Demeter, Sarışın Tanrıça
Demeter Yunan mitolojisinde önemli bir tanrıçadır. İnsanlığın ana tanrıçası olarak saygı duyulur, Rhea ve Gaia gibi diğer önemli tanrıçalardan üstün görülür.
Demeter, tahılların, hasatların ve toprağın verimliliğinin koruyucusuydu. Evliliklerin, kutsal hukukun ve yaşam ve ölüm döngülerinin koruyucusuydu. Zamanın babası Chronos ve evrensel anne Rhea’nın kızıydı. Büyükbabası ve büyükannesi ise Uranüs ve Gaia idi. Olympus’taki ana tanrılara dahildi.
Yunan mitolojisinde Demeter muhteşem bir sarışın kadın olarak temsil edilir. Kardeşi Zeus’tan Persephone adında bir kızı vardı. Bununla birlikte, mitinin diğer versiyonları, Persephone’nin babasının, Zeus ve Electra’nın yeğeni Jason olduğunu belirtiyor. Her nasıl olursa olsun, güzel ve büyüleyici bir kız bebek doğurdu.
“…ve onlar elleriyle insanlar gibi taşa biçim vermeyi bilselerdi, atlar tanrıların biçimlerini atlarınkine, öküzler öküzlerinkine benzer çizerlerdi ve onların her birine de kendi türlerine uygun bedenler verirlerdi.”
– Xenophanes
Demeter ve kızı Persephone
Demeter kızı Persephone’u derinden severdi. Persephone tarlaların etrafında koşarak onları hayatla dolduracaktı. Yeraltı dünyasının tanrısı Hades bir gün onu gördü ve aşık oldu. Zeus Persephone’yi gizlice annesi bilmeden Hades’e verdi. Bir gün Persephone her zaman olduğu gibi tarlaların etrafında koşuyordu. Sicilya’nın etrafındaydı, arkadaşları olan Oceanus’un kızlarıyla çiçek topluyordu. Aniden dünya sarsıldı ve Hades Yeraltı dünyasından çıktı ve Persephone’u yakalayıp götürdü. Persephone annesine sesini duyurmaya çalışsa da, bunu başaramadı.
Demeter durumu öğrendiğinde çok öfkelendi ve Oceanus’un kızlarını deniz kızlarına çevirdi. Persephone’u koruyamadıkları için onları cezalandırmak istemişti. Ardından, Demeter kızını arayarak dokuz gün boyunca Dünyayı dolaştı. Yemek yemedi, su içmedi ve çaresizce ağladı.
Yeni bir macera
Dokuz gün sonra sihir ve büyücülük tanrıçası Hekate, Demeter’in haykırışlarını duydu. Demeter’i her şeyi görebilen ve bilen Güneş tanrısı Helios’a götürdü. Helios Demeter’e kızının Yeraltı dünyasında olduğunu söyledi.
Demeter, Olympus’tan ayrılmaya ve umutsuzca Dünyada dolaşmaya karar verdi. Yeraltı dünyasına nasıl gideceğini bilmiyordu. Kendisini Eleusis’e gelen ve bir kuyu kenarında oturan yaşlı bir kadın olarak gizledi. Kral Celeus’un ve Kraliçe Metanira’nın kızları oraya su almaya gittiklerinde tanrıçayı buldular. Demeter yalan söylemeye karar verdi. Onlara Giritli olduğunu ve bazı korsanlar tarafından kaçırıldığını ve ardından onu serbest bıraktıklarını söyledi. Ev işi yapabildiğini ve Kral Celeus’un onu oğlu Demophon’un dadısı olarak aldığını söyledi. Demeter’in kanı çocuğa ısındı ve onu ölümsüz yapmak istedi. Bunu yapmak için, cildini şenlik ateşinde yakmak gibi bazı ayinler yapmak zorunda kaldı. Kraliçe onu ritüeli yaparken görüp panikleyince, Demeter gerçeği açıklamaya karar verdi. Çocuğa ölümsüzlük vermeyi başaramadı, ama ona tarımı öğretti ve oğlan bu bilgiyi kasaba halkı ile paylaştı.
Mutlu bir kavuşma
Demeter kızını ararken, hasat koruyucusu olarak görevlerini unuttu ve toprak kısır hale geldi. Hiçbir şey büyümüyordu ve insanlar açlıktan ölüyordu. Bundan endişe duyan Zeus, Hades ile anlaşma yapmaya karar verdi.
Sonunda Persephone’un yılın altı ayını Hades’le birlikte ve diğer altı ayını Olympus Dağında annesiyle birlikte geçirmesine karar verdiler.
Persephone Yeraltı Dünyasında iken, dünyada hiçbir şey yeşermez; o annesiyle birlikteyken ise tarlalar bereketli olur. Mevsimler böyle yaratıldı. Demeter ona sıcak bir karşılama sunan Eleusis’ten ona ibadet etmesini istedi. Bu kült, bir sırdı ve hiçbir üyesi onu açıklayamazdı. Rahibelerinden biri ölümüne işkence gördü, ama yine de sessiz kaldı. Bunu duyduktan sonra Demeter o yere bir veba gönderdi ve rahibenin bedeninden tarlalardaki doğurganlığın kraliçeleri olan arılar çıktılar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Diestre, J. A. P. (2004). Deméter y Ceres: Las diosas de la fertilidad. Graffylia: revista de la facultad de filosofía y letras, 4, 53-57.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.