Logo image
Logo image

Beş Nikola Tesla Alıntısı

3 dakika
Hayat ve dünya ile ilgili bu beş Nikola Tesla alıntısı, bu dahi kaşifin zihninin iç yüzünü anlamanızı sağlayacak. Tesla, muhteşem yeteneğine rağmen bilim dünyası tarafından unutulmuş şekilde bir otel odasında yalnız öldü. İlginizi çekti mi? Öğrenmek için okumaya devam edin!
Beş Nikola Tesla Alıntısı
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bu Nikola Tesla alıntıları bize ustalık, hayal gücü, yaratıcılık ve sabrın önemini hatırlatır. Maalesef ki Tesla ve onun girişimci ruhu, zamanında hak ettiği değeri görmemiştir.

Muhtemelen Tesla model arabayı duymuşsunuzdur. Tesla’nın yaratıcısı Elon Musk, Nikola Tesla’ya çok hayrandı. O kadar ki devrimci araba şirketine bu dahi kaşifin adını verdi.

Yeteneğine rağmen Nikola Tesla 86 yaşında bir otel odasında yalnız ölmüştür. Hak ettiği değer bilimsel topluluk tarafından kendisine ölümünden yıllar sonra verilmiştir. Sahip olduğu hayal gücü ve yaratıcılığa rağmen finansal zekası çok yüksek değildi. Sonuç olarak, dünyanın en cesur ve önemli teknolojik gelişmelerinin yaratıcısı olsa da, hiçbir zaman düze çıkamamıştır.

En iyi Nikola Tesla alıntıları

Nikola Tesla’nın alıntıları, onun ustalığını gösterir. Bu yetenekli bilim insanı, manyetik rezonans (MR), radyo, X-ray ışınları ve hatta uzaktan kumandayı icat etmiştir. Bugün hayatımız daha kolaysa onun katkıları sayesinde.

Pek çok insan, Tesla’nın notlarının çok önemli olduğunu ve çok önemli yaratımlar içerdiğini söyler, öyle ki Amerikan hükümeti onlara el koymuştur ve bir yerde gizli ve kilitli tutmaktadır. Bu sadece bir söylenti olabilir tabii, kesin olarak bilmenin bir yolu yok. Öte yandan bu tür bir söylentinin var olması bile Tesla’nın şöhretini açıklar haldedir.

Neyse ki Tesla ustalığını yaşarken de ortaya koymuştur ve bu mucitin yazılarının bazılarına erişimimiz bulunmaktadır. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında bilim topluluğuna karşı duruşu sayesinde şu an bugünün dünyasına da mükemmel bir şekilde uyan bazı düşüncelerine erişebilmekteyiz.

Some figure

Hayat

“Hayat, çözümsüz bir denklemdir ve her zaman öyle kalacaktır, fakat bazı bilinen etmenlere sahiptir. Doğasını tam olarak anlayamasak da kesinlikle bir harekettir diyebiliriz. Hareket, hareket eden bir beden ve dirence karşı onu ilerleten bir güç anlamına da gelir.”

Bu Nikola Tesla alıntısı onun bilimsel aklına iyi bir örnektir. Burada, hayatla hareketi kıyaslar fakat aynı zamanda matematiği de kıyaslar. Bildiğimiz etmenler olduğunu söyler fakat hayatın doğasını asla tam olarak anlayamayacağımızı söyler. Yine de sadece arkanıza yaslanıp oturmamanız ve hiçbir şey yapmadan durmamanız gerektiğini söyler. Onun yerine bu alıntıda, hayatın gizemini sürekli olarak araştırmanız tavsiye edilir.

Geçmiş ve şimdi

“Geçmişte olan her güzel şey; alay edilmiş, hapsolmuş, mücadele edilmiş, bastırılmıştır — sadece mücadeleden daha güçlü, daha muzaffer bir şekilde çıkabilmek için.”

Tesla’nın bu alıntısı, gelecek nesillerin okuyup takdir edebilmesi için bir taşa kazınmayı hak etmektedir. Galileo Galilei ya da Nicolaus Copernicus gibi bilim insanlarının gerçek tecrübelerine direkt işaret etmektedir.

Onların araştırmaları ve buluşları harikaydı, fakat o zamanın insanları onları hapsetmiş ve bastırmıştır. Bugün onların buluşları, dünyayı daha iyi anlamamızı sağlamaktadır. Aynı şeyi Tesla’nın da hayattayken yaşadığı baskılama ve yanlış anlaşılma için de söyleyebilirsiniz. Öte yandan onun da dediği gibi, fikirleri mücadeleden daha muzaffer şekilde çıktı.

Buluş

“Yeni hislere hasret çekeriz fakat kısa süre içinde onlara alışırız. Dünün harikaları bugünün vaka-ı adiyesidir.”

Belki de bu insana has bir davranıştır. Yeni buluşları ve hisleri severiz çünkü doğuştan meraklıyızdır. Fakat bir şeyi tanımaya başladığımız anda bu rutine dönüşür. İlgimizi kaybederiz ve kayıtsızlaşırız.

İç ve dış

“Çoğu insan dış dünyanın telaşına kendini kaptırır ve içlerinden geçene karşı büsbütün ihmalkar davranır.”

Bu Nikola Tesla alıntısının modası hiçbir zaman geçmez. Her zaman alakalı kalır. Çok fazla insan zamanını etraflarında olup biteni anlamaya çalışırken geçirir fakat kendilerini anlama konusunda eksiktir. Tesla burada, başkalarını yargılamadan önce kendini tanımanın daha iyi olduğunu önermektedir.

Some figure

Gelişim

“İnsanın ilerleyen gelişimi, buluşa hayati şekilde bağlıdır.”

Tesla her zaman insanın beynini yaratıcı şekilde kullanmasının çok önemli olduğuna inanmıştır. Evrenin öğrenme fırsatlarıyla dolu olduğuna inanmıştır. Sonuç olarak insan evriminin büyük kısmı da icat etme yeteneğimize bağlı olmuştur.

Bugün bu alıntı her zamankinden daha alakalıdır. Yaratıcılık hayatın her alanında gerekli bir beceridir. Yaratıcılık ve hayal gücü sayesinde bu denli fazla teknolojik gelişme ve rahatlığın tadını çıkarıyoruz.

Sonuç olarak, Nikola Tesla’nın dehası bu alıntılarla gerçekten parlamaktadır. O gerçekten devrimci bir mucit ve bilim insanıydı. Fakat o bundan çok daha fazlasıydı. Kendinin farkındaydı ve kim olduğunu ve çevresindeki insanlarla nasıl ilişki kurması gerektiğini anlamak için kendi içine bakabilmekteydi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cheney, Margaret (2001) [1981]. Tesla: Man Out of Time. Simon & Schuster.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.