir ki, çoğu durumda erteleme davranışları gibi alışkanlıkların ardında mutsuzluk yatmaktadır. Örneğin, doğru yolda olmadığını düşünen birinin hiçbir şey yapmak istememesi mantıklıdır. Şu anki yaşamınızdan memnun olmamak son derece moral bozucu. Yönettiğiniz yaşam tarzı ihtiyaçlarımız, arzularımız ve değerlerimizle uyumsuzsa, en basit görev bile büyük bir zorluk olarak görünecektir. Bu realitede sonsuza kadar hapsolmak istiyor musunuz?

Bu motivasyon eksikliğinin ardında yatan durum ne olursa olsun, bir değişiklik yapmanız gerekir. Zor olabilir, ancak her gün ilerlemeye çalışın. Sonunda her şeyin tersine döneceğini göreceksiniz. Günün sonunda mutluluk, değişim ve esenlik için en iyi şey motor kararlar vermektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Pollack, S., & Herres, J. (2020). Prior Day Negative Affect Influences Current Day Procrastination: A Lagged Daily Diary Analysis. Anxiety, Stress, & Coping33(2), 165-175. https://doi.org/10.1080/10615806.2020.1722573
  • Balkis, M., & Duru, E. (2019). Procrastination and rational/irrational beliefs: A moderated mediation model. Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy37(3), 299-315. https://doi.org/10.1007/s10942-019-00314-6
  • Zuber, S., Ballhausen, N., Haas, M., Cauvin, S., Da, C., Coelho, S., … & Kliegel, M. (2020). I could do it now, but I’d rather (forget to) do it later: Examining links between procrastination and prospective memory failures. Psychological Research. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/s00426-020-01357-6

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.