Duygusal Olarak Noksan Ebeveynler ile Büyümek

Duygusal Olarak Noksan Ebeveynler ile Büyümek
Marián Carrero Puerto

Yazan ve doğrulayan psikolog Marián Carrero Puerto.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazı ebeveynlerin çocuklarını bırakmaları için birçok sebep vardır. Duygusal olarak noksan ebeveynleri olduğu için bu çocukların ne kadar bastırılmış duygusu vardır? Bir anne çocuğunun duygularını korumak için onları terk eden babayla ilgili sıra dışı yalanlar neden icat etmelidir?

Duygusal olarak noksan ebeveynler fiziksel varlıkları dışında çocuklarının yetiştirilmesine hiçbir katkıda bulunmazlar. Tüm otoriteyi, duygusal desteği ve sorumlulukları partnerlerine bırakırlar. “Dolaylı” ebeveynler gibi davranırlar ve çocuklarını duygusal olarak yaralayabilecek bir psikolojik yokluk yaratırlar.

Bu ebeveynler kurallar koymayarak veya negatif bir anne ya da baba figürü yaratarak çocuklarına zarar verirler. Fiziksel olarak bulunmasına rağmen sevgi ve ilgi verme yeteneğinden yoksun anne veya babayla büyümek kendi dünyasını yaratmayı öğrenen çocuğu boş bir kalple bırakır.

“Batı’daki en büyük salgın hastalık tüberküloz veya cüzzam değildir; istenmemek, sevilmemek ve ilgi görmemektir.”

– Rahibe Teresa

Ya benden kaçarlarsa?

Bir anaokulu öğretmeni sınıfında bir kızın garip bir biçimde mutsuz ve düşüncelerine dalgın olduğunu farkettii.

“Ne var aklında evladım?” diye sordu.

Küçük kız cevapladı, “Annem ve babam! Babam yemek yiyebilmem ve şehirdeki en iyi okullardan birine gidebilmem için bütün gün çalışıyor. Bir gün koleje gidebilmem için fazla mesai bile yapıyor. Annem de hiçbir şeyden endişelenmemem için bütün gününü yemek yaparak, temizlik yaparak, çamaşır yıkayarak ve markete giderek geçiriyor.”

“Peki problem ne?” diye sordu öğretmen.

“Benden kaçmak istediklerini düşünüyorum ve korkuyorum,” diye cevapladı kız.

üzgün kız çocuğu

Duygusal olarak noksan ebeveynler ile büyümenin sonuçları

Duygusal olarak noksan ebeveynler ile büyüyen çocukların davranışsal sorunlar geliştirmesi olasıdır. Genellikle bu problemler çocukların en derin terk edilme, korku ve güvensizlik hislerinden korunmak için geliştirdikleri kalkanlardır.

Bu tip bir yetiştirilmeyle, yeni ilişkiler kurmak söz konusu olduğunda çocuğu daha özgüvensiz hale getiren duygusal bir kopma bulunmaktadır. Ayrıca bir güvensizlik de söz konusudur. Bu nedenle birisiyle bir duygusal bağ kurma düşüncesi ihanete uğrama, tanınmama veya daha da kötüsü göz ardı edilme hissi korkusuyla birlikte ortaya çıkmaktadır.

“Duygularımız hissedilmek için vardır, hayatımızı ele geçirmek, bizi körleştirmek, enerjimizi veya geleceğimizi çalmak için değil. Çünkü bir kere bu oldu mu zehirli duygular haline gelirler.”

– Bernardo Stamateas

Tüm bu eksiklikler çocukları yalnızlık hissi veya terk edilme korkusuyla kendilerine zarar veren ilişkileri bitiremeyen duygusal olarak bağımlı yetişkinler haline getirirler. Birini bir kere daha kaybetmemek uğruna, uygun olmadığı zamanlarda bile insanlara tutunmayı tercih ederler.

Duygusal olarak noksan ebeveynler ile büyüyen çocuklar başkalarıyla zehirli ilişkiler kurma eğilimindedir. Sevgi bulma ve bir anne ya da baba figürü ihtiyacının çaresizliği içinde bu çocuklar içinden nasıl çıkacağını bilmediği sağlıksız ve zehirli sosyal çevrelere girebilirler.

Buna ek olarak başkalarıyla veya kendileriyle bağ kurmaya çalıştıklarında her zaman düşmanca hislere sahip olma eğilimindedirler. Genellikle savunmacılardır da. Kuşkusuz bu duygusal olarak noksan ebeveynlere sahip olmanın birçok sonucundan biridir.

Buradasın ama binlerce kilometre ötedesin

Bazı ebeveynlerin evden ve çocuklarından uzak olmaktan başka çaresi olmasa da o temel duygusal bağı kurmak yine de mümkündür. Ebeveynlerin boş vakitlerini çocuklarına vermeleri önemlidir. Ne de olsa, ebeveyn-çocuk bağı her insanın hayatındaki en önemli bağdır.

Çocukları duygusal olarak doğru bir biçimde eğitebilmek adına o süre zarfında faturaları ödemeyi, ufak tefek işler halletmeyi veya başka şeyleri düşünmeyi unutmak önemlidir. Temel olan şey bağı koparmamak ve yemek saati veya oyun saatinin keyfini çıkarmaktır.

Yemek yapmayı öğretmek, yürüyüşe çıkmak veya parka gitmek gibi fazla vakit harcamayan birçok aktivite vardır. Her şey geçirilen vaktin kalitesine ve ebeveyn olarak onlarla kurduğunuz bağa bağlıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.