Bilinçli Solunumun Beyninize Etkileri

Solunumunuz vücudunuzu birçok yönden etkileyebilir. Bilinçli nefes almak vücudunuzun dengesini geri kazanmanız ve iç huzurunuzu bulmanız için size yardımcı olabilir.
Bilinçli Solunumun Beyninize Etkileri
Marián Carrero Puerto

Yazan ve doğrulayan psikolog Marián Carrero Puerto.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Solunum her canlı için doğal bir süreçtir. Bazı insanlar burunlarından nefes alırken, diğerleri ağızlarından nefes alır, bazıları ise her ikisini de aynı anda yapar. Herkes farklı şekilde nefes alır. Nefes alıp verdiğinizi fark ettiğinizde, bunu her zaman aynı şekilde yapmadığınızı da fark edersiniz. Bugün bilinçli nefes almanın beyniniz üzerindeki etkilerini öğreneceksiniz.

Nefesinizi takip etmek önemlidir, çünkü vücudunuzun herhangi bir zamanda hem fiziksel hem de duygusal olarak ne yaptığının farkında olmanıza yardımcı olur. Bu nedenle, sık nefes alıyorsanız, muhtemelen stres altındasınızdır, kızgınsınızdır ya da gerçekten mutlu hissediyorsunuzdur. Bununla birlikte, nefesiniz daha derin ve yavaş olduğunda, muhtemelen kendinizi huzurlu ve rahat hissediyorsunuz.

Diyaframınızın hareket şekli nasıl hissettiğinizi belirlemenizde size yardımcı olabilir. Bunu aklınızda tutarak, nefes almanın beyni nasıl etkilediğini okumaya başlayabilirsiniz.

“Zihnini evi olan bedenine geri getirmek için derin nefes al.”

– Hangi Nhat Hanh

Bilinçli olarak derin nefesler almak duygu kontrolünüz açısından destekleyicidir.

Bilinçli ve bilinçsiz solunum arasındaki farklar

Bilinçsiz nefes veya klaviküler nefes olarak da bilinen normal nefes, vücudunuz için gaz değişimi olarak hizmet eden bilinçsiz bir süreçtir. Vücudunuza oksijen vererek hücresel metabolizmayı garanti eder.

Aynı zamanda, solunum vücudunuzun otomatik fonksiyonlarını düzenleyen otonom sinir sistemine (ANS) bağlıdır.

Öte yandan, bilinçli veya diyafragmatik solunum sadece nefesinizi hızlandırmak ve iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda beyninizi de etkiler ve gevşeme, sakinlik ve duygusal güvenlik alanları yaratmaya yardımcı olur.

Bilinçli nefes almanın temel farkı, bilinçsiz olarak torasik nefes almadan diyafragmatik nefes almaya geçiş yapmanızdır.

Diyafragmatik solunum oksijen hacmini ve basıncını arttırır, akciğerlerinizi doldurur, akciğerlerinizdeki tüm hava keselerini kullanır ve vücudunuzdan büyük miktarda karbondioksit salar. Ayrıca vücudunuzun gevşemesini ve sakin durumlarını yöneten parasempatik sinir sisteminizi etkinleştirmeyi sağlar.

“Duygular rüzgârlı gökyüzündeki bulutlar gibi gelir ve gider. Bilinçli nefes almak benim çapamdır. ”

– Hangi Nhat Hanh

Nefes farkındalık egzersizleri bedeninizde olumlu değişiklikler yaratır.

Bilinçli solunumun beyninize etkileri

Nefes almanın beyniniz üzerindeki etkileri çeşitlidir. Bilinçli solunum, daha fazla hücresel oksijenasyon, doku oksijenasyonu, doku basıncını kontrol ederek ve hücresel yaşamı mümkün kılan adenozin trifosfat (ATP) sentezini uyararak solunum kapasitesini artırabilir.

Bunun nedeni bilinçli nefes almanın kan basıncınızı arttırmasıdır. Ayrıca, bu tür nefes alma beyin kan dolaşımınızı iyileştirir ve nöronlarınız arasındaki bağlantıları geliştirir.

Çeşitli çalışmaların bilinçli nefes almayı bir meditasyon tekniği olarak kullanıldığında beyninizin büyüdüğünü gösterdiğini belirtmek gerekir.

Kısacası, nefes almanın beyniniz üzerindeki etkileri, dikkatiniz ve duyusal verileri nasıl işlediğinizle ilgili alanlarda prefrontal korteksinizde gözlenir.

“Derin nefes derin düşünmeyi, sığ nefes ise sığ düşünmeyi getirir.”

– Elsie Lincoln Benedict

Çeşitli nefes egzersizleri otonom sinir sisteminizi destekler.

Bilinçli solunum ayrıca vagus sinirini uyarır. Benzer şekilde, her nefes aldığınızda veya nefes verdiğinizde parasempatik sinir sisteminin aktivitesini arttırır ve sempatik sinir sisteminin aktivitesini azaltır. Gevşemeye nasıl ulaşırsınız? Hafif bir deişiklik bile, beyninize rahatlamasını söyleyen bir nörotransmitter olan asetilkolin artışına neden olur.

Sonuç olarak, bilinçli nefes alma vücudunuzda denge sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ek olarak, nöroendokrin, sindirim, dolaşım, nörokimyasal ve sinir sistemlerinizin çalışma şeklini geliştirebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Baigorri, G., JA., Lorente, B. (2005). Oxigenación tisular y sepsis. Medicina Intensiva, 29(3), 178-184.

  • Benson, H., & Klipper, M. Z. (1975). The relaxation response. New York: Morrow,1-158

  • Brassard, P., Ainslie, P. N., & Secher, N. H. (2014). Cerebral oxygenation in health and disease. Frontiers in physiology, 5, 458.

  • Canet, J. (2006) Fisiología respiratoria. Extraído el 08 de abril, 2049 de http://www.scartd.org/arxius/fisioresp06.pdf

  • Everly, G. (1989): A clinical guide to the treatment of the human stress response. Nueva York: Plenum. 3 – 187.
  • Lara, M. A. (2019). Beneficios de la Respiración consiente contra la ansiedad generalizada y el estrés.

  • Lodes, H. (1990). Aprende a respirar. Barcelona: Integral. 56 –  75.
  • Manoj, K., Bhasin., Jeffery, A., Dusek., Bei-Hung, Chang, Marie, G.,Joseph, John,W., Denninger., Gregory,L., Fricchione, Herbert B.,Towia,A., Libermann. (2013). Relaxation Response Induces Temporal Transcriptome Changes in Energy Metabolism, Insulin Secretion and Inflammatory Pathways. PloS one, 8(5), e62817.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.