Ebeveynlerinizin Yaşlanmasıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Anne babanız yaşlandığında ve bağımsızlıklarını yavaş yavaş kaybettiğinde, realiteniz tamamen değişir. Hayatın böyle olduğunu, zamanın beklenmedik dönüşleri olduğunu ve sizi taşıyanların artık sizin ağırlığınızı taşıyamadığını söylerler. Süper kahramanlarınız, sizi yağmurdan korumak için kullandıkları pelerinlerini kaybeder.
Bu noktada sorumluluk hem çok büyük hem de ürkütücü. Gerçekten de, birdenbire rollerinizin tersine döndüğü bu aşamayla başa çıkmak kolay değil. Siz, çocukları olarak ebeveyn rolünü üstlenmeli ve onlar da sizin yardım etmenize izin vermeyi öğrenmelidir. Bunun nedeni, birçok yönden hala mükemmel bir şekilde yetenekli olmalarına rağmen, yorgunluk onları çoğu zaman hareketsiz hale getirir ve sağlıkları biraz güvencesizdir.
Ancak, savunmasız olmaya başladıklarını kabul etmeleri kolay değil. Sonuçta, kırışıklıklara rağmen hala gururları var. Bu nedenle, vücutlarının kırılganlığını ve yaş değişikliklerini kabul etmeyi reddetme eğiliminde olabilirler.
Aslında, tüm hayatlarını başkalarını kurtarmak için harcayan ve dünyanın tüm yükünü kendi sırtlarında taşıyanlar, nasıl yetki vereceklerini gerçekten bilmiyorlar. Kendi zayıflıklarını kabul etme olasılıkları daha da düşüktür.
İçinizdeki çocuk, anne babanızın kendi başının çaresine bakmayı nasıl bıraktığını gördüğünüzde genellikle yüksek düzeyde acı ve endişe yaşar. Zorluklardan muaf olmayan bir değişim sürecidir. Yine de, sonunda onları kabul edebilirsin.
Anne babanız yaşlandığında kabul etmeniz gereken değişiklikler
İyi ebeveynler sadece hayat verenler değildir. Onlar sevgi de verenlerdir. Bu nedenle, bu tür bir sevgi ve sürekli bağlılıkla çevrili büyüyebilecek kadar şanslıysanız, nasıl yaşlanmaya başladıklarını görmek canınızı yakar. Aslında, yaşın zaten onlara ağır geldiğinin farkına varmak genellikle ani ve neredeyse beklenmedik bir durumdur. Sanki birdenbire, eskiden yaptıklarını artık yapamayacaklar gibi görünüyor.
Sağlıkları onları ilk kez başarısızlığa uğrattığında olabilir. Veya ani unutkanlık yaşadıklarında veya araba kullanmayı bırakmak zorunda kaldıklarında. Ancak o zaman ne kadar kırılgan hale geldiklerini fark edersiniz. Şimdiye kadar her şeyi ama her şeyi halledebilenler, sunabileceklerinden daha fazla yardıma ihtiyaç duyan figürler haline geldiler.
Montclair Eyalet Üniversitesi’nden Dr. Christine A. Price ve Whitney A. Brosi tarafından yazılmış bir makale giderek yaşlanan bir toplumda yaşadığımızı iddia ediyor. Bu nedenle aile ortamlarımızda kullanmak için belirli gerontolojik stratejiler öğrenmemiz gerekiyor.
Anne babanızın yaşlandığını izlemek ya da bununla ilişkili tüm faktörlerle uğraşmak kolay değil. Bu nedenle, muhtemelen geçmeniz gereken aşamalara bir göz atacağız.
Ailen hayatın boyunca senin için güçlü oldu. Sonunda, onlar için güçlü olmanız gereken bir zaman gelir.
1. Kendine güvenme aşaması
Ebeveynleriniz neredeyse tüm yaşam döngülerini kendi kendine yeterlilik aşamasının tadını çıkararak geçirdi. Kendi yaşamlarından, bedenlerinden, zihinsel yetilerinden ve kararlarından sorumluydular. Bu aşamalarda her zaman yanınızdaydılar, size yardım ettiler, size rehberlik ettiler ve sizi kurtardılar. Bir yetişkin olmanız ve evden uzaklaşmanız önemli değildi, onların zihninde hala onların çocuğuydunuz.
