Başka Biri Ortaya Çıktığında

Başka Biri Ortaya Çıktığında

Son Güncelleme: 31 Mart, 2017

En ummadığımız anda; işyerinde, bir partide, arkadaşlarımızla yemeğe çıktığımızda dikkatimizi çeken biri ortaya çıkıverir. Birden sanki çoktan o kişiyle tanışmışız gibi hissederiz ve daha yeni tanıştığımız bu kişiyi son derece çekici buluruz.

Kime aşık olacağımızı ya da kimi çekici bulacağımızı kontrol edemiyoruz. Yıllarca biriyle birlikte olabilirsiniz ve sonra bir anda biri çıkabilir karşınıza. Başka biri bizi yine heyecanlandırabilir.

Gergin hissederiz, avuçlarımız terler, konuşmakta güçlük çekeriz ve kalbimiz daha hızlı atmaya başlar.

“Aşk, en büyük iki zıtlığı birlikte tutar: bizi sevmeyen kişiyi sevmek ve sevemeyeceğimiz kişi tarafından sevilmek.”

– Alejandro Dolina

Araştırmalar ne diyor?

ABD üniversitelerinin (Columbia University, Indiana University, University of Kentucky-Lexington) yaptığı bir araştırmada 19 ila 56 yıldır evli olan veya üç yıldan fazladır bir ilişkisi olan kadınlar incelendi. Kadınların %70’i belli bir noktada partnerlerinden başka bir kişiden hoşlandıklarını söyledi. 

Kadınların çoğu (%70) iş yerinde böyle bir durum yaşadıklarını söyledi. Bu şaşırtıcı bir sonuç değil, zira biriyle çok zaman geçirdikçe, o kişiden daha çok hoşlanırız.  Psychological Science dergisinde “Leveling The Playing Field” adlı makalede hoşlanmanın zamanla arttığı ortaya konmuştur.

Ama partnerimiz olduğu halde başka birinden hoşlanmak, evliliğimizin ya da ilişkimizin sona erdiği anlamına gelmez. Bu durum, genelde ilişkimizdeki sorunları görmemizi sağlar ve böylece, partnerimizin kıymetini daha da çok anlarız.

Başka birinden neden hoşlanırız?

Soru şu: Partnerimiz olduğu halde niçin başka birinden hoşlanırız? İşte bazı nedenler:

Yeniliğin çekiciliği

Uzun süre bir ilişkiye devam edip partnerimizle birlikte yaşadığımızda, yenilik hissi yavaş yavaş yok olur. Günlük hayat rutinine gireriz ve ilk başta hissettiğimiz hoşlanma duygusu zamanla azalır ve sürpriz unsuru da ortadan kalkar.

Ayrıca zaman içinde partnerimizi idealleştirme dönemi de geçince erdemleri gibi kusurlarını da fark ederiz, farklı zevk ve kaygılarımız olduğunu, arzularımızın çeliştiğini ve bu durumun bazen uyumsuzluk, bazen de monotonluk yarattığını görürüz.

Fakat yeni tanıştığımız kişi bize yenilik duygusunu yaşatır. Bu farklı, ilginç ve motive edici bir kişidir. 

Hoşlanmayı aşk ile karıştırmak

İlişkimizin monotonluğu, bizi ilişki dışında başka şeyler aramaya itebilir. Ama çok dikkatli olup yalnızca bir hoşlanma olan bu durumu aşkla karıştırmamanız gerek.

Hoşlanmayı, aşkla karıştırmamalıyız. Çünkü aşk, bundan çok daha fazlasıdır; tutkudur, arkadaşlıktır, partneriniz hakkında endişelenmek, onun hissettiklerini hissetmek ve ona saygı duymaktır.

Yeni tanıştığımız birinden hoşlandığımızda, aşık olma döneminden geçeriz. O kişinin özellikleri hakkında hayaller kurar, kusurlarını görmeyiz. Aslında nasıl biri olduğunu bilmeyiz, onunla yaşamanın nasıl bir şey olduğunu da. Yani hoşlanmayı aşkla karıştırıyor olabiliriz.

Partnerimizin negatif özellikleri

Partnerimizle bir kriz yaşadığımızda, onun muhtemel tüm kusurlarını görürüz. Eskiden sevimli gelen bütün özellikleri şimdi tiksindirici olmuştur. Sıkıcı bir kişi olduğunu, çekilmez olduğunu düşünebiliriz. Negatif her şeyi büyütürüz.

Başka biri ortaya çıktığında ne yapmalı?

Başka birinden hoşlanıyoruz, partnerimizin bütün kusurlarını görüyoruz. Değişikliğe ihtiyacımız var, bunu biliyoruz ve kendimize soruyoruz: Ne yapmalıyım?

  1. Hayatınıza giren yeni kişi hakkında neler hissettiğinizi analiz edin. Tutku, arkadaşlık, sevgi ya da yenilik ihtiyacı duyuyor olabilirsiniz.
  2. Partnerinize karşı neler hissettiğinizi düşünün. İşinde gitmeyen bir şeyler olabilir ve belki de bunu konuşmanın zamanı gelmiştir. İletişim, partnerler arasında en önemli unsurlardan biridir ve sessiz kalıp konuşmamak, ilişkinize zarar verir. yeni biriyle tanıştığınız sırada partnerinizin sadece olumsuz yönlerini görüyor olabilirsiniz ama partnerimizi neden sevdiğimizi ve bizi ona çeken şeyleri hatırlayabilmek için olumlu yönlerini görmek gerekir.
  3. Düşünmek için kendinize zaman verin. Belki biraz yalnız kalmanız gerek. Düşünüp kendinizle barışmanız için gerekli bu. Yalnızlık iyi bir yardımcıdır.
  4. Partnerinizle konuşun. Sizi neyin rahatsız ettiğini ve nelerin değişmesini istediğinizi anlatın, duygularınızı paylaşın.

Ama hepsinden önemlisi: Mutlu olun!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.