Logo image
Logo image

Dijital Çağın Riskleri: Çevrimiçi Flört ve İlgi

5 dakika
İnternet, son dönemde insanların sosyal olarak birbirlerine bağlı kalmasına olanak tanıyan bir yer haline geldi. Bu, insanların ilişki kurmalarına ve ilişkilerini sürdürmelerine yardımcı olsa da, çevrimiçi ilgi ve flört gibi bazı riskler de taşıyor.
Dijital Çağın Riskleri: Çevrimiçi Flört ve İlgi
Tarafından yazılmıştır Alicia Yagüe Fernández
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bu dijital dönüşüm çağı aynı zamanda toplumumuzu bir bütün olarak değiştiriyor. BİT’ler veya bilgi ve iletişim teknolojileri olarak adlandırdığımız ve hayatımıza bu şekilde giren cihazlar, dijital çağın riskleri ile birlikte hayatımıza girmiş olsalar da, bize birçok fayda sağlıyorlar. Bilginin yayılmasına ve ekonomik büyümenin, yaratıcılığın, sosyal ilişkilerin ve eğlence fırsatlarının teşvik edilmesine yardımcı da oluyorlar. Bununla birlikte, birkaç dezavantajları da var. Bunlardan biri çevrimiçi ilgi veya online flört üzerine yapılanlar.

İnternet, son dönemde insanların sosyal olarak birbirlerine bağlı kalmasına olanak tanıyan bir yer haline geldi. İnternette, her şey, günün 24 saati mevcut ve ulaşılabilir durumda.

İnternet, insanların ilişki kurmalarına ve ilişkilerini sürdürmelerine yardımcı olsa da, çevrimiçi ilgi ve flört gibi bazı riskler de taşıyor.

Ergenlik döneminde gençler kim olduklarını keşfetmeye başlarlar. Ayrıca kendi vücutlarını da kişilikleri ile birlikte keşfetmeye başlarlar. Dahası, davranışlarının risklerini küçümseme eğilimindedirler. Bunun nedeni, biyolojik bir bakış açısıyla, duyguları ve eylemleri üzerindeki öz kontrollerinin hala gelişmekte olmasıdır.

İnternet, gençlerin kendilerini ifade etmeleri ve keşfetmeleri için sıklıkla kullanılan bir yoldur. İlk bakışta zararsız görünse de internet dünyası, bu anlamda tehlikeli de olabilir.

Kaşı cins ile iletişimde bulunmak ve kişinin kendi bedenini keşfetmesi ilk bakışta fena bir fikir değildir. Bununla birlikte, gençler kendilerini korumak için yeterli önlemleri almazlarsa yakınlık kurdukları insanlar yüzünden, zihinsel ve hatta fiziksel problemler yaşayabilirler.

“İnternette, yüzünüzün olduğu bir ilan tahtasına kazınmasını istemeyeceğiniz hiçbir şeyi söylemeyin.”

– Erin Bury

Some figure

Dijital çağın riskleri: Çevrimiçi ilgi nedir?

Öte yandan, çevrimiçi ilgi, yetişkinlerin internet aracılığıyla küçükleri cinsel olarak istismar etmesine neden olabilir.

İnternet, kişisel bilgilerinizi ve kimliğinizi gizlemeyi mümkün kılar. Çevrimiçi olarak birkaç farklı kimlik yaratabilirsiniz, bunların hiçbiri, gerçek olmak zorunda da değildir. Bir kişi aynı anda birçok kişiyle iletişim kurmak için sahte birden fazla profil kullanabilir.

Yetişkinler küçüklerin hesaplarına kolayca erişebildikleri için, bu durum, tehlikeli başka durumlara da yol açabilir. İstismar doğrudan ve şahsen veya internet yoluyla dolaylı da olabilir. Örneğin, fail, küçüklerden kendi videoları veya fotoğrafları gibi içerikler de isteyebilir.

Manual Gámez-Guadix ve Patricia de Santisteban tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, cinsel mesajlaşma olasılığı yaşla birlikte artıyor. İnsanların yaklaşık %3’ü 12 yaşına geldiklerinde cinsel içerikli mesajlaşmayı denemişlerdir. 17 yaşına geldiklerinde de bu oran %35’e çıkmaktadır.

“Sosyal medyanın en güzel yanı, sessiz insanlara nasıl ses verdiğiydi.”

– Jon Ronson

Dijital çağın riskleri ve çevrimiçi istismarı kolaylaştıran internet özellikleri

İnternet aracılığıyla cinsel istismarı olası kılan belirli faktörler vardır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi internet, insanların gerçeklerden saklanma ve maske takma becerilerini kolaylaştırır. Bu anonimlik, yetişkinlerin gerçek yaşam ortamlarında şahsen yapamayacakları şeyleri yapmalarına ortam sağlar.

