Logo image
Logo image

Bakış Açısı Kazanmak ve Düşünmek için Uzaklaşmak

3 dakika
Endişeyi hafifletmenin ve gerçek benliğinizle ve gerçek gereksinimlerinizle temasa geçmenin bir yolu uzaklaşmaktır. Ama bunu yapmak için bir uçağa binmeniz gerekmez. Bazen sakinleşmek ve "daha net görmek" için ihtiyacınız olan tek şey, kendi başınıza uzun bir yürüyüşe çıkmaktır.
Bakış Açısı Kazanmak ve Düşünmek için Uzaklaşmak
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Uzaklaşmak, bakış açısı kazanmak ve yakınınızdaki şeylerle aranıza geçici olarak mesafe koymak için harika bir yol olabilir. Daha iyi kararlar almanıza ve düşüncelerinizi, arzularınızı ve duygularınızı netleştirmenize yardımcı olabilir. Bunu yapmak her zaman kolay değildir, çünkü anlık gerçekliğimize bağlıyız. Ancak, gerçekten bir şans vermeye değer.

İşte ilginç bulduğumuz bir gerçek: insanlar, hayatlarının hemen her anında mesafe koyma konusunda uzmanlardır. Ancak bu genellikle hiperaktif, dikkati dağılmış bir zihne yol açar.

Endişe labirentinde, endişeleriniz ve hatıralarınız arasında kaybolduğunuz bir durumdur. Bu tür zihinsel süreçler yardımcı olmuyor. Yararlı değiller ve sizi kolayca tüketebilirler.

Daniel Goleman Focus adlı kitabında dikkatimizi nasıl geliştirmemiz gerektiğini anlatıyor. Kulağa ne kadar garip gelse de, bunu yapmanın harika bir yolu araya belirli bir mesafe koymaktır. Beyninizin anlamsız zihinsel gürültüsünden uzaklaşıp sakin, sessiz bir denizde seyahat edebileceği tür mesafeden bahsediyoruz. Önemli olana odaklanabileceğiniz bir yere gitmekle ilgilidir.

Size yardımcı olacak adımları keşfetmek için okumaya devam edin.

“Hedefe hizmet eden duyguları hizaya sokmak, dikkat etmek, kendinizi motive etmek ve ustalık ile yaratıcılık için çok önemlidir. Duygusal olarak kendini kontrol etmek – doyumu erteleme ve boğucu dürtüsellik, her türlü başarının temelini oluşturur.”

– Daniel Goleman

Some figure

Bakış açısı kazanmak için uzaklaşmak, daha iyi karar vermenin anahtarıdır

Psikoloji dünyasında yeni bir terim ortaya çıkıyor. Buna “kendini uzaklaştırma” denir. Bu, stres ve anksiyete yönetiminin iyileştirilmesi gibi şeylerle ilgili ilginç bir kavramdır. Bunun bir kısmı daha iyi kararlar vermeyi ve yaratıcı sürecinize keşfedilecek alan tanımayı içerir.

Konuyla ilgili birkaç çalışma vardır. ABD’deki önemli üniversitelerin psikoloji bölümlerinin üyeleri bu çalışmayı 2018’de yayınladı. Michael Duckworth ve Dr. Al Kross, rahatlatıcı ve göz alıcı bir manzaraya sadece bakma eyleminin bile anlık durumunuzdan uzaklaşmanıza ve kendinizle bağ kurmanıza yardımcı olabileceğini belirtti.

Başka bir deyişle, bakış açısı kazanmak için uzaklaşmak, mutlaka bavulunuzu toplamanız gerektiği anlamına gelmez. Fiziksel olarak kendinizi günlük hayatınızdan ve çevrenizden uzaklaştırmak için bir kilometreden daha fazla mesafe gitmenize ihtiyacınız yok. Çoğu durumda, zihinsel olarak kendinizi uzaklaştırmayı öğrenmek yeterlidir. Bunun beklenmedik birçok yararı olabilir.

