Logo image
Logo image

Çok Az Uyku Yanlış Anılar Yaratır

3 dakika
Uyumak, zihninizin yanlış anılar oluşturmasına neden olabilir. Bu bağlamda, "matris etkisi" olarak bilinen şeyden bahsediyoruz.
Çok Az Uyku Yanlış Anılar Yaratır
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

“Demek öyle olmadı? Bana az önce söylediğim şeyin gerçekte hiç yaşanmadığını mı söylüyorsun?…” Kendinizi bu tür şeyler söylerken buluyor musunuz? Bazı şeylerin olmadığı halde gerçekleştiğini mi düşünüyorsunuz? Eğer öyleyse, bir şeyi bilmeniz gerekir. Çok az uyku, sahte anılar yaratır.

Hepimiz zaman zaman kendi hafızamızdan şüphe ederiz. Örneğin, bazen kendinizi, gerçekten olduğuna inandığınız belirli şeyler hakkında birisiyle tartışırken bulabilirsiniz. Aslında, bazen arkadaşlarınız ve aileniz tarafından gaslighting’e maruz kaldığınızı” bile düşünebilirsiniz. Gerçekten de,  “Neyden bahsediyorsun? Bu hiç olmadı!” denilmesinden daha rahatsız edici bir şey yoktur.

Kendinizi hafızanızı kaybedip kaybetmediğinizi merak ederken bulabilirsiniz. Ancak, bu tür deneyimler yaşadıysanız, yapabileceğiniz en iyi şey yaşam tarzınızı düşünmektir. Örneğin, stres, uyku eksikliği gibi durumlar hafızanızı etkileyebilir. Aslında, iyi bir beyin sağlığı için uykunun nasıl en iyi arkadaşlarınızdan biri olduğunun tam olarak farkında olmanız gerekir.

Beynin, hafızanızı oluşturan verileri pekiştirmek için gece boyunca sürekli ve kesintisiz bir dinlenmeye ihtiyacı vardır. Gerçekten de gündüz uyumak sandığınız kadar faydalı değil.

Some figure

Dikkat… Çok az uyku sahte anılar yaratır

Yakın geçmişteki veya uzak geçmişteki bir olaydan bir durumu hatırladığınızda, onu bir fotoğraf albümünden bir fotoğrafa bakıyormuş gibi uyandırmazsınız. Çünkü hafızanız yüzde yüz mükemmel değildir. Çoğu durumda, yalnızca küçük ayrıntıları yorumlama eğilimindesiniz. Ancak bu tür yorumlar, o belleğin anlamını ve önemini değiştirmez.

Örneğin, arabanızın bozulduğunu ve onu kardeşinizin kullandığı tamirhaneye götürmek istediğinizi söyleyin. Hangi caddede olduğunu az çok biliyorsunuz çünkü bir keresinde onunla gitmiştiniz ama sokağın adını ya da numarasını hatırlamıyorsunuz. Ancak bu hafıza hala işlevseldir: belirli bir ihtiyaç karşısında hareket etmenizi sağlar.

Uykusuzluk çekiyorsanız, belirli verileri veya bilgileri almak söz konusu olduğunda her zaman zorluk yaşarsınız. Bu özel senaryoda, örneğin, tamirhanenin size kardeşiniz değil, bir iş arkadaşınız tarafından önerildiğini düşünebilirsiniz. Bu nedenle yanlış belleğe başvuruyorsunuz.

Bu neden oluyor? Bu zihinsel olarak yıpratıcı olaylara neden olan nedir?

Beyin ve gece istirahati

2016 yılında Duke Üniversitesi, uyku ve yanlış hafıza ile ilgili ilginç bir araştırma yaptı. Çalışma, birçok ülkede ergenlerin yaşları için önerilen 8-10 saatten daha az uyuduklarını vurguladı. Bu onların akademik performansını etkiler.

