Logo image
Logo image

Benjamin Franklin'in Bilgece 5 Sözü

4 dakika
Benjamin Franklin bizim için bilinmeyen şeylerden bahsetmedi. Aksine, bugün bile yıllar önce yaptığımız gibi davranmaya devam ediyoruz.
Benjamin Franklin'in Bilgece 5 Sözü
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Benjamin Franklin’in bazı sözleri günümüzde de geçerli olan küçük bilgelik kapsülleri gibidir. Franklin, Amerika Birleşik Devletlerinin kurucularından biridir. Onunla ilgili en muhteşem şey ise yalnızca 10 yaşında bir çocuğun eğitimine sahip olmasıdır.

Benjamin Franklin’in kendi kendine öğrenme tutkusunu besleyen doymak bilmez bir merakı vardı ve bu merak, onun 1744’te demir sobayı ve 1752’de de paratoneri icat etmesini sağladı. Benjamin Franklin’in inanılmaz icatları onun ün kazanmasını sağladı.

Tabii Benjamin Franklin’in politikacı, yazar, diplomat, devlet adamı ve aktivist sıfatlarıyla içinde bulunduğu işlerinden de bahsetmemek olmaz. Ayrıca, çeşitli profesyonel alanlarda başarılı olma kabiliyetine sahip oldukça hevesli bir insan olarak da tanınırdı. Bugün, kendisinin en çok bilinen 5 sözünü sizlerle paylaşacağız.

1. “Kötü alışkanlıklara bulaşmamak onlardan kurtulmaktan daha kolaydır.”

Benjamin Franklin’in paylaşacağımız ilk sözü çok önemli bir şey hakkında: kötü alışkanlıklar. Her gün dünyanın dört bir yanında birçok insan sigarayı, alkolü ve uyuşturucuyu bırakmaya çalışıyor. Fakat yine her gün birçok insan bağımlılıklarına yenik düşüyor.

Benjamin Franklin’in de belirttiği gibi, kötü alışkanlıklar edinmemek, kötü alışkanlıklar edinmekten daha kolaydır. Sosyal baskı ya da meraktan bir şeyler denemeye kalkmazsak, hiçbir şeye bağımlı olmayacağımızı garanti edebiliriz. Bir bağımlılıktan kurtulmak ise çok daha fazla çaba gerektirir. Bu kurtulma süreci çok karmaşıktır, çok fazla enerji ve kaynak gerektiriyor olabilir.

Vücudumuz, biz bir şeyi bırakma sürecindeyken dayanıksız hale gelebilir ve irademiz o kadar zayıftır ki doktorumuzun uyarılarına (“Eğer sigara içmeye/alkol tüketmeye/uyuşturucu kullanmaya devam edersen öleceksin.”) rağmen bu bağımlılıktan kurtulamayabilirsiniz. Önlem alırsanız, bu mevzularla başa çıkmak zorunda kalmazsınız. Bu işin kilit noktası budur.

Some figure

2. “Kimse hakkında kötü söz söylemeyin, ama tanıdığınız herkesle ilgili iyi sözler sarf edin.”

Eğer diğer insanlar hakkında neler söylediğimizi incelersek, şaşırtıcı bir şekilde ne kadar çok eleştirel, yargılayıcı ve kıskanç davrandığımızın farkına varırız. Belki bu durum, öğrenilmiş bir davranış olabilir. Belki de kendi güvensizlik ve korkularımız bizi bu şekilde davranmaya itmiştir. Benjamin Franklin’in paylaştığımız bu ikinci sözü, bizi tam tersini yapma yönünde motive etmektedir.

Otomatik olarak nasıl konuştuğumuzu değiştirmek kolay değildir, fakat biri hakkında kötü konuştuğumuzun farkına varabilirsek, davranışlarımızı değiştirmek yönünde ilerleme kaydedebiliriz. Bu yavaş yavaş davranışlarımızı değiştirip insanlar hakkında daha kibarca konuşmayı başarabilmemizin tek yoludur. Diğer insanların da sizin hakkınızda kötü konuşmasına engel olmak istemez miydiniz? Bu durumda, ilk adımı siz atabilirsiniz.

3. “Sınavda başarısız olmadım, yalnızca hata yapabilecek 100 farklı yol buldum.”

