Logo image
Logo image

Araştırmalar Nevrotik İnsanların Daha Yaşlı Hissettiklerini Önerdi

3 dakika
Öznel yaşımız her zaman kronolojik yaşımızla örtüşmez. Görünüşe göre, bu fark yaşlandıkça artıyor. Aslında, bir kişi yaşlılığa ne kadar yakınsa, bulunduğu yaş ile kendini algıladığı yaş arasındaki mesafe o kadar fazladır.
Araştırmalar Nevrotik İnsanların Daha Yaşlı Hissettiklerini Önerdi
Son Güncelleme: 12 Haziran, 2022

Hepimizin kronolojik bir yaşı var ama aynı zamanda öznel bir yaşı da var. Birincisi ‘gerçek yaşımız’ ve doğumumuzdan bu yana geçen süreye tekabül ediyor. İkincisi biraz daha geniş ve kesin değil. Kronolojik yaşımıza göre kendimizi ne kadar genç hissettiğimizle ilgilidir.

Mevcut veriler, öznel yaş ile kişilik arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Nitekim 2021’de yapılan ve 2022’de Psychology and Aging’de yayınlanan bir araştırma da bu gerçeği doğruluyor.

Bu çalışma ayrıca, bir insan ne kadar nevrotikse, yaşlı olma duygularının da o kadar arttığını ileri sürdü. Her yaştan insan için geçerlidir. Bu nedenle, son derece genç bir kişinin bile deneyimlerine veya kişisel eğilimlerine bağlı olarak kendini daha yaşlı hissettiği durumlar vardır.

Yaşlılık gerçekten dört gözle bekleyebileceğimiz bir dönem. İnsanlar daha çok eğleniyor ve kim olduklarıyla barışık. Herkesin her yıl yaşını söylemesini ve kutlamasını çok isterim.”

-Tracey Grendon-

Kişilik ve öznel yaş üzerine çalışma

Some figure
Nevrotik insanlar daha işlevsel sınırlamalarla görülür.

Kişilik ve öznel yaş arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim insanları, beş çalışmanın içerdiği verilerden yararlandı. Bunlar Wisconsin Boyuna Çalışması, İngiliz Boyuna Yaşlanma Çalışması, Amerika Birleşik Devletleri’nde Orta Çağ Araştırması, Sağlık ve Emeklilik Çalışması ve Ulusal Sağlık ve Yaşlanma Eğilimleri Çalışmasıydı.

Araştırmacılar bu çalışmalardan bir örnek seçtiler. Katılımcıları Büyük Beş olarak bilinen kişilik modelini kullanarak analiz ettiler.

Bu model, kişilik özelliklerini beş kategoride sentezler: dışa dönüklük, açıklık, uyumluluk, vicdanlılık ve nevrotiklik. Bu beş kategoriyle ilgili mevcut verilere dayanarak, toplam 30.000 katılımcı incelendi.

Başlangıçta sadece sosyodemografik bilgiler dikkate alındı. Bununla birlikte, 4 ila 20 yıl sonra, bu bilgi, kişilik özellikleri ve öznel yaş ile ilgili verilerle çapraz referanslandı. Katılımcıların ortalama kronolojik yaşı 46.9 ile 78.9 arasındaydı.

Çalışma sonuçları

Some figure
Daha az nevrotikliğe sahip insanlar kendilerini daha tatmin olmuş hissederler.

Katılımcıların kendilerini kaç yaşında hissettikleri ve kendilerini kaç yaşında algıladıkları ile ilgili soruları yanıtlamaları gerekiyordu. Sonuçlar, en nevrotik insanların aynı zamanda kronolojik yaşlarına göre en yaşlı hisseden kişiler olduğunu gösterdi. Buna karşılık, daha az nevrotik olanlar kendilerini daha genç ve daha tatmin olmuş hissediyorlardı.

Öznel yaş, kritik kabul edilen bir faktör aracılığıyla incelendi: sağlık. En nevrotik insanlar kendilerini günlük yaşamlarında daha fazla işlevsel sınırlamalara sahip olarak algıladılar. Ayrıca sağlıklarının bozulduğunu, daha az fiziksel aktivitede bulunduklarını ve daha fazla depresif belirtiler yaşadıklarını hissettiler.

Ancak araştırmacılar, bulguların hiçbir şekilde kesin olmadığı konusunda uyardılar. Ayrıca, oldukça büyük bir örneklem ele alınsa da, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki insanları içermiyordu. Kişilik özelliklerini de çok derinlemesine incelemedi. Bu nedenle, öznel yaş ile kişilik arasında yakın bir bağlantı olduğu varsayılamaz.

Diğer bulgular

2018’de bir grup Güney Koreli bilim insanı, öznel yaşla ilgili bir araştırma yaptı. Bu çalışmada, sağlıklı 68 yaşlı yetişkinin beyinleri incelendi. Daha genç hissettiklerini söyleyenler, gri maddelerinde daha fazla yoğunluk gösterdi. Ayrıca kronolojik yaşla ilişkili daha az bozulma gösterdiler.

Bu durumda, bilim insanları hangisinin önce geldiğini belirleyemediler: İyi sağlık, daha düşük öznel bir yaşa mı yol açtı yoksa daha genç hissetme algısı, kendilerini daha mı sağlıklı hissettirdi? Şu anda, bu sorunun cevabı yok.

Leipzig Üniversitesi’nden (Almanya) psikolog David Weiss, öznel yaşın yalnızca gençliğe tapan ve yaşlılıkla ilgili olumsuz klişeleri besleyen toplumlarda var olduğunu düşünüyor. Aslında, onun deneyimine göre, Batılı olmayan kültürlerden insanlar “Kendini kaç yaşında hissediyorsun?” Sorusunu bile anlamıyorlar.

Her iki durumda da, bilim insanları insanların farklı yaşlandıkları ve bunun canlılıklarını etkilediği konusunda hemfikir görünüyorlar. Şüphesiz sağlıklı alışkanlıklara sahip olanlar daha uzun süre aktif kalırlar. Farkı yaratan şey, belki de budur. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kwak, S., Kim, H., Chey, J., & Youm, Y. (2018). Feeling How Old I Am: Subjective Age Is Associated With Estimated Brain Age. Frontiers in aging neuroscience10, 168. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00168
  • Stephan, Y., Sutin, A. R., Kornadt, A., Canada, B., & Terracciano, A. (2022). Personality and subjective age: Evidence from six samples. Psychology and Aging. https://doi.org/10.1037/pag0000678.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.