Dans Etmek Anksiyeteyi Yönetmeye Yardımcı Olur
Elbette herkes spor yapmaya istekli değildir. Bazı insanlar bunun sıkıcı olduğunu düşünürken diğerleri bunun çok fazla efor gerektirdiğini düşünür, başkaları ise egzersiz yapacak motivasyonu kendilerinde bulamazlar. Dans etmek bu insanlar için harika bir seçenektir. Hatta bazı araştırmalar bu aktivitenin insanların anksiyetelerini yönetmelerine ve negatif ruhsal durumla ilişkilendirilen fiziksel gerginliği yatıştırmalarına yardımcı olduğunu söylemektedir.
Birçok insan için bu bir rahatlama şeklidir, kendilerini ifade etmenin harika bir yoludur ve bir kaçıştır. Eğlenceli bir aktivitedir ama aynı zamanda zorlayıcıdır da. Bu nedenle dans etmek pozitif bir şey yaparken dikkatlerini dağıtmak isteyen insanlar için idealdir. Çok geniş ve eğlenceli bir aktivite olduğu için yaratıcılığı da destekler.
Bazı araştırmalar vücudun zihinlerimiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Dans ettiğimiz zaman bedenimizin hareket ediş şeklinden ötürü olarak dans etmenin anksiyeteyi ve bizi tehlikeye atan diğer negatif duyguları yönetmede bize yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Bunu derinlemesine inceleyelim.
Dans etmek vücudumuz ve duygularımız arasında bağ kurar
Dans etmek sayısız fiziksel ve ruhsal fayda sağlar. Bu aktivite vücut hareketleriyle duygularımızı dışlaştırmamıza olanak tanır. Duygularımız hareketlerimizle bağ kurar ve kendimizi doğal bir biçimde ifade etmemize yol açar.
Var olan bütün dans türleri arasında bazılarının diğerlerine göre daha iyileştirici etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Örneğin, bir araştırma tangonun depresyon veya Parkinson hastalığı teşhisi koyulan hastalara uygun olduğunu belirtmektedir.
“Dans ruhun gizli dilidir.”
– Martha Graham
Dahası, dans etmek düşüncelerimizin daha basit, sakin hale gelmesini sağlar ve hareketlerimiz dışında hiçbir şey düşünmediğimiz için ortadan kaybolmalarına bile neden olabilir. Dans etmek anksiyeteyi yönetmeye yardımcı olur çünkü negatif düşüncelerimizi rafa kaldırarak aktiviteye odaklanmamızı sağlar. Hatta Peter Lovatt tarafından yapılan bir araştırmaya göre dans etmek beynin yeni düşünce yolları ve nöral ağlar oluşturmasına yardımcı olur.
Dans etmenin psikolojik faydaları
Dansın psikolojik faydaları ve anksiyetenizi yöneterek azaltmanıza nasıl yardımcı olabileceğini görelim.
Bağ kurmanıza yardımcı olur
Bu duygu sizin kendinizle uyumlanmanıza yardımcı olabilir. Beden diliniz aracılığıyla kendinizi tanımanızı sağlayacaktır. Ayrıca duygularınızı daha derin bir noktada hissetmenizi de sağlayacaktır. Bu sayede anksiyeteniz ile bağ kurarak onu ifade edebilecek ve duygularınızı uygun bir biçimde yönetebileceksiniz.
Gruplar halinde dans etmek veya dans partnerinizin olması bile yeni insanlarla bağlar ve ilişkiler kurmanıza yardımcı olur.
Ruh halinizi iyileştirir
Dans ettiğiniz zaman eğlenmeye o kadar odaklanırsınız ki korkularınız ve endişelerinizi unutursunuz. Bu nedenle dans etmek kendini yalnız hissedenler kadar anksiyete ve yoğun stres yaşayan insanlara da şiddetle tavsiye edilmektedir.
Konsantrasyonunuzu geliştirir
Bu, zihnimizin dans ederken negatif düşünceleri rafa kaldırmasının ana sebeplerinden biridir. Bu aktivite, yaptığınız tüm hareketleri dikkatle düşünmeniz önemli olduğu için oldukça fazla zihinsel konsantrasyon gerektirir. Dans etmek sadece şimdiki zamana odaklanmamıza yardımcı olur.
Özgüveninizi artırır
Dans etmek kolay bir aktivite değildir, profesyonel olmak zaman ve efor gerektirir! Bu süreç aklınızı koyup çalıştığınız zaman bir şeyde ne kadar iyi olabileceğinizi farketmenize yardımcı olur, bu da özgüveninizi artıracaktır. Böylelikle kendinize çok daha fazla güveneceksiniz!
Sonuç olarak, dans etmek tüm faydaları ve pozitif yönleri sayesinde anksiyeteyi yönetmeye yardımcı olur. Enerji dolu hissetmenizi sağlar, fiziksel performansınızı artırır, şimdiki zamana odaklanmanıza yardımcı olur, aynı zamanda negatif ve tehlikeli düşünceleri kenara kaldırmanızı sağlar.
“Dertlerini unut ve dans et.”
– Bob Marley
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.