Çekingenliğin Üstesinden Gelmek İçin Beş Kural

Korku, belirsizlik, utanç ve çekingenlik, çoğu zaman felç edicidir ve bunların üstesinden gelmemiz gerekir. Bu makalemiz, hepsinin üstesinden gelmek ve onları sonsuza dek geride bırakmak için beş anahtar içeriyor.
Çekingenliğin Üstesinden Gelmek İçin Beş Kural
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 10 Haziran, 2021

Bazıları utangaçlığın çekingenlikle aynı şey olduğunu düşünüyor ama aslında farklıdırlar. Ne utangaçlığın, ne de çekingenliğin üstesinden gelmek kolay olmasa da, herkes kişisel değersizlik duygusuna ve kendilerini görünmez yapma ihtiyacına son verebilir. İnsanlar genellikle topluluk önünde konuşmanın veya rahat, günlük bir sohbette bir fikir ifade etmenin garipliğinin üstesinden gelmek hakkında konuşurlar. Ancak, bu yazımızda bunun bir adım ötesine geçeceğiz.

Bu çerçevede kök salan utancın üstesinden gelmek kolay değildir. Kökeni genellikle çocuklukta yaşanan güçlü bir devalüasyon deneyimidir (veya tekrarlanan deneyimlerdir). Elbette travmatik bir istismar deneyiminin veya çocuklukta şiddetli kötü muamelenin sonucu da olabilir. Bu duygu, kişinin derinlerine kök salar, yani yok edilmesi kolay olmaz.

Çekingenlik, çocuğun kendini korumasını sağlayan bir mekanizmadır. Bu genellikle bakımdan sorumlu olan yetişkinlerin, ya küçük çocuklarının bazı ifadelerini ya da yeni başlayan kişiliğini reddettiğinde görülür. Yetişkinin şefkati, bu erken yaşlarda bir çocuk için her şeydir. Bu yüzden yetişkinlerin olmalarını istediği gibi olmayı öğrenirler. Empoze edilmiş bir benlik geliştirirler ve bu şemadan sapan herhangi bir davranış kabul edilemez olur.

Genel olarak, çekingenlik depresyonla ilişkilidir ve garip bir şekilde işin içinde benlik korkusu da vardır. Benlik korkusu, kişinin ne olduğuna veya sonunda ne yapabileceğine dair güvensizliktir. Ayrıca, genellikle kendilerine karşı çevirdikleri bastırılmış bir öfke de vardır. Bütün bunlar onları dikkatli bir şekilde diğerlerinden uzaklaştırır ve kendilerini sevgilerinden mahrum bırakır. Ancak, çekingenliğin üstesinden gelmek mümkündür. İşte bunu başarmanıza yardımcı olacak beş ipucu.

Çekingenliğin üstesinden gelmek için beş kural

1. Çekingenliğin üstesinden gelmek için öz-bilgiyi derinleştirmek

beyin labirentine giren adam

Üstesinden gelebilmek için çekingenlik sürecini anlamak gerekir. Dikkatli olun. Gerekirse, bulgularınızı yazmak için yanınızda bir not defteri taşıyın. Buradaki amaç, çekingenlik gösterdiğiniz durumları tam olarak tespit etmektir.

Neyi gizlemek istediğinizi ve hangi parçanızın bununla daha ilgili olduğunu belirlemeye çalışmanız önemlidir. Ayrıca, öz eleştirinize çok dikkat edin. Aklınıza hangi kelimeler veya mesajlar geliyor? Tüm bu bilgiler, sorunun üstesinden gelmeye başlamak için çok yardımcı olacaktır.

2. Geçmişi gözden geçirin

Çocukluğunuzdaki en önemli insanları düşünmeye çalışın. Genel olarak nasıllardı? Size nasıl davrandılar? Neden bu şekilde davrandılar? Sizden neyi esirgediler? Sizce bunu neden yaptılar?

Sevdiğiniz ve korktuğunuz çocukluk figürlerinize dönüp bakarak yeni bir bakış açısı kazanabilirsiniz. Muhtemelen onların sorununun siz değil, onlar olduğunu anlayacaksınız. Kendinizi onların reddinden ayrı tutmanız iyidir. Başka bir deyişle, sizin hakkınızda reddedilecek hiçbir şey olmadığını ve sahip olmadıkları için size ihtiyacınız olanı veremediklerini anlayın.

3. Kendinize karşı şefkatli bir tutum geliştirin

kayaya çömelmiş düşünen adam

Kendinizle ittifak kurmayı öğrenmelisiniz. Kendinizin sadece yapıcı eleştiriler yapan iyi arkadaşı olun. Tüm zamanınızı kusurları göstererek harcamayan biri olun. Başkalarına güvensizlikle bakmayan veya hatalarını vurgulamayan biri… Kendi en iyi arkadaşınız olun.

Çekingenliğin üstesinden gelmek için kendinizi nezaketle görmeyi öğrenmelisiniz. Başka bir deyişle, kendinize sevgiyle bakmayı öğrenmelisiniz. İlk başta etkili olduğunu düşünmeseniz bile bir deneyin. Sonuçlar kesinlikle sizi şaşırtacak.

4. Kendinizi kabul etme üzerinde çalışın

Kendinizi kabul etmek, başka biri olmak istemediğiniz ve diğerlerinden ne daha fazla ne de daha az olmadığınızı anladığınız anlamına gelir. Siz sadece olduğunuz kişisiniz ve bazı kısımlarınızı ya değiştiremezsiniz ya da sadece zaman ve sabırla değiştirebilirsiniz; bu bir günde olmayacak.

Her halükarda, herhangi bir değişiklik, belirli bir yerde olduğunuzu, ancak başka bir yere gitme hakkına sahip olduğunuzu kabul etmekle, kendinizi kabul etmekle başlamalıdır. Gördüğünüz gibi, öz-dürüstlük gelişmek için son derece önemlidir.

Bu nedenle kendinizi daha iyi tanımak, geçmişi analiz etmek ve kendinize karşı anlayışlı bir tutum geliştirmek, kendinizi kabullenmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Bu, zihniniz yıllardır farklı bir şey yaptığı ve beyniniz aşağı yukarı bunun için programlanmış olabileceği için kolay değildir. Ancak, çekingenliğin yavaş yavaş üstesinden gelmek mümkündür.

5. Yavaş yavaş kendinizi açığa çıkarın

tüylü yolda yürüyen çıplak ayaklar

Çekingenliğin üstesinden gelmek için onun içeriden geldiğini anlamalısınız. Çabalarınızda ilerlemek için sahip olduğunuz hedefleri tanımlamak da iyidir. En az korku uyandıranlardan başlayarak, kendinizi sizi çekingenleştiren şeylere maruz bırakın. Ardından, yavaş yavaş zorluğu artırın.

Kısacası, bu beş kural yalnızca sistematik olarak uygulandığında ve sebat ettiğinizde etkilidir. Bununla birlikte, bu süreçlerin başarılı olması için genellikle psikoterapötik yardım gerekir. Yürüyeceğiniz yol yine aynı olacak; sadece fazladan yardıma ve profesyonel desteğe sahip olacaksınız. Görüşleri kesinlikle dikkate değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calderón, G. (2004). La ambivalência de la bioética: cinco tesis para superar la vergüenza. Orientaciones Universitárias, (35), 107-122.
  • Cyrulnik, B. (2011). Morirse de vergüenza: el miedo a la mirada del otro. Debate.
  • Moreno, P. J. (2002). Superar la ansiedad y el miedo. Desclée de Brouwer.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.