Logo image
Logo image

Adrenalin Patlaması ve Etkileri

2 dakika
Adrenalinin tehlikeli durumlarda size nasıl rehberlik edebileceğini keşfetmek için okumaya devam edin!
Adrenalin Patlaması ve Etkileri
Tarafından yazılmıştır Francisco Pérez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Adrenal bezleriniz çok fazla adrenalin ürettiğinde bir adrenalin patlaması meydana gelir. Bu patlama, stres veya kaygı nedeniyle ortaya çıkabilir.

Adrenalin, adrenerjik bir ajandır. Bu maddeler sempatik sinir sistemini (SNS) uyarır. Spesifik olarak, adrenalin bir katekolamindir. Adrenal bezler adrenalin üretir ve serbest bırakıldığında tüm vücudunuzu etkileyebilir.

Bu salgı bilinçli değildir. Belirli uyaranlar veya belirli koşullar, oldukça yoğun etkilere sahip olabilen bir adrenalin patlamasını tetikleyebilir. Bu etkiler rahatsız edici olabilir ve panik atağa benzer hissedilebilir.

Some figure

Adrenalinin vücudunuz üzerindeki etkileri

Adrenalin, uzun bir metabolik nörotransmitter zincirinin sadece bir unsurudur. Nörotransmitterler vücudunuzun habercileridir. Nöronlarda depolanırlar ve uyaranları iletirler. Adrenalin bir nörotransmitter görevi görebilir, ancak adrenalinin sinir sistemine nasıl salındığı hala tam olarak bilinmemektedir.

Bunlar adrenalinin en yaygın etkileridir:

  • Taşikardi olarak da bilinen bir durum olan kalbinizin daha hızlı atmasını sağlar.
  • Kan damarlarınızı genişletir. İlk başta solgun görünürsünüz ve sonra cildiniz kızarır.
  • İlk başta, nefesiniz yavaşlar. Ardından daha hızlı nefes almaya başlarsınız.
  • Göz bebeklerinizi genişletir.
  • Metabolizmanızı değiştirir. Karbonhidratlar ve yağlar aracılığıyla, kan şekeri seviyelerini yükseltir ve bu da enerji artışına neden olabilir.
  • Adrenalin sindirim sistemi duvarlarını gevşettiği için sindirimi yavaşlatır.

Ani bir adrenalin patlaması endişe, sinirlilik, huzursuzluk ve strese yol açabilir. Merkezi sinir sistemi üzerindeki etkileri, adrenalin beyne ulaşmadığı için kardiyovasküler etkilere ikincil görünmektedir.

Some figure

Adrenalin patlamaları rastgele değildir

Korktuğunuzda aniden bir adrenalin patlaması meydana gelebilir. Stres altındaysanız, sürekli bir etkisi olabilir. Her iki durumda da sempatik sinir sistemini uyarır ve tüm sisteminizi “savaş ya da kaç” yanıtına sokar.

Adrenalinin yanı sıra, adrenal bez, kortikosteroidleri ve noradrenalin gibi diğer katekolaminleri de salgılar. Bütün bunlar savunma sistemlerinizi harekete geçirir. Bir şey olması ihtimaline karşı hazırlanmanıza yardımcı olur.

Bir adrenalin patlaması kan basıncınızı artırabilir, sindirim aktivitenizi azaltabilir ve ter üretimini artırabilir. İlk başta, bu çok faydalıdır çünkü vücut hareketlerinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Ancak, çok fazla adrenalin koordinasyonunuzu değiştirebilir.

Bir adrenalin patlaması, gerçek veya hayali tehditlerle ilişkilidir. Bir şey sizi korkuttuğu için, biri aniden üzerinize saldırdığı için veya belki de öğretmen sizden sınıfla konuşmanızı istediği için olabilir!

Some figure

Adrenalin patlamaları tehlikeli değildir

Adrenalin patlaması kötü bir şey değildir, ancak korkutucu olabilir. Ancak stresli bir ortamdaysanız bazı kötü yan etkileri olabilir. Sistemlerinizi zayıflatabilir ve sizi kronik yorgunluk durumuna sokabilir.

Adrenalin patlamalarına yatkınsanız, meditasyon tekniklerini kullanmayı deneyerek veya yaşam tarzınızı değiştirerek bunların sıklığını ve yoğunluğunu azaltabilirsiniz. Diyafram nefesi veya ilerleyici kas gevşemesi gibi bazı fizyolojik devre dışı bırakma teknikleri size çok yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Schmidt, K. T., & Weinshenker, D. (2014). Adrenaline Rush: The Role of Adrenergic Receptors in Stimulant-Induced Behaviors. Molecular Pharmacology. https://doi.org/10.1124/mol.113.090118


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.