Ancak, yaşlandıkça bu etki daha fazladır. Nitekim beyniniz veri depolama, yönetme ve geri yükleme görevlerini yerine getirebilmek için ortalama 7 veya 8 saat uyumanızı gerektirir. Bu nedenle, uykunun REM aşamasına ulaşmazsanız, bu işlevlerin çoğu etkin bir şekilde yerine getirilmez.

Başka bir deyişle, uygun bir gece uykusu, hem kısa hem de uzun süreli anıların doğru bir şekilde pekiştirilmesi için size mükemmel nörobiyolojik koşulları sağlar. Çok az uyumak onları geri almanızı engeller.

Bu bozulmanın sonucu ortadadır. Geçmiş deneyimlerinizi uyandırma ihtiyacıyla karşı karşıya kalan beyninizin, onları icat etmekten başka seçeneği yoktur. Bunun nedeni, dürtünüz her zaman “boşlukları doldurmak” olacaktır. Aslında, Lübeck Üniversitesi Almanya’da, insanların çoğu zaman, olayların gerçekte hiç olmadığı halde gerçekleştiğini güvenle iddia ettiklerini belirten bir araştırma yaptı.

Naps ve “matris etkisi”

Çok az uyumanın yanlış hatıralar yarattığını bildiğimize göre, kendinize “Geceleri uyumadığım için öğleden sonraları kestirmeye çalışacağım” diyebilirsiniz. Ancak, bu iyi bir fikir değil – kesinlikle hafızanız söz konusu olduğunda değil. Gerçekten de uyku hijyeni alanındaki araştırmacılar ve uzmanların konuyla ilgili bazı ilginç bilgileri var.

Yemeklerden sonra kısa bir süre uyumanın rahatlattığını ve uyanıklığı artırdığını söylüyorlar. Ancak, gece az uyuduğunuzda ve öğleden sonra çok uzun şekerleme yaptığınızda bir sorun ortaya çıkar. Bu, sözde “matris etkisi” göründüğü zamandır.

Şekerlemeniz, yeni anıları düzeltmek için özellikle uygun olmayan uyku düzenleri oluşturur. Bunun nedeni, beyninizin bu durumlar sırasında patlamalar halinde çalışması ve verileri uzun süreli bellekte depolamak yerine dönüştürmesidir. Aslında yaşanmış deneyimleri çarpıtarak sahte anılar yaratır.

Şekerlemelerin fiziksel dinlenmeye katkıda bulunabileceği doğru olsa da, gerçek şu ki hafızanızla ilgilenmeye veya yeni anıları pekiştirmeye katkıda bulunmazlar.

Some figure

Gece uyumanın önemi

Uyku yoksunluğu uzun zamandır bir işkence aracı olarak kullanılmaktadır. Gerçekten de beyin üzerindeki etkisi çok büyük. Sadece hafıza arızaları meydana gelmez, halüsinasyonlar da olabilir. Bu nedenle uyku düzeninize dikkat etmeniz önemlidir. Aşağıdakileri daima hatırlayın:

  • Beynin, geceleri 7 ila 8 saat arasında az ya da çok sürekli bir şekilde uyumanıza ihtiyacı var. Gündüz uyumanın hiçbir değeri yoktur. Sık uyanmalar da sağlıklı değildir.

Birkaç haftadır uykusuzluk çekiyorsanız, uzman yardımı istemekten çekinmeyin. Çünkü fiziksel ve psikolojik sağlığınız iyi bir gece uykusuna bağlıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Diekelmann S, Landolt HP, Lahl O, Born J, Wagner U (2008) Sleep Loss Produces False Memories. PLOS ONE 3(10): e3512. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0003512
  • Lo, J. C., Chong, P. L., Ganesan, S., Leong, R. L., & Chee, M. W. (2016). Sleep deprivation increases formation of false memory. Journal of sleep research25(6), 673–682. https://doi.org/10.1111/jsr.12436

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.