Dört Tür Psikolojik Baskı

Birkaç tür psikolojik baskı vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Peki hangileri iyi, hangileri kötüdür? Bu makalede öğrenebilirsiniz.
Dört Tür Psikolojik Baskı

Son Güncelleme: 05 Eylül, 2021

Psikolojik baskı psişik bir duyumdur. Aslında, zıt yönlerde çeken iki zihinsel gücün ürünüdür. Bu güçlerin çok farklı doğaları olabilir. Örneğin, arzular veya yükümlülükler olabilirler. Yine de genel olarak rahatsızlığa neden olan bir durumdan bahsediyoruz. Bu nedenle, prensipte, bunu olumsuz bir şey olarak düşünebiliriz. Ancak, bu her zaman böyle değildir

Hepimiz psikolojik baskı durumlarından geçtik. Örneğin, atmak istemediğimiz gerekli bir adımı atmak zorunda kalmanın baskısını yaşadık. Ancak diğer zamanlarda hiç baskı hissetmiyoruz. Gerçek şu ki, çeşitli psikolojik baskı türleri vardır.

“Stres gibi, bir dereceye kadar baskı da verimliliği arttırır, ancak daha sonra ilişki tersine döner ve daha yüksek baskıda verimlilikte bir düşüş başlar.”

– Alicia Montero

1. Olumlu psikolojik baskı

Olumlu psikolojik baskı, size inisiyatif veren türdendir. Bunun en tipik şekli, kendinize “yapabilirsiniz” demeniz gerektiği zamandır. Şüphe veya korku bir fren görevi gördüğünde ve harekete geçmek için fazladan bir doz enerjiye ihtiyacınız olduğunda gerçekleşir.

Pozitif baskının temel özelliği, yürütmeyi veya performansı desteklemesidir. Bunlar, kendinizi geliştirmek için üstesinden gelmeniz gereken durumlardır. Pozitif baskının işlevi, sizi bunu yapmaya motive etmektir.

Kırmızı merdivene tırmanan adam

2. Olumsuz psikolojik baskı

Negatif psikolojik baskı, birisi bir başkasını kendine zarar verebilecek bir şekilde davranmaya ikna etmeye veya zorlamaya çalıştığında ortaya çıkar. Alışılmış olan şey, baskı uygulayan kişinin aşırı ısrarcı olması ve bunun da alıcı taraftaki kişiyi aşırı yüklemesidir.

Negatif baskı da bir durum tarafından uygulanabilir. Örneğin, ödenmemiş borçları ödemek için evinizi satmak zorunda kalırsanız, veya işsizlik son derece yüksek olduğunda ve daha düşük ücretlerle yetinmek zorunda olduğunuzda. Bu durumlarda, baskıyı azaltmak için aktif olarak direnmek veya duruma bir yol bulmak en iyisidir.

3. İçsel

İç psikolojik baskı, içinizden gelen bir baskıdır. Genellikle, bir görev duygusu ile ilgilidir. Bununla birlikte, sıkıntı, korku, öfke ve diğer duygular veya ruh halleri tarafından da belirlenebilir. Tanımlayıcı özelliği, her zaman kendi zihninizde ortaya çıkmasıdır.

İç baskı pozitif veya negatif olabilir. Kişisel farkındalıktan doğduğunda pozitiftir. Bu durumda, gerçekliği belirli bir nesnellikle görürsünüz ve istediğiniz bir şeyi elde etmek veya değer verdiğiniz bir şeyi sürdürmek için kendinizi zorlamanın uygun olduğunu bilirsiniz. Bu tür bir baskı ile psikolojik baskı ve arzu arasında uyumsuzluk yoktur.

Bununla birlikte, bu tür bir baskı, nevrotik bir arzudan veya alevlenmiş bir ruh halinden kaynaklandığında olumsuza dönüşebilir. Örneğin, mükemmel olmak için baskı hissediyorsanız ya da gerçekten istemediğiniz ama başkalarını tatmin eden hedeflere ulaşmak için. Kendinize bu tür bir baskı uygulamak iç çatışmaya neden olur.

Ofiste stresli adam

4. Dış

İç türde olduğu gibi, dış psikolojik baskı da olumlu veya olumsuz olabilir. Her şey gerçekleştiği bağlama ve hedeflendiği yöne bağlıdır. Bu baskı türünün temel özelliklerinden biri, onu alan kişinin de ona anlam verme gücüne sahip olmasıdır.

Belirli bir gün veya belirli bir saatte bir işe gitmeniz gerekiyorsa, bu tür bir baskıyı gösteren yaygın bir durum ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, saat ve takvimin gerçekte nasıl yaşadığınız veya hareket ettiğinizle hiçbir ilgisi yoktur. Aslında, bunlar nötr uyarıcılardır ve onları yapıcı ya da yıkıcı bir unsura dönüştürecek olan sizsiniz.

Dış baskıyı mutlak bir sınırlamaya dönüştürenler var. Bununla birlikte, diğerleri onu, herhangi bir olumsuz etki yaratmayacak şekilde özümser ve dahil eder. Gördüğünüz gibi, her şey baskının kendisine değil, nasıl yönetildiğine bağlıdır.

Psikolojik baskı, çoğumuzun günlük yaşamında mevcuttur. Bu nedenle ne tür olduğunu ve nasıl yaklaşılabileceğini tespit etmeyi öğrenmekte fayda var. Bu şekilde kendi lehinize çalışmasını sağlayabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguilera, D. T. (2008). La presión: Conceptualización táctico-psicológica y su entrenamiento. MC Sports.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.