Ayrılığı Nasıl Atlatabiliriz?

Ayrılığı Nasıl Atlatabiliriz?

Son Güncelleme: 11 Ocak, 2017

Hangimiz acı verici bir ayrılık yaşamamışızdır ki? Peki sonrasında nasıl davranmıştık? Bazen olgun değilizdir, yıkıma uğrar veya karşımızdaki insanı suçlamaya çalışırız. İçimizde pek çok duygu kabarır.

Bir ilişkiye son verdikten sonra hangi aşamalardan geçeceğinizi bilmek bu durumu daha iyi atlatmanıza yardımcı olabilir. Günün sonunda, zaman gerçekten de her şeyin ilacı mı?

“Gözlerini geleceğe çevirerek, seni bağlayan zincirleri geçmişinde bırakarak, kararlılıkla ileri yürüyerek buna bir son vermek zorundasın.”

– Giuseppe Mazzini

Ayrılığı atlamanın 5 aşaması:

1. Reddetme

İşte bu ilk aşamadır. Ayrılık beklenmeyen, istenmeyen bir şey olduğundan bu gerçekliği reddederiz. Partnerinizin size yalan söyleyip söylemediği, sizi aldatıp aldatmadığı ya da hayal bile edilemeyecek kadar kötü bir şey yapıp yapmadığı kimin umurunda? Sizin değil. Kabullenmeme aşamasındayken zihninizde sadece güzel anılar olacak.

yirtilmis-cift-resmi

İlk aşama sırasında, insan kendisine yalan söyler. Bunun belki de zorlu bir dönem, geçici bir kriz veya er ya da geç sona erecek bir süreç olduğunu düşünür. Ne yazık ki kendini kandırır.

2. Öfke

Reddetmeyi takip eden aşama ise öfkedir. Bu, ayrılığın farkında ve bilincinde olmaya başladığımız anda yaşanmaya başlar. Geri dönüş yoktur. Ama, çok dikkat edin! Bu aşamayı es geçmemeye çalışmaya özen gösterin, çünkü bu çok önemli. Öfke, ilişkinin sonunu atlatabilmek adına gerekli olan bir adımdır. Öfke olmadan ileriye doğru yol almak ve konuyu kapatmak çok daha zordur.

Sinirlenmeye başlamak ve kızmak bizi korkutan bir şeydir ve genelde bundan kaçınmaya çalışırız. Ama bunu baskılamayın, çünkü bu gelecekteki ilişkilerinize de engel teşkil edebilir. Öyleyse, sinirlenin!

3. Pazarlık yapmak

İnsanlar ölüm döşeğindeyken, bazıları Tanrı ile hayatlarını kurtarmak adına pazarlık yapmaya çalışırlar. Ayrılık durumunda ise bu pazarlık partnerimizle aramızda gerçekleşir. Fakat, gerçekten de buna değer mi?

“Aşk ilişkilerinde neredeyse arka arkaya gerçekleşen iki aşama söz konusudur: birincisi, kavgadan sonra en iyisi hemen uzlaşmaktır, zira barışma uzun süre ertelenemez. Ve diğeri ise, ilk kavganın avantajını kullanmaktır, çünkü ayrılık kaçınılmaz olduğuna göre bu onun bahanesi olabilir.”

– Arthur Schnitzler

Neyle pazarlık yapıyorsunuz? Belki de ayrılığı yaşamamak için farklı fikirleriniz var: açık ilişkiler, uzak mesafe ilişkileri, ve benzerleri… Bu pazarlık genelde ne kadar başarılı olur? Elbette bu çifte bağlı.

4. Depresyon

Eğer pazarlık işe yaramazsa, bu ayrıldığınızın resmidir. Bu andan itibaren ne yaparsanız yapın ilişkinin artık bittiğini ve geriye dönüşün olmadığını bilirsiniz. Zaten yeterince uzattınız! Reddetme, öfke ve pazarlık aşamalarını geçtiniz. Şimdi ise karşılaşabilecek daha da zor bir aşamadasınız, depresyona girme.

Sevdiğiniz insanlara güvenmek sizin için çok önemlidir. Acınızı atlatmanıza yardımcı olurlar. İyi beslenmeye ve yeterli miktarda uyumaya özen gösterin. Mümkün görünmese bile sağlıklı kalmaya çalışın.

Birkaç gün yalnız kalmaya, ağlamaya, karanlık odanıza kapanmaya ihtiyacınız olabilir, bunu yapın. Ama sakın uzun sürmesine izin vermeyin. Nereden bulabilirseniz bir güç bulun ve ayağa kalkın!

cimlere-uzanan-kiz

5. Kabullenme

Ayrılığın her bir aşamasını tamamen yaşamanız sizin için önemli. Bunları bölmek veya müdahale etmek fayda sağlamaz, hatta durumu daha kötüye bile götürebilir. Benzer şekilde, pazarlık yapma aşaması kim olduğunuza bağlı olarak yararlı olabilir de olmayabilir de. Eğer pazarlık işe yararsa ama ilişki aynı kalmazsa, iyilikten daha çok zarar veriyor olursunuz.

Her aşamayı atlatmanızın ardından, geriye kalan yapılacak tek şey ayrılığı kabul etmektir. Tüm o öfke patlamalarından ve ağlamalardan sonra, artık iyisiniz! Eski sevgilinizi gördüğünüzde artık berbat hissetmiyorsunuz. Dünya artık gözlerinizin önünde parçalara ayrılmıyor.

Ayrılma süreci tamamlandı ve sizi olgunlaştırdı. Bir şeyler öğretti. İlk ayrılık her zaman en zorudur, ama sonrakiler için daha olgun davranmanıza yardımcı olacaktır.

Bu aşamaların sizinle bir ilgisi var mı? Es geçebileceğiniz bir aşama olduğunu düşünüyor musunuz? Hadi, bize ilişkilere son verme hakkındaki deneyimlerinizi anlatın! Üstesinden gelmek ve bununla gelişmek bizi çok daha iyi insanlar yapacak.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.