Bruce Lee ve 7 Zihinsel Egzersiz
Bruce Lee’nin zihinsel egzersizleri, bir filozof ve dövüş sanatları ustası olarak yeteneklerini korumak için yaptığı günlük alıştırmalardı. Çoğunlukla aksiyon filmi oyuncusu olarak bilinmesine rağmen, Bruce Lee bundan çok daha fazlasıydı. Aslında bir yaşam sanatı öğretmeniydi.
Bruce Lee, dövüş sanatlarının ilk büyük sembolü olarak kabul edilir. Ondan önce hiç kimse zihni vücuttan daha fazla kapsayan bu uygulamalar hakkında fazla bir şey bilmiyordu. Onları dünyaca popüler yapan Bruce Lee idi.
Bruce Lee’nin zihin egzersizleri, bedenini, ruhunu ve genel manada yaşamını güçlendirmesini sağlayan rutinlerdi. Yanına her zaman bir not defteri alırdı ve her gittiği yerde düşüncelerini ve hatırlamak istediği bilgileri bu deftere yazardı. Bu defter dünyaya Bruce Lee’nin zihinsel egzersizlerini gösterdi.
1. İrade gücü
En önemli zihinsel egzersizlerden biri, irade gücünü güçlendirmek için her gün yaptığı egzersizdi. Buna “aklımın diğer tüm bölümlerinin yüksek mahkemesi” derdi. Bununla, irade gücünün, yaşamdaki her şeyi belirleyen güç olduğunu kastetmiştir. İrade gücünü kullanmak için Lee günlük hedefler koydu.
“Bilmek yeterli değil, uygulamamız gerekir. İstemek yeterli değil, yapmalıyız.”
– Bruce Lee
2. Bruce Lee ve duygulara yönelik zihinsel egzersizleri
Bruce Lee, duyguların davranış üzerinde sahip olduğu güçlü etkiyi biliyordu. Pozitif duyguların ruhu güçlendirirken, negatif duyguların ruhu zayıflattığını biliyordu. Bu yüzden her an hissetmekte olduğu duyguyu dönüştürmek üzerine çalışmıştır.
Amacı, olumsuz duyguların etkisini azaltmak ya da gelişimine olumlu katkıda bulunan bir şeye dönüştürmekti. Aynı zamanda, olumlu duyguları giderek daha fazla geliştirmeye devam etti, zira ona göre kişisel gücü burada yatıyordu.
3. Akıl
Bruce Lee’nin akıl üzerine zihinsel egzersizleri, bu son bahsettiğimizi temel yaşam rehberi haline getirmeyi amaçlıyordu. Her zaman iyi kararlar almak için düşüncelerini filtrelemeye çalıştı.
4. Hayal gücü
Hayal gücü, zihinsel senaryolar tasarlamamızı ve yaratmamızı sağlayan şeydir. Bunu bazen sadece korkuları beslemek ya da kişisel hedeflerimiz hakkında hayal kurmak için harcarız. Bunu yaptığınızda, hayal gücünüzü maksimum potansiyeliyle kullanıyor olmazsınız.
Bruce Lee için hayal gücü eylem planlarının temel bileşeniydi. Akıl, takip etmemiz gereken bir amaç ve hedef verir. Hayal gücü, istediğimizi elde etmemize yardımcı olabilecek çoklu yolları ve araçları görmemizi sağlar.
“Sanat, hayal gücü gerektirir. Yaratıcılık gerektirir. Yaratıcılık deneyim gerektirir ve deneyim hayatınızdan gelir. Ve hayatınız sanatınızda ifade edilir.”
– Bruce Lee
5. Bellek
Bruce Lee, önceden belirlenmiş bir hedefe ulaşmak için irade, duygu, akıl ve her kişisel kaynağın gücüne odaklanmaya çalıştı.
Bellek, ne için savaştığımızı hatırlamamıza izin veren bir araçtır. Sadece bu değil, aynı zamanda hedeflerimize ulaşmamıza yol açan yolları ve bunun gerçekleşmesi için akılda tutmamız gereken duyguları ve düşünceleri de hatırlatır.
6. Bilinçaltı
Bruce Lee için, hayatın daha büyük bir hedefi vardı, diğer tüm küçük hedeflerin ekseni haline gelmesi gereken bir ana amaç vardı. Bu ana amaç benliğimizin en derin bölümünden geliyor: bilinçaltımız.
Bu nedenle, Bruce Lee’nin zihinsel egzersizlerinden biri, yaşamdaki temel amacımızı taşıyan sezgisel imgeyi açığa çıkarmak için bilinçaltında gezinmeye dayanıyordu. Bu zihinsel görüntüyü her gün düşünmek, tüm kişisel kaynaklarımızı bir araya getirip kendi lehimize kullanmaya yardımcı olacaktır.
7. Bilinç
Bilinç, Bruce Lee’nin zihinsel egzersizlerinde de büyük bir rol oynamıştır. Bilincin, davranış etiğiyle derinden bağlantılı olduğuna inanıyordu. Notlarında, dileklerinden birinin doğruyla yanlışı birbirinden ayırabilmek için, “yargılarımda adalet ile merhameti birleştirmek” olduğunu söyledi.
Neyin iyi neyin olmadığını netleştirdikten sonra, beraberinde getirdiği sonuçlardan bağımsız olarak doğru olanı yapmaya devam edeceğine dair kendine söz verdi.
“Yararlı olanı özümseyin, yararsız olanı atın ve özellikle kendinize ait olanı ekleyin.”
– Bruce Lee
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Fajardo, T. G. (2009). Los principios filosóficos de Bruce Lee, aplicados a la pedagogía. Ars Brevis, (15), 81-91.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.