Anksiyete ile Baş Etmenize Yardımcı Olacak 3 Alışkanlık
Anksiyete, yaşayışımızı bozar ve ‘ideal hayatımızdan’ bizi uzaklaştırır. Ama bu durum, kim olduğunuzu ve neye ihtiyacınız olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Bu yüzden, anksiyeteyi bir uyanış çağrısı olarak görürsek, doğrudan ya da dolaylı olarak onu besleyen kimi alışkanlıklar üzerinde düşünebiliriz.
Anksiyete çoğu zaman bilincimizde bir yerlerde gizlediğimiz sıkıcı, sürekli ve monoton bir sesin ötesine geçmez. Ama ne kadar göz ardı etsek de, var olmaya devam etmektedir. Ortalıkta olmadığı zamanlarda özgürlüğü tam anlamıyla fark ederiz.
Erken sabah saatleri, başlangıç noktasıdır. Günün geri kalanı için ivme yaratacak dakikalardır. Şimdiden üzgünsek ya da ilk işimizi aceleyle yaparsak, gün boyu bu stres düzeyini azaltamayız. Bir rutini bozmak, sil baştan yaratmaktan daima daha zordur.
Bugün güne açık bir zihinle başlamanıza yardımcı olacak 3 sabah alışkanlığını paylaşacağız sizlerle. Bunlar sayesinde karmaşadan, sürekli zamanla yarışma hissinden kurtulacaksınız.
“Bir zamanlar, anksiyete peşimi bırakmaz olmuştu. Ama gökyüzünü inceleyerek kurtuldum korkumdan. Gökteki ayın ne zaman ortaya çıkacağını anlayarak. Güneşin yükseleceği saati belirleyerek.”
– Louise Bourgeois
Sıcak bir şey içip düşünme vakti
Sessiz anlar eşliğinde aktiviteler yapmaktan bahsediyoruz. Bu anlar sayesinde düşüncelerinizle, kendinizle ve hayat özünüzle bağlantı kurarsınız. Bu sayede ortaya çıkabilecek gerilimlerden kolayca ayrılabilirsiniz.
Bu ‘düşünme’ anında bir bardak çay ya da bitki çayı gibi sıcak bir içecek yapın kendinize. Çay sayesinde zihniniz biraz sakinleşecektir. Ayrıca bu rahatlama anını kendinizle, endişelerinizden uzaklaşmakla birleştirmiş olursunuz. Tekrar anksiyete haline doğru sürüklendiğinizi hissettiğinizde bunu kullanabileceksiniz.
Bedeninizi gerin ve zihninizi dengeleyin
Uyanır uyanmaz gerinme hareketleri yapmak, vücudunuzu gelecek eylemlere hazırlamanıza yardımcı olur. Bu sayede bedeninizin ihtiyaçlarını dinlemeye alışırsınız. Nasıl hissettiğinize ve hissedeceğinize kulak verin. Zihniniz için olduğu kadar bedeniniz için de endişelenmeniz önemlidir.
Bunun için yoga, tai-chi ya da başka egzersizleri deneyebilirsiniz. Kaslarınızın gerilmesi yanında bu aktiviteler, dengenizi bulmanıza yardımcı olacak zihinsel ve fiziksel egzersizler de sağlayacaktır. Bu sayede, yaşamınızda büyük iyileşmeler göreceksiniz.
Duygularınıza ve o günkü hedeflerinize zaman ayırın
Uyanır uyanmaz zihninizi organize edin. Bu sayede o gün için planladığımız görevlere uyum sağlayabiliriz. Başarmayı planladığınız hedefleri düşünmek, hatta o gün nasıl hissetmek istediğinize karar vermek için zaman ayırabilirsiniz. Bu sayede daha pozitif değişimler yaratacaksınız.
Gün boyu nasıl hissettiğinizi sorup not alarak bir duygu günlüğü tutabilirsiniz. Böylece duygusal sisteminizin nasıl çalıştığını anlarsınız. Ayrıca endişeli bir duruma geçmenize engel olacak farklı kaynakları kullanabilirsiniz. En yüksek anksiyete şekillerinin neden olduğu iç engel duygusuyla mücadele edebilirsiniz.
“Anksiyete ile korku ve korku ile anksiyete, insanları en temel özelliklerinden mahrum bırakır. Bunlardan biri de düşünmektir.”
– Konrad Lorenz
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.