İnternet kontrol edilemeyecek kadar geniştir ve insanlar aynı anda diğerleriyle etkileşim kurabilirler. Yani, sosyal normlarla kısıtlanmak zorunda kalmadan çok sayıda bağlantı kurmak ve çok sayıda profil oluşturmak çok kolaydır. Web dünyası, paralel bir dünyanın da kapılarını aralar. Bu paralel dünya, yüz yüze etkileşim eksikliğinin oyunun kurallarını ve sınırlarını bulanıklaştırdığı dijital dünyadır.

Bu nedenle, risk algısı azalır ve internet kullanıcıları başkalarıyla etkileşime girdiklerinde daha atılgan davranışlarda bulunurlar. Bu, özellikle gençler için geçerlidir. İnternette ilişkiler, gerçek hayatta olduğundan çok daha hızlı, düzensiz ve daha az engellemeyle ortaya çıkar.

Çevrimiçi insanlar gerçek bile görünmüyorlardır. Bir ilişkiyi başlatmak ve bitirmek yüzeysel bir süreç haline gelir. Böylece ilişkiler, duygusal veya cinsel çıkarların değiş tokuş edildiği ticari işlemlerden başka bir şey olmadıkları noktaya gelirler. Faydalar ortadan kalktığında, can sıkıntısı başlar ve insanlar bir sonraki profile atlar. Doğrudan temasın olmaması, olası sonuçlara bakılmaksızın yeni denemeleri teşvik eder.

Bu durum, kötüye kullanım için nasıl bir ortam yaratır?

Bütün bunlar, istismarcıların empatik kapasitesini etkiler. Web ile gerçeklik arasındaki uçurum, insanların duygularını kötüye kullandıkları kişilerle empati kurmak zorunda kalmamalarına yardımcı olur. Başkalarının acılarını ve çevrimiçi ilgiyle onlara zarar verme olasılığını görmezden gelirler.

Bu çevrimiçi ortamın kurbanları kendilerini güvende hissetmiyorlar. Tutunabilecekleri somut bir nesne yok. Paylaştığınız her şey sonsuza kadar saklandığından, internet’in yer veya zaman açısından herhangi bir sınırı yoktur.

İnsanlar, çevrimiçi davranışlarının yüz yüze eylemleri kadar önemli olduğunu düşünmeyi unuturlar. İnternetin ve risklerinin hayatınız üzerindeki etkisinin büyüklüğünün farkına varmanız çok önemlidir. Ayrıca karşınızdaki ekranın arkasında kimin olduğunu da kendinize sormalısınız. Gerçekten kiminle konuşuyorsunuz? Onlarla paylaştığınız içerik konusunda onlara güvenebilir misiniz?

Some figure

İnternetin kötüye kullanımı ve çevrimiçi tacizler nasıl önlenir

Ebeveynler için reşit olmayanların internet etkileşimleri ve psikolojik eğitimleri üzerinde kontrole sahip olmak son derece önemlidir. Bu, bu kaynakları uygun şekilde kullanmalarını mümkün kılacaktır.

İnternet erişim eksikliğinin düşünülemez olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu gerçeği inkar etmeye çalışmak kimseye yardım etmeyecektir. İnternetin günlük hayatımızın bir parçası olduğunu kabul etmelisiniz. Bu yüzden onu güvenli bir şekilde kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Cep telefonu kullanımını yasaklamak veya sosyal medya erişimini kısıtlamak, çocuklarınızı bu teknolojileri uygun şekilde nasıl kullanacakları konusunda eğitmezseniz hiç yardımcı olmayacaktır. Aynı zamanda onlara saygı ve özen gibi değerleri de aşılamalısınız.

Saygı ve rızaya dayalı bir yetiştirme, tüm sağlıklı ilişkilerin temel direğidir. Gençler sınır koymayı, “hayır” demeyi öğrenmelidir. Ek olarak, onlara başkalarına nasıl saygı duyacaklarını ve kendilerini nasıl ifade edeceklerini öğretmelisiniz. Son olarak, onları sanal dünyanın tehlikeleri konusunda uyarmak da önemlidir.

Bu onları korkutmak ya da tehlikelerle yüzleştirmekle ilgili değildir. Daha ziyade, onları internet’in tehlikeleri hakkında bilgilendirmekle ilgilidir, böylece riskli durumları fark edebilir ve bunlarla karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilirler.

Bir kötüye kullanım durumundan sonra ne yapılmalı

Reşit olmayan biri size tacize uğradığını söylerse, kendilerini güvende hissetmeleri için onları dinlemek önemlidir. Olanlar için asla kurbanı suçlamamalısınız. Kötüye kullanım, bir kişinin gücünü ve üstünlüğünü, onu manipüle etmek ve zorlama sürecini sürdürmek için kullanmasıdır. Bu, çevrimiçi ilgi ve taciz ile başlar. Bu nedenle, dijital çağın riskleri ve yanında getirdiklerini anlayarak, mağdura duygusal destek sunmalı ve onlara yardımcı olabilmeleri için uygun profesyonellerle iletişime geçmeliyiz.

Some figure

“Kendinize derinden saygı duymak, başkalarına derin bir saygı duymanın ilk adımıdır.”

– Amy Leigh Mercree

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.