Dünyayı ikinci şahısta görme sanatı

Psikoloji açısından çok bahsettiğimiz bir şey varsa, o da mevcut anda bulunmayı öğrenmenin önemidir. Ayrıca, düşüncelerinizi ve ihtiyaçlarınızı eşzamanlı kılmanın ne kadar önemli olduğuna da odaklanıyoruz. Bazı durumlarda, bu, bakış açısı kazanmak için uzaklaşma şeklinde gerçekleşir. Bunu yapmanın bir yolu, kendinizi ve dünyayı ikinci şahıs olarak görmektir.

Bunun ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Duygusal gürültünüzün sesini kısmanın harika bir yoludur. Kendinizle kibar ama doğrudan bir şekilde konuşabilmek demektir. Ayrıca, kendi iç dünyanızı nesnel, sakin ve dikkatli bir şekilde analiz etmenizi sağlar. Bunu yapmak için sakin bir yere gitmekten daha iyi bir yol var mı? Diyaloğunuz için bazı ipuçları:

  • Sizi rahatsız eden ne?
  • Peki, şu anda en iyi seçeneğinizin ne olduğunu düşünüyorsunuz?
  • Bu sorunu çözmek için ne yapabilirsiniz?
  • Unutmayın: mutlu olmayı hak ediyorsunuz, ama cesur olmalısınız. Her şey yoluna girecek.

Kendinizi uzaklaştırmak, ben-merkezci iç monoloğunuzu geçici olarak susturmanın bir yoludur. Bu noktadan itibaren, hayatınızı egonuzdan ayrı, sakin ve duygusal bir bakış açısından değerlendirebilirsiniz.

Some figure

Sağlık için bir araç olarak psikolojik mesafe

Gördüğünüz gibi, bakış açısı kazanmak için kilometrelerce uzağa gitmenize gerek yok. Çoğu durumda, dünyanın öteki tarafına gitmek bile endişelerinizden ve sorunlarınızdan kaçınmanıza yardımcı olmaz. Bu yalın gerçektir. Size gerçekten yardımcı olabilecek şey, psikolojik mesafenin nasıl oluşturulacağını öğrenmektir.

“Psikolojik mesafe”, farklı çalışmalarla desteklenen bir terimdir. New York Üniversitesinde bir psikoloji profesörü olan Dr. Yaacov Thope bu konuda ilginç bir çalışma yaptı. İşte keşfettiği şey:

  • Bazen kendinizi bu anın ötesine götürmelisiniz. Bu, zihninizi, stres anlarında daha nesnel olabileceğiniz sakin bir yere götürmek anlamına gelir. Bu aynı zamanda belirli koşulların, davranışların ve uyaranların sizi çok fazla etkilememesinin bir yoludur.
  • Psikolojik uzaklaşma, kendinizle daha sağlıklı bir diyalog kurmanıza yardımcı olabilir. “Sizi etkilemesine izin vermeyin”, “Kendiniz için en iyisini düşünün” ve “Mutluluğunuz için iyi olanı tercih edin” gibi şeyler demektir.

Sonuç olarak, bakış açısı için uzaklaşmanın psikolojik durumunuz üzerinde ne kadar etkili olabileceğini anlamak önemlidir. Zihinsel olarak uzaklaşmak için kendinizi eğitmek, günlük hayattaki stresinizi daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir yolculuğa çıkmak gibi gerçek bir fiziksel mesafe de çok terapötik ve tatmin edici olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Trope, Yaacov, Liberman, Nira (2010) Construal-level theory of psychological distance. Psychological Review, Vol 117(2), Apr 2010, 440-463 https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0018963
  • White, R. E., Kuehn, M. M., Duckworth, A. L., Kross, E., & Ayduk, Ö. (2018). Focusing on the future from afar: Self-distancing from future stressors facilitates adaptive coping. Emotion. Advance online publication.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.