Logo image
Logo image

Duygusal Zekanız Üzerinde Çalışmanıza Yardımcı Olacak Yedi Film

3 dakika
Kendi duygusal dünyanıza dalmak istiyorsanız, bu film seçkisi size yardımcı olacaktır.
Duygusal Zekanız Üzerinde Çalışmanıza Yardımcı Olacak Yedi Film
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hepimiz filmleri severiz. Ayrıca, duygularımızı tanımlama ve onları yönetmeyi öğrenme söz konusu olduğunda genellikle değerli bir kaynak olabilirler. Bu yazıda, kendi duygusal zekanız üzerinde çalışmanıza yardımcı olacak en iyi filmlerden bazılarının bir listesini veriyoruz. Son derece ilginç olan bu filmler ayrıca her zevke hitap ederler.

Ancak öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her film bu tür amaçlara uygun değildir. Bu nedenle, duygusal zekanız üzerinde çalışmanıza yardımcı olacak bir film neleri içermelidir diye soruyoruz.

Aslında yapması gereken en temel şey, içinizdeki bir şeyi, yani izleyiciyi ‘hareket ettirebilmek’. Örneğin, ana karakterle özdeşleşebilir veya kendiniz onlarla empati kurarken bulabilirsiniz.

Duygusal zekanız üzerinde çalışacak filmler

Bu film seçkisi ile karakterlerin duygularını hissedebilir ve kendi duygularınızı derinlemesine yansıtmanıza da izin verebilirsiniz. Özdeşleşme ya da empati yoluyla.

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (2019), Chris Sanders ve Dean DeBlois

Hiccup adlı genç bir Viking ile o ana kadar köy halkının düşmanı olarak görülen bir ejderha arasındaki dostluğun hikayesini anlatan bir animasyon filmdir.

Bu filmde empati, dostluk ve hoşgörü gibi değerlere odaklanarak duygusal zekanız üzerinde çalışabilirsiniz. Bunlar, her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek bir dostluk kuran yaralı ejderha ile çocuk arasında kurulan özel ilişkiye yansır.

Umudunu Kaybetme (2007), Gabriele Muccino

Gerçek bir hikayeye dayanan bu film, tüm yatırımını taşınabilir kemik yoğunluğu tarayıcıları satın almak için yapan ve onları doktorlara satmaya çalışan bir adam olan Chris Gardner’ın hikayesini anlatıyor. Ancak, başarısız olur ve kendini küçük oğluyla birlikte iflas etmiş bir şekilde bulur. Yine de, partneri tarafından da terk edilmiş olsa da asla pes etmeyi düşünmez.

Bu film ile boşluk hissi ve yalnızlık karşısında cesaret, her türlü engeli aşma azmi, arkadaşlık ihtiyacı, kendiniz ve sevdikleriniz için savaşma azmi gibi duygularınız üzerinde çalışabilirsiniz.

Benden Bu Kadar (1997), James L. Brooks

Birçok kişiye göre, bu son birkaç yılın en komik filmlerinden biri, aynı zamanda en ilginçlerinden biri. İçinde obsesif-kompulsif bozukluğu olan ve kadınlar için romantik romanlar yazan huysuz bir yazar olan Melvin ile tanışıyoruz.

Jack Nicholson’ın ustaca oynadığı Melvin, kendisini daha önce düşünülemez olduğunu düşündüğü dönüştürücü bir yolculuğun içinde bulur. Film esnasında, duyarlılık, başkalarına karşı empati, sevgi ve insanlar arasındaki ilişkiler üzerinde çalışmanın sonucu gibi konular ele alınmaktadır.

Can Dostum (1998), Gus Van Sant

Bu filmin senaryosu ana karakter Matt Damon ve Ben Affleck tarafından yazılmıştır. Filmde ciddi sosyal ve eğitim sorunları olan ve bunlara rağmen bir matematik dehası olan bir çocukla tanışıyoruz.

“Tuhaf küçük dünyalarımıza kimlerin girmesine izin vereceğimizi seçiyoruz.”

-Robin Williams, The Indomitable Will Hunting, Sean Mcguire rolünde-

Film boyunca terapistten yardım alan kahramanın asi tavrının değiştiğini gözlemliyoruz. Aslında terapist, duygularının ve duygularının yönetimi konusunda ona rehberlik eden kişidir.

Amelie (2001), Jean-Pierre Jeunet tarafından

Büyülü gerçekçilik esintileri taşıyan bu film, yaşıtlarından farklı bir kızın maceralarını anlatıyor. Bu filmde, farklı olmak bir uyum sorunu yartmak yerine bir avantaj haline gelir.

Amélie etrafındaki herkesin mutluluğu bulmasını istiyor. Bunu yapmak için hayal gücü aracılığıyla olumlu duyguların ve coşkunun hakim olduğu bir alan inşa eder. Bu tutum hem onun hem de çevresindekilerin korkuları ve güvensizlikleriyle savaşmasına yardımcı olacaktır.

Jack ve Mekanik Kalp (2014), Mathias Malzieu tarafından

Aynı zamanda müzisyen ve şarkıcı olan yönetmenin kendi yazdığı bir kitaptan uyarlanan bu film, bize kalbinin yerini alan guguklu saat sayesinde hayatta kalan bir çocuğun fantastik hikayesini anlatıyor.

Saate dokunamayan başkahraman aracılığıyla,  öfkenin, sevginin ve duyguların bastırılmasının kontrolü üzerinde çalışmak için olanaklar buluyoruz.

Tenenbaum Ailesi (2002), Wes Anderson tarafından

Listemizi yönetmen Wes Anderson’ın en havalı filmlerinden biriyle sonlandırıyoruz. Bu filmde, uyumsuzluklarının ötesinde, onlar için anlaşılmaz bir dünyada olağandışı yetenekleriyle savaşmak zorunda olan atipik bir aileyle tanışıyoruz.

Bu filmde boşanmada duygusallık, aşk, kıskançlık, ailede ilgisizlik gibi konuları işleyebiliriz. Film boyunca ortada olmayan bir baba, imkansız aşklar ve asla iyileşmeyen duygusal yaralarla karşılaşıyoruz.

Bu yedi filmden herhangi biri duygusal zekanız üzerinde çalışmanıza ve duygularınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.