Beş Zekice Charles Bukowski Sözü
Charles Bukowski sözlerinin bazıları tartışmalıdır. Alman asıllı Amerikan vatandaşı olan yazar oldukça hassas bir kişiliğe sahipti. O modern toplumun ikiyüzlülüklerini ve anlamsızlığını olduğu kadar, aykırılıklarını da açığa çıkarmayı seviyordu.
Bukowski kirli gerçekçiliğin en büyük temsilcilerinden biridir. Bu hareket toplumdaki en çok gözden düşen şeyleri yansıtmayı amaçlıyordu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki hayatın düş kırıklığına ve anlam yoksunluğuna bir cevap olarak ortaya çıktı.
Onun sözleri lirizm ile birleşen şikayetler niteliğindeydi. İnsanoğlunun bencilliğini, toplumsal zalimliğini ve siyasi riyakarlığını anlatıyordu. İdeallere ve ütopyalara inanmıyordu. Tam aksine bir kötümser olduğunu ve gelecekle ilgili inancı olmadığını savunuyordu. Buna rağmen onun çalışmaları inanılmaz bir şekilde ilgi görüyordu. Aşağıda onun en bilinen sözlerinden bazılarını vereceğiz:
“Bazen ellerime bakıyorum ve anlıyorum ki ben büyük bir piyanist veya ona benzer bir şey olabilirdim. Fakat bu ellerle ne yaptım? Yazdıklarımı kontrol ettim, ayakkabılarımı bağladım, tuvaletin sifonunu çektim, vs. Ellerimi boşa harcadım. Ve aklımı da.”
– Charles Bukowski
1. Entelektüel ve sanatçı
“Entelektüel; basit bir şeyi karmaşık söyleyebilen kişidir; sanatçı ise zor bir şeyi kolay.”
Bazı Charles Bukowski sözleri ise komiktir. Örneğin, bu sözünde hoş bir mesaj vermek için alaycı bir tarzda kelimelerle oynar.
Açıkça görülüyor ki; sanatçıyla entelektüeli karşılaştırarak sebebin ve konunun hassasiyetinin de üstüne gider. Bir sanatçının daha zeki olduğunu belirtir.
2. Toplumla ilgili bir Charles Bukowski sözü
“Toplumumuzu ruh eksikliğimizle oluşturduk; hak ettiğimiz gibi.”
Bu onun düşüncelerini mükemmel bir şekilde yansıtan bir Bukowski sözüdür. Kuzey Amerikan toplumunu eleştiren bir söz. O toplumun hatalarını dile getirmekten asla vazgeçmedi. Ayrıca bu toplumun müthiş çelişkilerini de anlattı.
Bu sözünde bir paradoks vardır; gerçekte toplum onu oluşturan bireyler tarafından şekillenmez, ama bunun yerine onların eylemlerinin eksikliğinden oluşur. Ve kendini de o görevini yerine getirmeyenlerin arasına koyar.
3. Zeki insanlar
“Bu dünyanın problemi zeki insanlar şüpheyle doluyken aptal insanların öz güvenle dolu olması.”
Bu söz çok popüler olmuştur. Bu sözüyle Bukowski hakiki zekanın kesinliği engellediğini vurgulamıştır. Görünenin ardına kim bakarsa baksın, gerçek, gerçeğin derecesi ve onun gerektirdikleriyle ilgili şüphelere kapılır.
Bunun yerine düşünmeyenler, bakmayanlar veya bakmak istemeyenler küçük salt gerçeklere kolayca bağlanırlar. Onlar birçok şey hakkında fikirlerinden emindirler. Bu yüzden sorgulamazlar ya da test etmezler. İşte bu onları aynı zamanda “aptal” ve sonsuz güven sahibi yapar.
4. Gerçekten yaşamak için ölmek
“Gerçekten yaşayabilmek için birkaç kez ölmek gerek.”
Bu söz Charles Bukowski’nin şiirsel ve hassas tarafını yansıtmaktadır. Bu onun birkaç umut veren sözlerinden biridir. Bu söz oldukça karamsar olmasına rağmen, iyimser bir ifadeyle biter.
Bu söz hayatın doğrusallığı hakkında bir meydan okumadır. Sen birkaç kez doğarsın ve ölürsün. Gerçekten yaşamak için döngüyü birkaç kez tamamlamamız gerekir. Tekrar doğmak için her şeye son vermemiz gerekir. Gerçek bir hayat yaşamanın tek yolu budur.
5. Gerçekte önemli olan
“Ateşin içinden ne denli iyi yürüdüğündür mesele.”
Bu sözünde Charles Bukowski didaktik (öğretici) yönünü ve gizli nezaketini ortaya çıkarıyor. Burada ateş bizim bütünlüğümüze zarar veren, yıpratan veya saldıran bir şeydir.
Bu yüzden ateşe doğru yürümek insana eziyet eden zarar verici baskılar arasında yürümeyi sürdürmektir. Ona göre en önemli şey; kendini yakmadan o ışıltılı yollarda ilerlemektir.
Charles Bukowski bize tartışmalı ve cesur ifadeleriyle çürümüş bir toplumu mükemmel bir şekilde temsil eden sözler bırakmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bukowski, C. (2006). Escritos de un viejo indecente (Vol. 84). Anagrama.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.