2. Karşılıklı bağımlılık ilişkisi
Anne babanız yaşlandıkça sizin yardımınıza ihtiyaç duymaya başlarlar. Gerçek yaşlılığın, doğum günlerinin sayısı veya ciltteki kırışıklıklar ile ilgisi yoktur, bağımsızlığın kaybı ile ilgilidir. Karşılıklı bağımlılık aşaması geldiğinde, onlarla birlikte doktora gitmenize, ilaçlarını düzenlemenize veya artık onların ötesinde olan görevleri yerine getirmenize ihtiyaç duyduklarında, her şeyin değiştiği zamandır.
Yakın zamana kadar, her şeyi bilen figürler olsalar da, hayatın şimdi 180º döndüğünü görürsünüz. Bu noktada, bir zamanlar olduğunuz çocuğu barındırmaya devam eden bir parçanız bu değişimden acı çekiyor ve strese giriyor. Ancak dikkatli olun, çünkü yetişkin benliğiniz de bu zorlukları yaşar.
Anne babanız ihtiyaç duyduklarında her zaman sizden yardım istemezler. Buna alışık değiller ve onlar için zor olabilir. Bu nedenle, onların farkında olmalı, onlara yakın olmalı ve ihtiyaçlarını önceden tahmin etmeye çalışmalısınız.
3. Bağımlılık
Onlara yemek yapmak, yıkamak, birdenbire korku ya da üzüntüye kapıldıklarında ellerini tutmak, gülümsetmek, doktor randevularına kadar eşlik etmek… Yaşlılıkta, anne babanız bağımlı figürlerken, onlara var olan en saf sevgiyi verirsiniz. Bunu sürekli özveri, şefkat ve sevginizle gösterirsiniz.
Bu zor bir aşama olmasına rağmen, ebeveynlerinizle birlikte olmanın keyfini çıkarmaya ve onları başka bir şekilde keşfetmeye devam edebilirsiniz.
Yaşam döngüsünü kabul etme cesaretine sahip olmalısınız. Ebeveynlerinizin yaşını görmek normal bir süreçtir ve onlarla olan sevgi bağlarınızı yoğunlaştırmak için nasıl yararlanmanız gerektiğini bilmeniz gereken bir aşamadır.
4. Anne babanız yaşlandığında kriz yönetimi
Yaşlanma, yönetim becerilerinizi teste tabi tutan kriz anlarını beraberinde getirir. Gerçekten de, ebeveynleriniz daha ileri yaşlara ulaştıkça, muhtemelen olaylar, hastalıklar ve beklenmedik teşhislerle uğraşmak zorunda kalacaksınız. Ancak bunamadan kalça kırığına kadar her şeyin ortaya çıkabileceği bu aşamaya hiçbir şey sizi hazırlayamaz.
Bununla birlikte, çocukları olarak, tıpkı onların sizin için yaptığı gibi, her durumla yüzleşebilir ve güçlü olabilirsiniz.
5. Yaşamın sonu
Anne babanız hala yanınızdayken bu anları kutlayın. Bunu her gün yapın. Ya onlarla telefonda konuşun ya da fırsat buldukça vakit geçirin. Sizin gibi onlar da sonsuza hayatta olmayacaklar ama muhtemelen sizden daha önce gitmiş olacaklar.
Bu gezegende sadece kısa bir süreliğine bulunuyoruz ve hayatta kesin olan tek bir şey var. Bir noktada, bu hayat biter. Bu yüzden çok sevdiğiniz insanlardan, özellikle de size her şeyini verenlerden, yani anne babanızdan keyif aldığınızdan emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hareven, T. (2001). Historical perspectives on aging and family relations. In R. Binstock & L. K. George (Eds.), Handbook of aging and social sciences (5th ed., pp. 141–159). San Diego, CA: Academic Press.
- Hayslip, B., & Patrick, J. H. (2002). Working with custodial grandpar New York: Springer.
- Pearlin, I., Pioloi, M. F., & McLaughlin, A. E. (2001). Caregiving by adult children. In R. Binstock & L. K. George (Eds.), Handbook of aging and social sciences (5th ed., pp. 238–254). San Diego, CA: Academic Press.
- Uhlenberg, P. (1996). The burden of aging: A theoretical framework for understanding the shifting balance of caregiving and care receiving as cohorts Gerontologist, 36,761–767.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.