Logo image
Logo image

6 Kolay Meditasyon Egzersizi Uygulaması

2 dakika
6 Kolay Meditasyon Egzersizi Uygulaması
Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Stres tıpkı enerji gibi birikir. Ancak stres seviyelerini artırarak, enerji seviyelerini azaltırsınız. Ayrıca hem stres hem de enerji çeşitli kaynaklardan beslenebilir. Örneğin, stres birçok farklı sorundan dolayı birikebilir. Bu nedenle bugünkü yazımızda gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç basit meditasyon egzersizi göstermeye karar verdik.

Bu anlamda meditasyon, kendinizi tanımayı sağlar. Budizm ve Hinduizm’de ortak ve bin yıllık bir tekniktir. Son yıllarda meditasyon, Batı’da da çok popüler hale geldi.

Meditasyonun birçok yararı arasında, gelişmiş bir konsantrasyon kapasitesini sayabiliriz. Bu da gelişmiş bir bellek gibi diğer faydaları beraberinde getirir. Ayrıca fiziksel ve zihinsel rahatlamayı sağlar. Hatta meditasyon bağışıklık sistemimizi bile güçlendirebilir.

Daha fazla uzatmadan, tüm faydalarından yararlanmak için uygulayabileceğiniz birkaç basit meditasyon egzersizi paylaşmak istiyoruz.

1. Kolay Meditasyon Egzersizi Örnekleri: Nefesinize odaklanmak

İlk basit meditasyon egzersizi, rutininize kolayca dâhil edebileceğiniz türden. Gözleriniz yarı açıkken rahat bir pozisyonda oturduğunuzda nefesinize odaklanma daha kolay olacaktır.

Aynı zamanda, tüm dikkatimizi hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmadan, nefesimize odaklamalıyız. Aldığımız havayı hissetmeye çalışmalıyız. Bunu yaptığımızda farklı dikkat dağıtıcı düşünceler aklımıza girebilir. Misyonumuz, güçlerini kaybedene kadar onları görmezden gelmek olacaktır.

Some figure

2. Geri sayım

Bu teknik meditasyon için basit ve çok yararlıdır. Gözlerimiz kapalıyken, 0’a ulaşıncaya kadar 50 veya 100 gibi büyük sayılardan geri saymaya devam edin. Bu alıştırmanın amacı, dikkatimizi tek bir aktiviteye odaklamaktır, böylece başka herhangi bir duyum veya uyaranla dikkatimizi dağıtmayacağız.

3. Kendi vücudunuzu inceleyin

Bu basit meditasyon egzersizi oldukça ilginçtir. Vücudumuzun farklı bölgelerine odaklanmayı içerir. Bunu yapmak için sakin bir yere geçmeliyiz. Daha sonra, dikkatimizi vücudumuzun her bir yerine baştan aşağı doğru odaklamalıyız.

Sırf varlıklarının ve hareketlerinin farkında olmak için farklı kas gruplarını gerebilir ve rahatlatabiliriz. Bu, vücudumuzun tüm hislerini ayrıntılı olarak algılamanın iyi bir yoludur.

4. Aktif gözlem

Bu basit meditasyon egzersizi, çevremizi gözlemlemeye dayanmaktadır. İlk olarak gözlerimiz kapalı olarak oturmalıyız. Sonra, gözlerimizi bir an için açmalı ve tekrar kapatmalıyız. Ardından, az önce gördüklerimiz üzerine düşünmeliyiz.

Sonuç olarak, bize ulaşan uyaranların yol açtığı farklı hisleri düşünebiliriz. Bunları listeleyebilir ve her nesnenin şekilleri, renkleri ve isimlerini düşünebiliriz. Ayrıca bu egzersizi evde yapmak, evimizi farklı bir bakış açısıyla görmenin iyi bir yolu olabilir.

Some figure

5. Hareket meditasyonu

Bu basit meditasyon egzersizi, vücudumuzun hareket ettiğinde ürettiği hoş hislerin tadını çıkarmaya dayanır. Doğa ile temas halindeyken bunu yapmanızı öneririz.

Bunu yapmak için sahilde veya ormanda uzun yürüyüşlere çıkabiliriz. Yüzünüze vuran güneşin, rüzgarın, ağaçların veya suyun tadını çıkarın. Bu meditasyon egzersizi, yürürken vücudumuzun hareketlerini düşünebildiğimiz için bir gözlem türüdür.

6. Ateş meditasyonu

Son olarak, odaklanmak üzere sembolik bir arıtma unsuru olarak ateşten faydalanabiliriz. Bunu yapmak için bir mum ateşinin titremesine veya açık bir alanda yakılmış bir ateşe veya daha kolay bir şeye odaklanabiliriz. Bu, ateşin ısısını ve yansıttığı gölgeleri hissetmemizi sağlar.

Öte yandan, hayatımızdaki tüm olumsuz şeylerin bir listesini oluşturabilir ve bu listeyi ateşe atabiliriz. Bunu sembolik veya gerçek anlamlı olarak yapabiliriz. Her iki durumda da, bu kendimizi tıkayan korkulardan kurtarmamıza yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campagne, D. M. (2004). Teoría y fisiología de la meditación. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace69(70), 15-30. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1194864
  • Gálvez, J. J. (2014). Meditación y emociones. Medicina Naturista8(2). https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=15763080&AN=113959985&h=ETB4xfFevIcUew%2f0fnSD6oalkEYWjslTxr8Xq5eNzpTkW%2fMS7EIRyBJx0WxkSR%2f5llOGvsX3GZnD1zld%2bYpe0g%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d15763080%26AN%3d113959985
  • Kabat-Zinn, J. (2012). Mindfulness para principiantes. Editorial Kairos.
  • Nash, J. (27 de mayo de 2019). The History of Meditation: Its Origins & Timeline. PositivePsychology. Consultado el 19 de octubre de 2023. https://positivepsychology.com/history-of-meditation/
  • National Center for Complementary and Integrative Health. (2022). Meditation and Mindfulness: What You Need To Know. Consultado el 19 de octubre de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/meditation-and-mindfulness-what-you-need-to-know
  • Sharma, H. (2015). Meditation: Process and effects. Ayu36(3), 233-237. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895748/
  • Siegel, R. (2011). La solución mindfulness. Desclée de Brouwer.
  • Simon, V. (2011). Aprender a practicar mindfulness. Sello Editorial.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.