Duygusal Bir Sünger Misiniz?

İşten sonra genellikle zihinsel olarak tükenmiş mi hissediyorsunuz? Negatif insanlarla veya karmaşık sorunları olan kişilerle vakit geçirdiğinizde kendinizi fiziksel ve psikolojik olarak etkilenmiş mi buluyorsunuz? Eğer öyleyse, duygusal bir sünger olabilirsiniz.
Duygusal Bir Sünger Misiniz?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Gerginlik, endişe, üzüntü, hayal kırıklığı… Bazen, size ait olmayan tüm bu ağır duyguları eve getirirsiniz. Kendinizi başkalarının sorunlarıyla dolu bir sırt çantası taşırken bulabilirsiniz. Bu psikolojik olarak yorucu olabilir. Aşırı derecede empatik iseniz, bu her gün başınıza gelebilir. Hatta duygusal bir sünger bile olabilirsiniz.

Muhtemelen fazla empatik olduğunuzu düşünebilirsiniz. Başkalarının yerine geçmeyi ve onların gerçeklerini deneyimlemeyi kolay bulan insanlardan birisiniz. Bununla birlikte, duygusal bir sünger olduğunuzda, karışıma eklenen başka bir unsur daha vardır: aşırı duyarlılık.

Bazı insanlar son derece empatiktir ve bununla iyi başa çıkabilir. Ancak, duygularla başa çıkmakta zorlanan ve çevrenize karşı oldukça hassas olan insanlardan biri olabilirsiniz. Aslında, stresli bir çalışma ortamına girmek bile sizi etkileyebilir.

Bu profile uyuyorsanız, muhtemelen duygusal bir süngersiniz ve bu durumda aşırı duyarlılık belirtileri de göstereceksiniz. Bu özellik çocuklukta kendini gösterir. Aslında, muhtemelen kendinizi zaman içinde bir stres ve endişe birikiminden etkilenmiş olarak bulmuşsunuzdur.

oturan bitkin adam

Duygusal bir sünger misiniz?

Başkalarının duygularının sizi etkilediği gerçeği, kendinizi duygusal bir sünger olarak etiketlemek için yeterli değildir. Bu kategoriye girmek için, kendinizi onların duygularını yaşayacak kadar başkalarının yerine koymanız gerekir. Bu genellikle diğer semptomların yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı ve uykusuzluğa neden olur.

Indiana Üniversitesinden Dr. Davis Mark, empatinin geniş bir yelpazede yer aldığını öne süren çalışmalar yaptı. Aslında, insanlar bu özel yetenekte değişen seviyelerde yetkinliklere sahiptir. En yüksek empati düzeyine sahip insanlar da aşırı duyarlılık sergilediklerinde, duygusal süngerler olarak sınıflandırılırlar.

Bu, bu profile uyarsanız acı çekmeye mahkum olduğunuz anlamına mı geliyor? Şart değil. Ancak, bu tür bir kişiliğin, herhangi bir duygusal uyarana karşı daha duyarlı olduğunuzu gösterdiği gerçeğini yadsıyamayız. Ayrıca, karmaşık olabilir ve neredeyse her zaman psikolojik düzeyde stres ve kaygı açısından belirli bir dereceye kadar zarar verir. Ancak, bu sorunu yönetebilirsiniz.

Duygusal bir sünger olduğunuzu düşünüyorsanız, aşağıdakileri faydalı bulabilirsiniz:

Duygusal süngerler, bulundukları ortamdaki olumsuzlukları yoğun bir şekilde emer ve somatize eder

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, en empatik ve aşırı duyarlı insanlar, çevrelerindeki uyaranları daha yoğun bir şekilde işlerler. Ayrıca, hem kendilerinin hem de başkalarının duygularını somatize etme eğilimindedirler.

Bu kategoriye giriyorsanız, işyerinde bazen kaygı bozukluklarına yol açan daha şiddetli psikolojik yorgunluk yaşarsınız. Ayrıca, bir noktada, muhtemelen merhamet yorgunluğundan ve hatta tükenmişlikten muzdarip olacaksınız.

Aslında, duygusal bir süngerseniz, sadece zor bir dönemden geçen biriyle konuşuyor olsanız bile, bunu stresli bir şekilde işleme eğiliminde olursunuz. Çünkü, başkalarının mutluluğuyla bağlantı kurarken, onların olumsuz duyguları gerçekten size zarar verir.

