Logo image
Logo image

Çocuklarda DEHB İçin Psikolojik Tedavi

5 dakika
DEHB tartışmalı bir psikolojik etikettir. Birçok insan durumu anlama konusunda rahat olsa da, teşhisini sorgulayan başkaları da var. En tartışmalı yönü, tedavide ilaç kullanımıdır. Bu makalede, bir çocuğun farklı ortamlardaki davranışlarını düzenlemesine yardımcı olabilecek bilişsel teknikler ve davranış değiştirme tekniklerine odaklanıyoruz.
Çocuklarda DEHB İçin Psikolojik Tedavi
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

DEHB çocuklukta başlayan bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik gibi kalıcı bir davranış kalıbından oluşur. Bu davranışlar çocuğun yaşına ve gelişimine bağlı olarak daha sık ve yoğun olabilir. Ayrıca, durum performanslarını ve günlük aktivitelerini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle, çocuklarda DEHB için psikolojik tedavi hakkında bilgi edinmek önemlidir.
DEHB, okul çağındaki nüfusun yüzde üç ila yedisini etkiler. Bu nedenle bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Aslında, bu bozukluğu olan çocukların akademik başarısızlık şansı daha yüksektir. Ayrıca davranışsal sorunları vardır ve sosyal-aile bağlarını geliştirmekte zorlanırlar.

DEHB’nin kendi başına ortaya çıkması nadirdir. Nitekim, bu bozukluğu olan hastaların yüzde 85’inden fazlasının başka bir rahatsızlığı da vardır. Örneğin, neredeyse yüzde 60’ı iki komorbidite sunuyor. En yaygın olanları karşıt olma karşı gelme bozukluğu, anksiyete bozuklukları ve davranış bozukluklarıdır.

Some figure

DEHB için psikolojik tedavi öncesi

DEHB tedavisi multimodal ve bireysel olmalıdır. Ayrıca hem hastayı hem de ailesini dikkate almalıdır. Her şeyden önce amaç semptomları, komplikasyonları ve herhangi bir olumsuz etkiyi azaltmaktır. DEHB için multimodal ve/veya kombine tedavi üç yaklaşımı içerir: farmakolojik tedavi, bilişsel davranışçı terapi ve psikoeğitimsel tedavi (ebeveynler ve öğretmenlerle).

Bilişsel-davranışçı terapinin genel felsefesi, kötüyü cezalandırmak yerine olumluyu ödüllendirmektir. Ayrıca, öz kontrol teknikleri, sosyal beceriler ve problem çözme tekniklerini öğretir.

Tedavinin amaçları

6 yaşına kadar DEHB olan çocuklarda tedavi genellikle ebeveynlerini eğitmeye odaklanır. Bununla birlikte, daha büyük çocuklarda ebeveyn eğitimi, bilişsel davranışçı terapiyi kendi kendine eğitim ve yumuşak becerilerle birleştirir.

Bilişsel-davranışçı terapinin amaçları şunlardır:

  • Kendi kendini düzenleme.
  • Sinirlilik kontrolü.
  • İletişimde gelişme.

DEHB hastalarının ebeveynleri için eğitim

En önemlisi, psikoeğitimsel eğitim modülü ebeveynleri içerir ve onlara DEHB hakkında bilgi verir. Ayrıca çocuğa karşı olumlu duygular yaratır ve motive eder. Son olarak, onlara sorunları nasıl çözecekleri ve aile ortamını nasıl iyileştirecekleri konusunda stratejiler verir.

Ebeveynler grup olarak veya bireysel olarak eğitim alabilirler. Bununla birlikte, birkaç çalışma grup eğitiminin daha etkili ve verimli olduğunu göstermiştir. Bu eğitim ile aşağıdaki teknikleri öğrenirler:

Some figure

Pekiştirme ve ceza

  • Çocukta olumlu tutum ve davranışın teşvik edilmesi ve pekiştirilmesi.
  • Olumsuz davranışların bastırılması.
  • Takviye ve bastırmayı kullanmayı öğrendikten sonra, farklı oranlarda düşük oranlı pekiştirme<(DLR) tekniğini kullanabilirler.