Çok başarılı bir mucit olduğu için, Franklin her başarısız olduğunda üzerinde mükemmel bir baskı hissetmiştir. Hatalar yaptığımız şeyde yeterince iyi olmadığımızı, çabalarımızın boşuna olduğunu ve yenilgiyi kabul etmemiz gerektiğini hissettirebilir.

Fakat Franklin; fikirleri birçok kez başarısızlıkla sonuçlansa da, onların arkasında durmaya sonuna dek devam etti. Başarısızlıkların önemi yoktur. Ne olursa olsun hedefiniz doğrultusunda kendinizi geliştirmeye çabalayın. Hatalar ders çıkarmamıza olanak sağlar. Eğer bir şeyi yapmayı, sonuna kadar direnmeyi ve hatalarımızdan ders almayı aklımıza koyarsak, bir sonraki denememizde daha zekice kararlar alabiliriz.

Hata yapmaktan korkamayız. Hata yapmak, ders aldığımız ve bir dahaki sefere daha iyi yapabileceğimiz anlamına gelir. Unutmayın ki büyük mucitler -harcadıkları onlarca zaman, gösterdikleri irade, direnme gücü ve bir şeyi çok fazla arzu etmeleri sonucunda- birçok kez hata yapıp en sonunda doğruya ulaşabilmişlerdir.

Some figure

4. “Fakir olmak utanılacak bir şey değildir, ama fakir olmaktan utanmak utanılacak bir şeydir.”

Benjamin Franklin’in bu yazımızda yer vereceğimiz dördüncü sözü utanç ile ilgili. Utanç, hareketlerimize engel olup bizi kötü durumlara düşürebilir. Neden çok küçük yaşlardan itibaren her şeyden utanırız? Bazı durumları utançla ilişkilendirmek yönünde eğitilmişizdir.

Diğer bir yandan, herkesin bir geçmişi vardır. Fakir ya da zengin fark etmez. Bugünkü halimizi deneyimlediklerimiz belirler. Çoğu zaman,  başınıza gelenler konusunda dert yanmak yerine, sahip olduğunuz gücü anlamak için hangi noktadan neleri başardığınızı kabul etmek zorundasınızdır. Bu açıdan, hayatlarımızdan utanmak yerine gurur duymalıyız.

Ayrıca, Benjamin Franklin’in bu sözü, “yeni zenginlerin” ağızlarında gümüş kaşıkla doğanlar tarafından hakir görülmesi bağlamında anlaşılmalıdır. Franklin’in zamanında, herkesin belirli bir toplumsal sınıfın içine doğduğu ve bu sınıfların sınırlarının keskin çizgilerle belirlenmesi gerektiği düşünülüyordu. Şimdilerde, sosyal çerçeve çok farklı olsa da, bazı insanların burunlarının havada olduğu ve bu kişilerin saygın okullarda eğitim görmemiş kişilere karşı saygısız davrandıkları hala su götürmez bir gerçektir.

Some figure

5. “Şüpheye düştüğünüzde, şüpheye düşmeyin.”

Şüphelerinizin olması gayet normaldir. Şüphe, bir şeyi yapmak ya da yapmamak, karar vermek zorunda olmakla ilgilidir… Bazen şüphe duymamız, çözmemiz gereken güvensizliklerimizden kaynaklanır. Fakat diğer zamanlarda, güvenli olmayan kararlar vereceğimizde kırmızı bayrak havaya kalkar.

Verilecek önemli kararlarda şüpheye düşülmemesi mümkün değildir. Şüphe, üzerine derinlemesine düşünmemiz gereken bir noktaya ulaştığımızın farkına varmamızı sağlar. Bazen durup karar vermek için zaman ve kaynak harcamanız gerekir. Tabii bu sonsuza dek sürmek zorunda değildir. Her zaman aklımızdaki tüm soruların cevaplarını bulamayız ve bazen de içinde bulunduğumuz durumlar bizi beklemez.

Benjamin Franklin’in bu sözleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu sözlerden hayatınızın belli alanlarında yararlanabilir misiniz? Görebileceğiniz üzere Franklin, günümüzle bağdaştırılabilecek şeylerden bahsetmiştir. Bugün dahi, yıllar önce Benjamin Franklin’in bizi üzerine düşünmeye ve değiştirmeye davet edeceği şekilde davranmaya devam etmekteyiz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.