Doğu Felsefesine Göre Sağlığa Zararlı 5 Davranış
Dünyadaki her tıp felsefesinin kabul ettiği gibi hastalık ve sağlık insanların hayat tarzına bağlıdır. Daha belirgin olarak, sizin nasıl beslendiğinize ve enerjinizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Bu ikisi, sağlığa zararlı davranışlar konusundan çok bahseden Doğu tıbbının temelini oluşturur.
Akıl ve vücut için iki ayrı şey olarak bahsetsek de, onların daha büyük bir bütünün parçaları olduğunu biliyoruz. Aklınıza zarar veren şeyler vücudunuzu da zarar veren etkiyle sonuçlanır. Aynı şekilde, bir şey vücudunuza zarar verirse, zihniniz üzerinde de negatif etkileri olur.
“Bir hastalık ortaya çıktığı zaman onu tedavi eden bir doktor vasat bir doktordur… Hastalık ortaya çıkmadan onu tedavi eden bir doktor ise üstün nitelikli bir doktordur.”
– Huangdi Neijing
Hayat stiliniz neredeyse tamamen sizin zihninize bağlıdır. Her birimiz ve hepimiz belli alışkanlıkları sürdürmeye veya onlardan kaçınmaya karar veririz. Bu hayat stili ya vücudunuza yardımcı olur ya da zarar verir. Buna açık bir örnek zihin-vücut bağlantısıdır. Doğu felsefesine göre, bunlar sağlığa zararlı 5 davranıştır. Başka bir deyişle, sizin vücudunuza zarar vererek sonuçlanan yanlış kararlardır.
1. Size faydası olmayan yiyecekleri yemek
Kendini tanımak ortak bir tartışma konusudur. Ama çoğu insan onu sadece iç dünyanızla ilgili olarak görür. Kendinizi tanıma fikri kişiliğinizin niteliklerini tespit edebilmek ve davranışlarınızı yorumlayabilmek anlamına gelir. Fakat çoğu insan kendini tanımanın vücutla da ilgili olduğunu unutur.
Her toplumun en çok sahip olduğu yiyecek çeşitlerine özel beslenme alışkanlıkları vardır. Ama beslenme aynı zamanda kişisel bir olaydır. Herkesin kendine özel besin ihtiyaçları vardır. Bu pek çok insanın unuttuğu bir şeydir ve başkalarının yeme alışkanlıklarını uygulamanıza sebep olur. Çoğu kez bu alışkanlıklar kişinin sağlığına zararlı davranışlar şeklinde sonuçlanır.
2. Aldığınızdan daha çok enerji harcamak
Bunun son değinilen noktayla ilgisi çoktur. Ne sıklıkta ve ne kadar yediğinizin hayatınızla güçlü bir bağlantısı vardır. Daha iyi açıklamak gerekirse, ne kadar enerji kullanmak gerektiğiyle ilgilidir.
Doğu felsefesine göre sağlığa zarar veren başka bir davranış ise geri aldığınızdan daha çok enerji kullanmaktır. Günümüzde bu yöntemi günün ilk öğününde çokça görebiliriz. Çoğu insanın sabahları yapacak pek çok işi vardır, fakat kahvaltıdan vazgeçmeye karar verirler. Bunun sonucunda vücudunuz ve zihniniz etkilenir.
3. Daha fazla acı lezzetler tüketmek
Acı bilinen beş temel lezzetlerden biridir. Genellikle sonradan elde edilmiş bir lezzettir, çünkü çoğu insan için hoş bir tat değildir. Artı, çoğu ilacın, insanların tahammül edemediği acı gelen bir tadı vardır. Doğu felsefesi der ki; bütün acı şeyler bir çeşit toksik bağımlılık oluşturur.
Doğu tıbbının söylediğine göre acı yiyecekler sizin sindirim sisteminizi uyarır, bu yüzden bütün diyetlerin içerisinde bulunması gerekir. Fakat çok fazla acı yerseniz sinirliliğe, endişeye ve böbrek rahatsızlıklarına yol açar.
4. Aynı vücut sıcaklığında kalmamak
Doğu filozofları vücut sıcaklığının insan sağlığında çok önemli bir konu olduğunu görmüşlerdir. Vücut sıcaklığının normal olması sağlıklı bir vücuda işarettir. Bazı yiyecekler vücudunuzu soğutur, bazıları ise ısıtır. Genel olarak, çiğ yiyecekler vücudunuzu soğutur, pişmiş yiyecekler ise ısıtır.
Çok sinirli, gergin olduğunuz zaman vücudunuzu soğuk tutmaya çalışırsınız. Bu ise sizi daha aciz, daha endişeli ve daha kararsız yapar. Diğer yandan saldırgan insanların vücut sıcaklıkları daha yüksek olmaya eğilimlidir. Bu yüzden vücut sıcaklığını yiyeceklerle düşürmek daha sakin hissetmeye yardım eder.
5. Çok fazla yemek ya da içmek
Bu, “yerine koyduğunuzdan daha fazla enerji harcamanın” tersidir. Bu durum, daha çok “harcadığından daha fazla enerjiye sahip olmak” demektir. Bu yüzden sağlığa zarar veren bir davranıştır. Her türlü aşırıya kaçmanın sonucu vücudunuza ve zihninize zarar verir.
Doğu filozofları, çok aşırı yemenin ya da içmenin, kişinin yeterli besin ögelerini almamış olduğunun göstergesi olduğunu söylüyor. Bu yüzden açlık hisleri kaybolmuyor ve bu kişiler sürekli daha fazla yiyorlar. Bunun çözümü diyetteki eksik besini tespit etmektir.
Alopatik tıbbın babası Hipokrat gibi Doğu filozofları da sağlıklı olmanın diyetle çok yakından ilişkili olduğunu söylerler. Bunun farkında olarak harekete geçmek daha sağlıklı ve dengeli bir hayat sürmenize yardımcı olur.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.