Duygusal bir sünger olduğunuzu gösteren kişilik özellikleri

Duygusal bir süngerseniz, aşağıdaki özelliklerin en az yüzde 60’ını sergileyeceksiniz.

  • Çevrenize çok duyarlısınız. Her şey sizi etkiler.
  • Empati yeteneğiniz yüksek.
  • Duygularınızı yönetmekte zorlanıyorsunuz.
  • Düşüncelisiniz.
  • Küçük de olsa her durumu analiz etme eğiliminiz var. Örneğin, kafanızda yaptığınız konuşmaları veya eylemleri ve verdiğiniz kararları tekrar tekrar gözden geçireceksiniz.
  • Kendinizden çok fazla şey talep etme eğilimindesiniz.
  • Bilgileri çok kişisel bir şekilde işlersiniz. Örneğin, yakın çevrenizde bir şey olursa, bunun sizinle bir ilgisi olup olmadığını kendinize sorgularsınız.
  • Eleştiriye karşı hassassınız.
  • Sanatlara (müzik, resim, ve benzerleri) değer veriyorsunuz.
  • Olumsuz haberler sizi ciddi şekilde etkiler.
aynanın önünde oturan kadın

Duygusal bir süngerseniz ne yapabilirsiniz?

Bu tür bir kişiliğe sahipseniz, muhtemelen büyük bir hayal kırıklığı, acı (başkalarının ıstırabı nedeniyle), işte tükenmişlik ve hayatınızda stres ve endişe yaşayacağınız doğrudur.

Bunun sonucunda, bazı zihinsel sağlık sorunları yaşamanız muhtemeldir. Bu nedenle, günlük yaşamınızda bazı temel hayatta kalma stratejilerini uygulamayı bir öncelik haline getirmelisiniz:

  • Reaktif empatiden reaktif olmayan empatiye geçin. Başkalarına harcadığınız enerjinin bir kısmını kendinize yönlendirmeye çalışın. Kendinize şefkatle davranın. Kendinize neye ihtiyacınız olduğunu sorun ve bunu kendinize verin. Ayrıca kendinizi korumak için sınırlar belirlemeniz gerekir. Herkese yardım edemeyeceğinizi anlayın.
  • İş yerinde ekpati alıştırması yapın. Bu kavram empatinin tam tersi değildir, ancak onun tamamlayıcısıdır. Kendinizi korumak için stratejik bir denge geliştirmek anlamına gelir. Aslında, ekpati, başkalarıyla daha sağlıklı bir şekilde etkileşim kurmanızı sağlayan zihinsel bir kaynaktır. Başka bir deyişle, başkalarının duygularına tamamen kapılmazsınız.
  • Günlük duygularınızın yönetimi. Günlük yaşamınızda hem kendi duygularınızın, hem de başkalarının duygularının etkisini nasıl azaltacağınızı öğrenmeniz gerekir. Gerçekten de, duygusal yoğunluğu nasıl tanımlayacağınızı, anlayacağınızı ve azaltacağınızı bilmek sizi daha iyi bir yaşam biçimine götürecektir.

Son olarak, bunalmış hissediyorsanız profesyonel yardım almanız gerektiğini unutmayın. Merhamet yorgunluğu gibi durumların ciddi yansımaları olabilir. Ancak profesyonel yardım, becerilerinizi daha olumlu bir şekilde yönlendirmenizi ve kullanmanızı sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bermúdez, J. (2004). Psicología de la personalidad. Teoría e investigación (Vol. I). Unidad Didáctica de la UNED. Madrid.
  • Davis, M. H. (1980). A multidimensional approach to individual differences in empathy. JSAS Catalog of Selected Documents in Psychology, 10, 85.
  • Nozaki, Y. & Mikolajczak, M. (2019) Extrinsic Emotion Regulation. Emotion; 20(1): 10-15.
  • Pardo, R. (2018). Personas altamente sensibles. Claves psicológicas y espirituales. Desclée De Brouwer: Bilbao.
  • Klein, M. (1996) Notes on some schizoid mechanisms. J Psychother Pract Res; 5(2): 160–179.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.