Afet Sonrası Psikososyal Destek

Afet yaşandıktan sonra, etkilenen insanlara ve topluluklarına yardımcı olmak için farklı koordineli protokoller harekete geçer. Eğitimli profesyonellerin psikososyal desteği bunlardan biridir. Bu makalemizde, psikolojinin bu alana katılımı hakkında konuşacağız.
Afet Sonrası Psikososyal Destek
Isabel Monzonís Hinarejos

Yazan ve doğrulayan psikolog Isabel Monzonís Hinarejos.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Afet sırasında ve sonrasında psikososyal desteğin tasarımı ve amacı, bir felaketin insanlar ve toplulukları üzerindeki psikolojik ve sosyal sonuçlarını en aza indirmeyi amaçlamaktadır.

Psikososyal müdahale ekipleri genellikle koordinatörlerden, psikologlardan ve belirli eğitim türlerine sahip gönüllülerden oluşur. Zamanın iki farklı anında çalışırlar.

İlki bir felaketten sonradır. İkincisi, belirli bir topluluğun olası savunmasız noktalarını azaltmaya çalışan önleyici çalışmalar yoluyla gerçekleşir. Peki ya bir afet tam olarak nedir?

Afet tanımı

Afetler, çok büyük ortak bir tehdide yol açan hem doğal hem de insan yapımı olaylardır, bireyin tepki ve yanıt verme yeteneğini aşar.

Bilimsel kanıtlar, doğal afetlerin insanlar tarafından yaratılanlar kadar psikolojik sonuç bırakmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, her ikisinin de sonuçları vardır ve tüm toplumu harap edebilirler, bu yüzden bireylerde ızdıraba yol açarlar.

Toplumlarda afet sonrası psikososyal destek

doğal afet sonrası şehir

Bir felaketten sonra, çeşitli değişkenler belirli bir acil durumun iyileşmesini veya kötüleşmesini etkileyebilir. Topluluğun kaybettiklerini psikososyal bir perspektiften yeniden inşa edebilmesi gerekir. Bu nedenle:

  • Aidiyet hissi bulunmalı. Topluluk kurbanmış gibi hissetmemeli, bunun yerine hayatta kaldıklarını hissetmelidirler.
  • Sosyal bir ortam yaratmaya çalışın. Bu, bir topluluğun yaşadığı acıyı tanıma ve onaylama ile ilgilidir.
  • Çaresizlik ve bağımlılıktan kaçınmak için kişinin hayatı üzerinde kontrol sahibi olunmalı.
  • Belirsizlik hissini azaltmak için eski rutinlerini geri getirin.
  • Etkili unsurlar geliştirin. Burada haysiyet ve sosyal desteğe atıfta bulunuyoruz.
  • Geleceğe dair beklentileri olduğunu bilin.

Halk için psikososyal destek

Bir felaket bölgesine vardıktan hemen sonra, psikososyal destek ekipleri, psikolojik kaynakları gerçekleşen olayla başa çıkmalarına yardımcı olamayan herkese yardım etmek için harekete geçmelidir. Böylece öncelikleri olacaktır.

Bu genellikle psikolojik ilk yardım olarak bilinir. Oldukça yoğun ve kısa ömürlüdür ve etkilenen kişinin doğrudan talebine cevap vermek zorunda değildir. Takımlar kendi inisiyatiflerini takip edebilir ve yardım teklif edebilirler. Bununla birlikte, bu tür eylemler yedi prensibi takip etmelidir:

  1. Güvenlik. Başlangıçta, ekipler etkilenenlerin fiziksel bütünlüğünü sağlamalıdır.
  2. Yakınlık. Afet bölgesine yakın ortamlarda psikososyal destek almalıdırlar.
  3. Acillik. Bu kronik semptomları önlemek için çok önemli bir faktördür.
  4. Normalleştirme. Anormal durumlara normal reaksiyonlar veren kurtulanları yayınlayın.
  5. Etkinleştirme. Her bireyin durumlarla yüzleşmek için sahip olduğu stratejileri uygulayın. Sosyal ağlarınızı etkinleştirmek de önemlidir, böylece bunlar destek haline dönüşür ve bir durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olur.
  6. Basitlik. İnsanların daha iyi işleyebilmesi için basit ve kısa bir şekilde bilgi vermeleri gerekir.
  7. Esneklik. Psikososyal bakım, gerektiğinde önceden belirlenmiş stratejileri değiştirerek belirli durumlara uyum sağlamalıdır.

Bir afet sırasında yardım etmek isterseniz ne yapmalısınız?

psikososyal destek

Bu büyüklükte bir olay meydana geldiğinde, herhangi bir eğitim ve referans olmadan hayatta kalanlara yönelmek, nasıl ulaşacağınızı bilmediğiniz bir hedef olabilir. Örneğin, söylenecek doğru şey nedir? Ne yapmalısınız? Uygunsuz olan nedir?

Psikososyal destek için ana önerilerden bazıları şunlardır:

  • Her şeyden önce, yapamayacağınız hiçbir şey için söz vermeyin.
  • Sessizliğe değer verin ve saygı gösterin.
  • Mümkün olduğu kadar sakin olun.
  • Hayatta kalanlardan gelen duygusal ifadelere izin verin ve onları onaylayın.
  • Her bireyin dini inançlarına veya inanç eksikliğine saygı gösterin.
  • Etkilenen bir kişiyi herhangi bir anda yapmak istemediği bir şey yapmaya zorlamayın.
  • Herhangi bir etkilenen kişi ile yüzleşmekten kaçının.
  • Etkilenen bir kişiye olay hakkında ders veya talimat vermeyin. Bunun yerine, onları soyut bir düzeyde bir diyaloğa girmeye teşvik edin.
  • Bir kurtulan konuşmak isterse dinleyin.

Son olarak, herhangi bir nedenle intihar veya cinayet tehditlerini göz ardı etmeyin. Son bir düşünce olarak, bir afeti düşündüğünüzde, genellikle sınırlı bir zaman aralığında meydana gelen bir olayı dikkate alırsınız. Genellikle, bir deprem, bir yanardağ patlaması, bir trafik kazası, büyük bir endüstriyel kaza, vb. olabilir. Ancak durum her zaman böyle olmayabilir. Bir felaket aynı zamanda uzun bir savaş, kıtlık veya bir süre devam eden herhangi bir fenomen de olabilir.

Bu nedenle, afetler sırasında psikososyal destek ekiplerinin çalışmaları sadece belirli zamanlarda destek sunmakla kalmaz. Çoğu durumda, bu tür bir müdahale, topluluk felaketten önceki işlevsel seviyesine dönene kadar gerektiği şekilde devam etmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.