Bir Şeyleri Yarım Bırakmayın
Bir şeyleri yarım bırakmak, basit görülen ihmalcilikten çok daha fazlasıdır. Psikolojik bir açıdan bakarsak, gözden kaçırmamanız gereken bir semptomdur. Bu, yalnızca ara sıra değil, tekrar tekrar gerçekleştiğinde özellikle doğrudur.
Bir şeyleri yarım bıraktığınızda, anksiyete oluşmaya eğilim kazanır. Yapılacaklar listenizde yarım kalan her şey, tamamlanmamış bir döngüdür. Bir döngü tamamlanmadığında, farkında olmasanız bile kafanızın üzerinde asılı kalır.
Somut olarak tanımlayamasanız da, kendinizi duygusal yük altında hissedersiniz. Ayrıca, sizin beklemediğiniz anlarda ortaya çıkan bir çeşit donuk anksiyete de hissedebilirsiniz. Kısacası, kendinizi iyi hissetmiyorsunuz.
“Tamamlanmamış bir görevde sonsuza kadar asılı kalması kadar hiçbir şey yorucu değildir.”
– William James
İnsanların bir şeyleri yarım bırakmasının birçok nedeni vardır. Bazen dış koşullar yüzünden bir şeyi yarım bırakırsınız. Bununla birlikte, çoğu zaman sizinle ve sizin durumla baş edişinizle ilgili bir şeyler vardır. Görevi bitiremezsiniz, çünkü bir şey önüne geçer. Bir nedenden ötürü bir gerçeklikten veya durumdan kaçınmaya çalışırsınız. Bu fikre biraz daha derinden bakalım.
İşleri yarım bırakmanızın nedenleri
Hayatımızda hem büyük hem de küçük hedeflerimiz, büyük ve küçük görevlerimiz var. İşlerini tamamlamayan insanlarda olan şey, hedefler ve görevler arasında bir çeşit kopukluk olması. Bir şeyler yapmak için her türlü niyetleri vardır, ancak bunları gerçekleştirmek için somut eylemlere dönüştürmezler.
Bir çok çeşit olası sebep var. Bununla birlikte, özellikle ilgili olan birkaç sebep vardır. Bunlar:
- Düşük öz saygı. Yeterince öz saygınız olmadığında, yaptığınız şeylerin değerli olmadığını düşünürsünüz. Yapıp yapmamanız arasında hiç bir fark yokmuş gibi hissedersiniz. Bir görevi yarısında bırakmanın bir fark yaratmadığına dair bir algınız olur.
- Başarısızlık hissi. Bu, “ne için” sorusunu tanımlayamamak yüzünden olur. Hali hazırda kaybetmiş gibi ve buna çaba harcamaya değmeyeceğini hissederiz. Aslında depresyonun bir unsurudur.
- İşe yaramazlık hissi. Bazı insanlar, uğraşlarını yarım bırakmanın daha iyi olacağını düşünür, çünkü muhtemelen her halükarda kötü bir şeye dönüşecektir. Sonuçlardan korkarlar. Sonuç olarak, ister gerçek ister hayali olsun, kendi sınırlarıyla yüzleşmekten kaçınırlar.
- Dikkat dağılması. Bu, dikkatinizi, ilginizi veya mevcut zihinsel enerjinizi tamamen emen şeyler olduğunda gerçekleşir. Sonuç olarak, başka görevler için hiçbir şeyiniz kalmaz. Ve eğer başka bir şey yaparsanız, bunu yarı yolda bırakırsınız.
- Aşırı yüklenme.,Eğer zamanınızın kaldırabileceğinden daha fazla sorumluluğunuz varsa, genelde her şeyi yarım bırakırsınız.
İşlerinizi yarım bıraktığınızda ne olur
Gördüğünüz gibi, bitmeden işleri yarım bırakmak çok fazla olumsuz sonuç doğurur. Basit bir şekilde, gittikçe büyüyen ve sizi istila edebilecek bir anksiyete hissi verir. Ve tabi ki, benlik saygısını ve kendinize verdiğiniz değeri altüst eder.
İşlerin bitmemesinin ana sonuçları şunlardır:
- Sürekli stres.
- Durgunluk hissi. Her zaman olduğunuz yerde sayarsınız ve daha ileriye gidemezsiniz. Bir sonraki yapacağınız şeye geçmek için hiç bir şey yapamazsınız.
- Verimliliği etkiler. Eğer bir şeyleri yarı yolda bırakırsanız, önemli hedeflere ulaşmak çok zor olacaktır. Sizi verimsiz yapar ve enerjinizi boşa harcar.
- Dikkatiniz dağınıktır. Bir görevi tamamlamadığınız sürece, zihniniz aynı anda çok fazla şeyle dolu olur. Hala yapmak zorunda olduğunuz ve bunu yapmak için bıraktığınıız zamanı düşünürsünüz.
- Yeni projelere başlamanızı engeller. Başladığın şeyi hala bitirmediğinizi biliyorsunuz, bu yüzden yeni bir şeye başlamak için kendinizi özgür hissetmezsiniz.
Bu sorunu nasıl düzeltebilirsiniz?
İşleri yarım olarak bırakıyorsanız, bu sorunu iki farklı düzeyde ele almanız gerekir. Birincisi alışkanlığı kırmakla ilgilidir. Bilinçsiz bir eylem olarak başlar ve bir alışkanlık haline gelir.
Yapmanız gereken üç temel eylemi gerçekleştirmektir.
- Gerçekçi planlar yapın. Gerçekleştirilebilen hedefler belirleyin.
- Görevleri adımlara ayırın ve bunları tek tek bitirmek için kendinize meydan okuyun.
- Aktif ara vermelerinin nasıl yapıldığını öğrenin. Bunlar kısıtlı dinlenme anlarıdır, böylece gücünüzü toparlayıp ilerlemeye devam edebilirsiniz.
Ayrıca sorunu başka bir seviyede de çözmelisiniz. İkinci seviye daha derindir. Nefret ettiğin bir şeyi yapmak ve tuzağa düşmüş gibi hissetmek mümkündür. Belki de yetersizlik hissi ile kapana kısılmış hissedersiniz. Ayrıca bunların içinde depresyon olması da mümkündür. Nedeni ne olursa olsun, derine ulaşmak için çaba sarf edin.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.