Bir Çalışmaya Göre Farkındalık Ağrıyı Hafifletebiliyor
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
PAIN dergisinde yayınlanan, yakın zamanda yapılmış bir çalışmaya göre, farkındalık kronik ağrıyı rahatlatabilir. Diğer araştırmacılar da benzer iddialar öne sürüyor. JAMA dergisinde yayınlanan bir çalışma, farkındalığın özellikle bel ağrısını rahatlatmaya yardımcı olacağını söylüyor. Bu bazı durumlarda, geleneksel tedavilerden daha da etkili.
Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan başka bir çalışma da, dikkatli meditasyonun, yaralanan sporcularda ağrıya toleransı geliştirdiğini buldu.
Ayrıca başka bir çalışma, bunun romatoid artrit ya da enflamatuar bağırsak hastalığı gibi kronik enflamasyondan muzdarip insanlara yardımcı olduğunu ortaya koydu. Bunun nedeni, psikolojik stresin bu durumlarda büyük rol oynaması olabilir.
Peki beynimizin hangi kısımları bu ağrı kesici etkilerden sorumludur? Winston-Salem, North Carolina, Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’nde nörobilim ve anatomi alanında asistan profesör olan Fadel Zeidan tarafından yönetilen yeni bir araştırma, bunu anlamaya çalışıyor.
Farkındalık ve ağrı
Zeidan, farkındalığın, duygusal reaksiyonlar ya da yargılar olmadan şu anki anın bilincinde olmakla ilgili olduğunu söylüyor. Bazı insanlar bunu diğerlerinden daha iyi yapıyor, ve genelde daha az ağrı yaşıyorlar.
Araştırmacıların öğrenmek istediği şey, farkındalığa olan yatkınlığın daha az bel ağrısı duyarlılığıyla bağlantılı olup olmadığı ve eğer öyleyse, hangi beyin işlevlerinin bunda rol oynadığıdır.
Daha önce hiç meditasyon yapmamış 76 kişiyi çalıştılar. Freiburg Farkındalık Envanterini kullanarak katılımcıların farkındalık düzeylerini değerlendirdiler. Bu test duygular, kabullenme, açıklık, tepkisizlik, zihinsel süreçlerin anlaşılması ve mevcut anın gözlemi ile düşüncelerin tanımlanmaması durumunu ölçüyor.
Sonra, araştırmacılar katılımcıların beyinlerini uyarmak için ağrı ve ağrısız ısı seviyeleri uyguladı. Beyin aktivitesini gözlemlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullandılar. Doğuştan gelen farkındalığın, daha az bel ağrısı duyarlılığı ve beynin varsayılan mod ağında (VMA) düşük aktivite ile ilişkilendirildiği varsayımı üzerine çalıştılar.
Beynin bu ağda birbirine bağlı bazı parçaları vardır; bunların hepsi dinlenme dönemlerinde aktif olur. Dinlenme dönemleri dış dünyaya dikkat etmediğimiz ve kendi kafamızın içinde kaybolduğumuz zamanlardır. Bu ağdaki anahtar beyin bölgeleri posterior singulat korteks, prefrontal medial korteks, ve açısal girusu içerir.
Meditasyon ve varsayılan mod ağı
Meditasyon, anlık deneyiminize odaklanan bir dikkat egzersizdir. Meditasyon yaparken, kendi kendine referans veren ve zihinde dolaşmanıza neden olan dikkat dağıtıcı düşünceleri uzaklaştırırsınız.
Hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmacılar, beyinde kendi kendine referans veren düşünceleri işlemeyle ilgili alanların düşük aktivitesi ile meditasyon arasında bağlantı kurdu. Bu alanlar varsayılan mod ağını oluşturur. Deneyimli meditasyoncuların da olmayan meditasyoncuların çok daha düşük aktivite gösterir.
Bu yolda, yüksek VMA aktivite ile dolaşan zihin arasında bağlantı kurdular. Meditasyon yaparken daha düşük VMA aktivitesini gösterenler, diğerlerine göre daha iyi bir konsantrasyona sahip. Erken araştırmalar, meditasyonun VMA’yı yavaşlattığını öne sürüyor.
Peki, farkındalık ağrıyı nasıl rahatlatabilir?
Bu yeni çalışma, doğuştan gelen farkındalığın, posterior singulat korteksin aktivite düzeylerini düşürmekle bağlantısı olduğunu buldu. Bunun tersi, yüksek ağrı düzeyleri bildirenler bu bölgede daha yüksek aktivite düzeyleri gösterdi. Zeidan, okuma ya da yazma gibi durumlarda VMA’yı kapattığımızı söylüyor.
Ayrıca, bu gibi aktivitelere son verdiğimizde yeniden çalışmaya başladığını ve düşünceler, duygular ve hisleri işlemeye geri döndüğünü söylüyor.
Zeidan, “Çalışmamızın sonuçları, farkındalık sahibi bireylerin, ağrı deneyimini daha az yaşadıklarını ve bunun düşük ağrı raporları ile bağlantılı olduğunu gösteriyor” dedi. Ayrıca şunları belirtti: “Artık, daha etkili ağrı terapileri geliştirmemiz için beynin bu bölgesini hedeflememizi sağlayan yeni bir silahımız var.”
Farkındalık araştırmasının eninde sonunda insanların kronik ağrılarını rahatlatmaya yardımcı olacağını umuyor: “Daha önceki araştırmamıza dayanarak, nispeten kısa dönemli meditasyon eğitimi ile farkındalığı arttırabileceğimizi biliyoruz; bu yüzden bunun, kronik ağrı yaşayan milyonlarca insanın rahatlaması için etkili bir yol olduğu kanıtlanabilir.”
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cherkin, D., Sherman, K., Balderson, B., Cook, A., Anderson, M., y Hawkes, R. et al. (2016). Effect of Mindfulness-Based Stress Reduction vs Cognitive Behavioral Therapy or Usual Care on Back Pain and Functional Limitations in Adults With Chronic Low Back Pain. JAMA, 315(12), 1240. doi: 10.1001/jama.2016.2323
- Garrison, K., Zeffiro, T., Scheinost, D., Constable, R., y Brewer, J. (2015). Meditation leads to reduced default mode network activity beyond an active task. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, 15(3), 712-720. doi: 10.3758/s13415-015-0358-3
- Mohammed, W., Pappous, A., y Sharma, D. (2018). Effect of Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in Increasing Pain Tolerance and Improving the Mental Health of Injured Athletes. Frontiers In Psychology, 9. doi: 10.3389/fpsyg.2018.00722
- Rosenkranz, M., Davidson, R., MacCoon, D., Sheridan, J., Kalin, N., y Lutz, A. (2013). A comparison of mindfulness-based stress reduction and an active control in modulation of neurogenic inflammation. Brain, Behavior, And Immunity, 27, 174-184. doi: 10.1016/j.bbi.2012.10.013
- Zeidan, F., Salomons, T., Farris, S., Emerson, N., Neal, A., Jung, Y., y Coghill, R. (2018). Neural Mechanisms Supporting the Relationship between Dispositional Mindfulness and Pain. PAIN, 1. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001344
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.