Ekmnezi: Geçmiş Şimdi Olduğunda

Ekmnezili kişiler dünkü olayları şimdi ve burada oluyormuş gibi yeniden yaşarlar. Demans gibi beyin problemlerinin aracılık ettiği bir değişikliktir, ancak uyuşturucu kullanımının bir etkisi de olabilir.
Ekmnezi: Geçmiş Şimdi Olduğunda
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ekmnezi, şimdinin bulanıklaştığı, ancak onun yerine geçmişin anılarının ortaya çıktığı tuhaf bir hafıza bozukluğudur. Bu, birden fazla faktörün aracılık ettiği, büyük yoğunlukta bir algısal halüsinasyon türüdür. Demans, beyin yaralanmaları ve hatta uyuşturucu kullanımı bu eşsiz fenomeni açıklayabilir.

Aylar veya yıllar önce olanları insan zihninde yoğun bir şekilde yaşatmak, hipnozun geleneksel olarak izlediği bir stratejidir. Gerçekten de, bu terapötik araç (birçok kişi tarafından sorgulanmıştır), bu tür ‘yeniden yaşama’yı kolaylaştırmayı amaçlar.

Bu bozuklukta, bazı değişiklikler en önemli olanı bulanıklaştırır: şimdiki zaman. Hadi daha yakından bakalım.

Hafızanın maruz kalabileceği çarpıtmalar arasında, kişinin şimdiki olayları yıllar önce meydana gelen olaylarla karıştırabileceği amnezi türü vardır.

Ekmnezi simgeleyen insan başı şeklinde ağaç

Ekmnezi: Tanımı, belirtileri ve nedenleri

Ekmnezi hoş bir rahatsızlık değildir. İyi bir prognoza sahip olma eğilimi de yoktur. Rusya’daki Tyumen Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, bu tür tanıma paramnezisinin şizofreninin son derece ileri evrelerindeki hastalarda yaygın olduğunu vurgulamaktadır. Bu, acı çeken kişinin ruhsal durumunda büyük bir gerilemeyi içeren bir rahatsızlıktır.

Dünün anılarının şimdiki zamanla iç içe geçtiği bu halüsinasyon şekli, bundan muzdarip olanlar üzerinde büyük bir yıpranmaya neden olur. İlginç bir şekilde, tek başına değil, diğer bozukluklarla birlikte ortaya çıkıyor. Ekmnezi çok fazla çalışılmamıştır, ancak son derece büyüleyici bir durumdur.

Ekmnezi nasıl bir psikolojik değişimdir?

Portellano’ya (2005) göre ekmnezi, tanımayı etkileyen bir tür paramnezidir (hafıza bozukluğu). Geçmişin anıları kişinin aklına gelir ve sanki gerçekmiş ve burada ve şimdi oluyormuş gibi işlenir. Halüsinasyonların görüldüğü bir bozukluktur. Bunlar, var olmayan şeylerin duyulduğu, görüldüğü ve hissedildiği yanlış algılardır.

Bu bozuklukta, sanrıların yaşanması da yaygındır. Bunlar, bilinç ve düşüncede değişikliklerin ortaya çıktığı, büyük karışıklık ve yönelim bozukluğunun zihinsel durumlarıdır.

Ekmnezinin tezahürü

Ekmnezi böyle bir tanı kategorisi oluşturmaz. Aslında, belirli bir zihinsel veya beyinsel sorunla ilişkili bir etkidir. Bu, birden fazla özelliğin eşlik edebileceği anlamına gelir. Örneğin, Alzheimer ile ilgili olanlar veya şizofreni veya beyin travması ile bağlantılı olanlar.

Kural olarak, aşağıdaki değişiklikler meydana gelir:

  • Mağdur olan kişiler, yakın gerçekliklerine bağlı değildir.
  • Az önce ne yaptıklarını hatırlamıyorlar. Ancak, geçmişe dair gerçekten canlı anıları var.
  • Dünün hatıraları canlanır, öyle ki onları yoğun bir şekilde hissedebilirler.
  • Bilinçte bir bozukluk vardır. Başka bir deyişle, temasa veya iletişime yanıt vermezler. Yönlerini şaşırmış ve bir dizi halüsinasyon ve sanrılar içinde kapana kısılmış hissederler.
  • Epileptik krizlerle birlikte ortaya çıkabilir.

Ekmnezi, Alzheimer hastalığı veya şizofreni gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, travma sonrası stresi olan kişiler bu fenomenleri flaşlar olarak deneyimleyebilirler. Bu, travmatik geçmişin bir an için mevcut olduğunu hissettikleri anlamına gelir.

Nedenleri

Ekmnezi, bugüne kadar üzerinde fazla çalışılmamış bir tür hafıza bozukluğudur. Nörolojik dejenerasyonun bariz bir belirtisi olarak yaşlılarda görmek son derece yaygındır. Farklı nedenleri vardır:

  • Demans ile ilişkili nörolojik bozukluklar.
  • Epilepsi ile ilişkili değişiklikler. Alacakaranlık durumu denen, bilincin değişmesinden oluşan bir fenomen var. Bu algıyı değiştirir ve özellikle epileptik nöbetlerde sık görülür.
  • Ekmnezi de şizofreninin bir özelliğidir.
  • Bir diğer ilişkili faktör, travma sonrası stres bozukluğudur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, hasta travmatik anlarını bellekteki kısa değişiklikler olarak çağrıştırır. Ayrıca, bu anılar şimdi ve burada olduğu gibi aynı yoğunlukta mevcut olur ve deneyimlenir.
  • Son olarak, bu bozukluğun LSD ve meskalin veya psilosibin içeren mantarlar gibi birçok madde bağımlısı arasında yaygın olduğu belirtilmelidir.
yaşlı adamın omzuna başını koymuş yaşlı kadın

Tedaviler

Ekmnezideki terapötik yaklaşım, kökenine veya nedenine bağlı olacaktır. Bu nedenle doğru bir nörolojik, medikal ve psikolojik değerlendirme yapılmalıdır. Genel olarak, multidisipliner müdahaleler en uygunudur. Bilişsel uyarım, nörolojik ve/veya sosyal rehabilitasyon ve farmakolojik tedavilerin bir kombinasyonu olma eğilimindedirler.

Bu fenomenin insidansı son derece düşüktür ve yaşlılık ve yaşlı nüfus arasında kendini daha sık gösterme eğilimindedir. Bu nedenle, her zaman güvenli, sakin bir ortam ve en iyi klinik destek sağlanmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Becchio, J. (2012). Hypnosis, ecmnesia experience, or ecmnesia, hypnotic experience? Annales Medico-Psychologiques170(3), 179–180. https://doi.org/10.1016/j.amp.2012.02.012
  • Cargnello D, of the hoax A. The illusion of the doppelganger. Archive of Psychology Neurology and Psychiatry 1955;2:173-
    201.
  • Luauté, J. P. (2012). Ecmnesia between facts and fiction. Annales Medico-Psychologiques170(3), 175–178. https://doi.org/10.1016/j.amp.2012.02.003
  • Medvedev AV. Ob ékmnezii v pozdnem periode neblagopriiatno protekaiushcheĭ shizofrenii [Ecmnesia in the late period of schizophrenia progressing in an unfavorable course]. Zh Nevropatol Psikhiatr Im S S Korsakova. 1982;82(5):82-8. Russian. PMID: 7102204.
  • Portellano, J.A. (2005). Capítulo 8: Neuropsicología de la memoria. En Portellano, J.A. (2005). Introducción a la Neuropsicología. Madrid: McGrawHill

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.