Logo image
Logo image

Başkalarının Sorunlarını Çözmemek için 3 Neden

2 dakika
Başkalarının Sorunlarını Çözmemek için 3 Neden
Son Güncelleme: 01 Temmuz, 2024

Başkalarına yardım etmek, göründüğü kadar olumlu bir davranış olmayabilir. Evet, sadece bir eksikliği gidermeye ya da acıyı azaltmaya yardım etmeye çalışıyorsunuz. Ancak, yarardan çok zarar verdiğiniz için başkalarının sorunlarını çözmemelisiniz.

Ne acı ne de keder kendi başlarına olumsuz kavramlardır. Aslında içgüdüsel olarak gücümüzü sık sık, tatminsizlik ve acı aracılığı ile buluruz. Bu nedenle, kişisel gelişim yollarına müdahale ettiğiniz için, başkalarının sorunlarını çözmemelisiniz.

“Bir adama balık ver, karnını bir gün doyurur. Ona balık tutmayı öğret, bir ömür boyu karnını doyurur.”

– Confucius

Bir başkasının problemini çözmenizin tek nedeni, fiziksel ya da zihinsel olarak kendi başlarına yapamadıklarından kaynaklanır. Bu durum, çocuklarda veya yetişkinlerde, başkalarına bağımlı olan bir tür hastalığa sahip kimseler için geçerlidir. Diğer tüm durumlarda, çok fazla şey kaybetmelerine sebep olduğunuz için, bu tür bir yaklaşımdan kaçınmalısınız. Başkalarının sorunlarını neden çözmemeniz gerektiğini üç başlık atlında inceleyelim.

1. Esnekliği ve kabiliyeti engellersiniz

Sorunları çözme ve çözüm bulma becerisiyle doğmuyoruz hiçbirimiz. Bunu, pratikle öğrenir ve üstüne koyarak geliştiririz. Bu yetenek, duygu ve tutumdan kaynaklanan bilişsel yönlere sahiptir. Yani, insanların bir gecede bunu başaramayacağı anlamına geliyor!

Sorunları çözme yeteneğini geliştirmenin tek yolu, onlar ile yüzleşmektir. Evet, birilerinin bunu sizin için yapması, herkesin kolayına gelir ama bu sizi daha güvensiz ve başkalarına daha bağımlı kılar.

Kabiliyeti ve esnekliği geliştirmeyi sınırlandırdığınız için, diğer insanların problemlerini çözmemelisiniz. Bu nitelikler hayatta kalmamız için çok önemlidir. Başkalarına bağlı olmak yerine, özgür olmamıza izin veriyor.

Some figure

2. Büyümeyi engeller ve bağımlılığı teşvik eder

Bu durum, ilki ile çok yakından ilişkilidir. Birisi onları her zaman beladan kurtaran başka birine sahip olduğunda ne olur? Ne büyüyebilir ne de gelişebilir. Zihinsel olarak olgunlaşamaz. Duyguları, hisleri ve davranışları da gelişemez.

Bunun bir dizi sonucu vardır. Her şeyden önce, kendi sorunlarını çözemeyen insanlar, genellikle agresif ve talepkar hale gelirler. Aslında, kendilerine yardım etme sanki sizin asıl görevinizmiş gibi geldiği için, kendilerine verilen desteği takdir etmeyebilirler.

Böylesi bir şekilde şımarık olduklarından, işleri kendi çabalarıyla nasıl halledeceklerini bilmezler. Herhangi bir işte çalışmak zorunda kalmak bile onlar için rahatsız edici olabilir. Bu durum, sadece ve sadece bencil ve düşüncesiz bir insan yaratır. Bu, başkalarının sorunlarını çözmemenizin başka bir nedenidir.

Some figure

3. En iyi olanın ne olduğunu biliyor musunuz?

Bu, diğer insanların sorunlarını çözmememizin başlıca nedenlerinden biridir. Onlar için en iyisinin ne olduğunu nereden biliyorsunuz? Dünyayı ve sorunları kendi gözlerinizle görüyorsunuz. Bununla birlikte, başka insanların farklı bakış açıları da vardır.

Bir kişi için iyi olan, başka biri için iyi olmayabilir. Herkes kendi yolunda yürümelidir. Bu yol sizi tatmin etmeli ve olabileceğiniz en iyi kişi olmanıza olanak sağlamalıdır. Ancak, bunu sizin için, başka birisinin yapma imkanı yoktur. Başka birinin yerine göre hareket etmek imkansızdır.

Bazen, en iyi niyet bile, daha kötü sonuca yol açar. Kimse kendi çözümlerini, başkasının sorununa dayatma hakkına sahip değildir. Yeni sorunlar ortaya çıkarabilir ya da zaten var olan durumlar daha da kötüleştirebilir.

Diğer insanların sorunlarını çözmek iyi bir fikir değildir çünkü kendi yeteneklerine güvenme sorunu yaşarlar. Yardım etmek istiyorsanız, desteğinizi verin, ancak kendi kararlarını vermelerine ve kendi kaderlerini çizmelerine izin verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rodríguez de Medina Quevedo, I. (2013). La dependencia emocional en las relaciones interpersonales.
  • Bielli, L. (2017). «El precio de ayudar a los demás». Burn out: causas, impacto y consecuencias en los trabajadores de la salud mental de un hospital psiquiátrico monovalente de Mendoza.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.