Token ekonomisi

Token ekonomisi şu durumlarda daha iyi çalışır:

  • Kurallar açıktır.
  • Token ekonomisini güçlendirme, bastırma ve yanıt maliyeti ile birleştirirler.
  • Çocuklar her zaman ne yapmaları gerektiğini ve nasıl yapacaklarını bilirler.

Aşırı düzeltme

  • Restorasyonel aşırı düzeltme. Bu, çocuktan veya öğrenciden yaptıkları hasarı onarmasını istedikleri anlamına gelir. Kötü davranışın olumsuz etkilerini düzeltmekle ilgilidir. Aslında her şeyi eski haline döndürmeyi ya da iyileştirmeyi içerir.
  • Tekrar veya olumlu pekiştirme yoluyla. Bu durumda çocuk, daha önce ifade ettiğine alternatif olarak olumlu bir davranışı tekrarlar.

Öğretmenleri eğitmek

Her şeyden önce, öğretmenlerin DEHB olan çocuklarla ilgilenmek için özel desteğe ihtiyaçları vardır. Aslında, öğretmenler için oryantasyon programlarının temel şeması, ebeveynler için olana çok benzer. Ancak buradaki hedefler okul kuralları, okul çalışmaları ve sosyal yeterliliğe odaklanmaktadır.

Öğretmenler için eğitim aşamaları aşağıdadır.

DEHB hakkında öğrenme konusunda öğretmenlere talimat vermek

  • DEHB’nin ne olduğunu bilmek, davranış yanlılıklarını değiştirmeye yardımcı olur.

Onlara davranış değiştirme tekniklerini öğretmek

  • Doğru davranışı artırma teknikleri: pekiştirme, Premack İlkesi, beklenmedik durum anlaşmaları ve token  ekonomisi.
  • Yanlış davranışı azaltma teknikleri: bastırma, tepki maliyeti ve izolasyon (zaman aşımı).

Öğretmenleri organizasyon stratejileri ve davranışların kendi kendini yönetmesi konusunda eğitmek

  • Öğretmenler öğrenciye öz kontrolün nasıl geliştirileceğini ve kişisel ve kişilerarası sorunları nasıl çözeceğini açıklar.

Okula uyum sağlamayı kolaylaştırın

  • Sınıfta öğretim prosedürleri, organizasyonel ve çevresel değişiklikler kullanmak, öğrenmeyi ve akademik olarak başarılı olmayı kolaylaştırabilir.

Güçlendirilmiş öz değerlendirme kullanma

DEHB olan öğrenciyi nasıl davrandıkları konusunda bilinçlendirmeye çalışır.

  1. Sınıfın geri kalanıyla birlikte, okul kurallarını yerine getirmek.
  2. Onları öz değerlendirme becerileri konusunda eğitmek.
  3. Token ekonomisi.

Öğretmenler önce tüm sınıfa, ardından DEHB olan öğrenciye uygular.

DEHB için psikolojik tedavi konusunda rehberlik ve takip sağlayın

Programın son iki haftasında öğretmenler programın nasıl yürütüldüğünü takip eder. Ayrıca, dürtüsellik, hiperaktivite ve dikkat eksikliği üzerinde anlamlı ve olumlu etkiler olup olmadığı sonucuna varmışlardır.

Çocuğu eğitmek

Bilişsel psikoterapi, bir hastadaki belirli düşünceleri, inançları veya tutumları değiştirebilen bir dizi psikolojik tekniği içerir. DEHB ile bu terapi, çocuğun düşüncelerini yeniden yapılandırmaya ve davranışlarını değiştirmeye çalışır. Ancak bu tür psikoterapi her zaman deneyimli ve eğitimli terapistler tarafından uygulanmalıdır.

Sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile birlikte DEHB olan çocuklar sosyalleşme ve davranış sorunları yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda, onları yumuşak beceriler, problem çözme teknikleri ve kendi kendine yardım stratejileri konusunda eğitmek faydalıdır.

Öz düzenleme

Nörogörüntüleme teknikleri, hiperaktivite unsuru olsun ya da olmasın, dikkat eksikliği olan çocukların beyinlerinin belirli alanlarının olgunlaşmasında bir gecikme olduğunu göstermektedir. Bu alanlar dikkat ve öz kontrol ile ilgilidir.
Öz kontrollerini geliştirmek için en çok kullanılan teknikler bilişseldir. Esasen, bilişsel teknikler, davranışı düzenlemek için iç dili kullanır.

  • Kendini yansıtma ile çocuk, davranışlarının farkında olmayı öğrenir.
  • Kendini pekiştirme ile çocuk, uyumlu davranışları için ödüllendirilmeyi bekler.
  • Kendi kendine eğitim ile(Meichembaum & Goodman, 1971), çocuğa kendi kendiyle içsel olarak konuşmayı öğretmeyi amaçlar. Bu onların düşünmelerini ve ne yaptıklarının veya düşündüklerinin farkında olmalarını kolaylaştıracaktır.

Kısacası, bu bilişsel teknikler, çocuğun davranışlarını geçmiş sonuçlarla ilişkilendirme yeteneğini arar. Bu sayede davranışlarını ev, okul veya diğer sosyal ortamların kurallarına göre değerlendirebileceklerdir.

İletişim becerilerini geliştirmek

DEHB’li çocuklara yönelik iletişim programları, onların öz farkındalıklarını artırmayı, başkalarıyla ilişkilerini analiz etmeyi ve kişilerarası sorunlarını çözmeyi amaçlar. Bu programların kullandığı tekniklerden bazıları şunlardır:

  • Problem çözme teknikleri. Çocuğu sakinleştirir ve hiperaktif ve dürtüsel davranışlarını kontrol etmelerine yardımcı olurlar. Küçük çocuklarda Tucker Kaplumbağa tekniği olarak bilinen farklı bir varyant kullanılır.
  • Gençlerde, çoğunlukla onları uzlaşmaya zorlamak için bir beklenmedik durum maddesi kullanılır. Amaç, tüm tarafların (öğrenci-öğretmen, çocuk-ebeveyn vb.) üzerinde mutabık kaldığı bir anlaşmaya varmaktır.
  • Sosyal beceriler üzerine eğitim. Gençlerle grup oturumlarında çalışmak etkili bir yöntemdir. İyi bir benlik saygısını teşvik eder ve daha sonra aileleri, öğretmenleri ve terapistleriyle birlikte üzerinde çalıştıkları bireysel hedeflerini güçlendirir.
    Some figure

Nöroterapi

Bu, elektroensefalografik teknoloji vasıtasıyla beyin dalgaları üzerinde kişisel kontrolü kullanan bir eğitim programıdır. Her şeyden önce, nöroterapi’nin amacı, hastayı yavaş dalgalarını (teta) azaltmak ve/veya hızlı dalgalarını (beta) artırmak için eğitmektir.

Nöroterapi ile klinisyenler “anormal” durumu normal gelişim gösteren çocuklara benzer bir duruma değiştirmeye çalışırlar. Başka bir deyişle, DEHB ile ilgili semptomları hafifletmek için çocuklara beyin dalgaları üzerinde belirli bir kontrol vermeyi amaçlar.

Söyle – yap örtüşmesi

Bu eğitim, kendi kendine eğitime bir alternatif olarak tasarlanmıştır. Amacı, çocuğun bir şey yaptığını söylediği ve gerçekten yaptığı zamanları pekiştirmektir.

Ayrıca, bir şey yapacaklarını söylediklerinde ve yapacaklarını söyledikleri şeyi yaptıklarında davranışlarını güçlendirmeyi amaçlar.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.