Balıkçı ve Kaplumbağa, Onurlu Bir Japon Efsanesi
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Efsaneler, tarih boyunca sadece eğlendirme amacıyla değil, aynı zamanda değerleri ve ders çıkaracağımız önemli olayları bizlere öğretmek için de aktarılan masallardır. Bunlar duyguları uyandırabilen ve günlük hayatlarımıza yansıtmamızı sağlayan hikayelerdir. Balıkçı ve kaplumbağa da bu hikayelerden biridir.
Kısa bir hikaye olmasına rağmen mesajı açık ve güçlüdür. Bizi, yaşadığımız yaşamın ritmini, zamanımızı neye harcadığımızı ve her şeyden önce kararlarımızın ve eylemlerimizin önemini sorgulamaya davet eder. Umarız bu hikaye hoşunuza gider!
Balıkçı ve kaplumbağa, üzerinde düşünülmesi gereken bir Japon efsanesi
Yıllar önce küçük bir sahil kasabasında Urashima adında mütevazı bir balıkçı, yaşıyordu. Bir gün balık tutmakla geçen uzun bir günün ardından, bir grup çocuğun sahil kenarında bir kaplumbağaya kötü muamele ettiğini gözlemledi. Davranışlarından dolayı onları kınadı ve kaplumbağanın serbest bırakılmasını sağlamak için onlara bir miktar para verdi. Bunu yaparken de hiç çekinmedi. Hiç utanmadı.
Hayvan özgür kaldığında, Urashima onun denize dönmesine yardım etti. Ertesi gün açık denizlerde balık tutarken adını haykıran bir ses duydu. Bu sesin kaynağını aradığında, sesin bir gün önce salıverdiği kaplumbağadan geldiğini tespit etti.
Ejderha Sarayında yaşayan Kaplumbağa ona, tüm denizlerin kraliçesinin hizmetkarı olduğunu ve yapmış olduğu hareketten dolayı ona minnettarlık duyduğunu, kendisini mükafatlandırmak için saraya davet edildiğini söyledi. Bunu duyan balıkçı, kaplumbağanın sırtına tırmandı ve kraliçenin yaşadığı yere ulaşana kadar denizin derinliklerinde kaplumbağa ile birlikte seyahat etti.
Oraya vardığında ise sarayın ihtişamına ve kraliçenin muhteşem güzelliğine hayran kalmıştı. Kraliçe onu eğlendirdi ve ona olan ilgisini gösterdi. Ancak balıkçı kraliçeye üç gün boyunca oradayken, yaşlı anne ve babasının artık ona ihtiyacı olduğunu düşündüğünü, bu nedenle eve geri dönmek istediğini söyledi.
Japon efsanesi devam ediyor…
Kraliçe geri dönüşüne itiraz etmedi ancak ayrılmadan önce ona incilerle süslenmiş parlak bir kutu hediye etti. Ayrıca ona önemli bir uyarıda bulundu: Kutu hiçbir koşulda açılmamalıydı, ancak sözünü dinlerse mutlu olabilirdi.
Urashima yüzeye çıktıktan sonra evinin olduğu yere gitti. İlerledikçe, köyünü tanımadığı için daha da şaşırdı. Evinin olması gerektiği yerde aslında, başka bir bina buldu ve orada tanıştığı kişilere ailesini sorduğunda kimse ona cevap veremedi.
Adını söylediğinde, oldukça yaşlı bir kişi, çocukluğunda denizde kaybolan aynı isimde bir balıkçının hikayesini duyduğunu söyledi. Ayrıntı bunun yüzlerce yıl önce gerçekleşmiş olmasında saklıydı ancak Urashima için sadece üç gün geçmişti.
Yalnız, üzgün ve çaresiz bir şekilde sahile gitti. O an aklına kraliçenin ona verdiği kutuyu açtığında, belki Ejderha Sarayına geri dönebileceğini fikri geldi. Kutuyu açtığında ise içinden sadece beyaz bir duman çıktı.
Urashima, attığı her adımda aniden yaşlandı. Yüzünde gittikçe daha fazla kırışıklık çıkıyor, vücudu ağırlaşıyor ve saçları beyazlaşıyordu. O anda, o kutunun ne içerdiğini anladı: sarayda geçirdiği yıllar, vücuduna geri dönmüştü. Ertesi gün Urashima’nın cesedi sahil kıyısında bulundu.
Balıkçı ve kaplumbağa Japon efsanesinden çıkarılan dersler
Japon balıkçı ve kaplumbağa efsanesi, bize zamanımızın değerli olduğunu ve bu nedenle eylemlerimiz üzerine düşündürmeye davet eder. Eylemlerimizin sonuçlarının ne kadar önemli olduğunun farkına varmamızı sağlar.
- Genelde kendimizi iyi hissettiğimizde veya mutlu olduğumuzda, zamanın geçtiğini çok daha hızlı algılarız. Sorun kuzeyi kaybetmemek ve neyin önemli olduğunu her zaman aklımızda bulundurmaktır: çevremizdeki insanları ve hayatla ilgili planlarımızı. Çünkü ne zevki ve arzuyu, ne de kendi çabalarımız sonucu elde ettiğimiz mutluluğu fırsata çevirmeyi kesinlikle birbirine karıştırmamalıyız.
- Aldığımız kararların ve eylemlerin bir sonucu olduğunu unutmamalıyız. Her şeyin daha iyi ya da daha kötü sonuçları vardır. Balıkçı ve kaplumbağa efsanesinde, Urashima’nın uyarılmasına rağmen kutuyu açması bunu çok iyi örneklemektedir.
“En iyi hayat en uzun olanı değil, iyilikler bakımından en zengin olanıdır.”
– Marie Curie
Bu Japon efsanesinin bizi düşünmeye davet ettiği ve günlük hayatta bize yardımcı olabilecek değerli hayat dersleri verdiği çok net bir gerçektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Quartucci, G. (2000). Grandes obras de la literatura japonesa. UNAM.
- Serra, I. S. (2006). Leyendas y cuentos del Japón (Vol. 29). Ediciones AKAL.
- Wakatsuki, F. (1966). Tradiciones japonesas (No. 895.6-34). Espasa-Calpe,.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.