Logo image
Logo image

Yunan Evlilik Tanrısı Hymen Efsanesi

2 dakika
Hymenenaeus olarak da bilinen Hymen, Yunan mitolojisinin en romantik efsanelerinden biri ve geri kalanlardan farklı olarak bir trajedi değil, iki sevgilinin aşklarını kutsamak için verdikleri azimli mücadele.
Yunan Evlilik Tanrısı Hymen Efsanesi
Son Güncelleme: 16 Mayıs, 2021

Hymen efsanesi evlilikle oldukça bağlantılıdır. Bakire kadınların vajinalarında bulunan membran anlamına gelen “hymen” kelimesinin bu antik yunan tanrısından mı geldiği yoksa tanrının adını bu kelimeden mi aldığı bilinmiyor.

Yunan mitolojisinin çoğunda olduğu gibi, Hymen efsanesinin de çeşitli versiyonları var. Bu versiyonlardan birine göre bu “kıdemsiz tanrı” şarap ve bereket tanrısı Dionysus’la güzellik ve seks tanrısı Afrodit’in oğlu. Başka bir versiyon güzellik ve müzik tanrısı Apollon’la epik şiir ve güzel konuşma ilham perisi Kalliope’nin oğlu olduğunu söyler.

Hymen efsanesinin kaynağı hakkına üçüncü bir versiyon daha var. Bu kaynakta karakterimiz teknik olarak bir tanrı değil, fani. Magnes’in oğlu. Bununla birlikte, her üç versiyon da olağanüstü güzelliğe sahip genç bir adam olduğu konusunda hemfikirdir. Bununla birlikte, bu sonuncusu, Hymen’in güzelliğini gören Apollon’un ona aşık olup Hymen’in yaşadığı evden ayrılmadığını söylüyor.

Some figure

Hymen efsanesi

Hymen efsanesi esasında onun bir fani olduğu fikriyle başlıyor. Aslında, olağanüstü güzelliğe sahip ama sıradan bir aileden gelen genç bir adam. Talihsizce, Atina’daki en zengin adamlardan birinin kızına aşık olur. Mütevazi ailesi onun bu bahsi geçen kızla evlenmesine imkan vermediği için bu imkansız bir aşktır.

Kara sevdası, kıza belli etmeden onu her yere takip etmesine sebep olur. Kız her nereye gitse Hymen de oradadır. Hep yakınında olduğundan söylediklerini de duyabiliyordur. Bir gün, diğer kadınlarla birlikte, Yunan tarım tanrıçası Demeter’a kurban adamak için Eleusis’a hacca gideceğini öğrenir.

Efsaneye göre, genç adam bunu genç kadına yaklaşmak için harika bir fırsat olarak görür. Kendini bir kadın olarak gizlemeye ve alaya katılmaya karar verir, çünkü erkekler bu tür alaylarda kabul edilmezdi. Hymen o kadar güzeldir ki hiç sorun yaşamadan kadınların arasına karışabilmiştir.

Büyük bir fırsat

Hac yapmak için katılımcıların gemiyle gitmesi gerekiyordur. Ancak, gemi yelken açtıktan kısa bir süre sonra korsanlar tarafından ele geçirilir ve bütün kadınları esir alınır. Gemiyi ıssız bir yere demirlemeye zorlarlar. Ancak, Hymen çok dikkatlidir ve korsanların dinlenmesini fırsat bilir.

Genç adam ona eşlik eden kızlara kim olduğunu söyler ve onlara planını anlatır. Birlikte korsanlara saldırdılar ve sonunda hepsini öldürmeyi başarırlar. Bu sürede sevdiği kadın da ona aşık olmuştur.

Hymen daha sonra gemiyi güvenli bir yere yönlendirir ve kızları orada bırakır. Daha sonra Atina’ya digip olan biteni anlatır. Sevdiği kadınla evlenmesine izin verilirse bütün kadınları geri getireceğini duyurur. Atinalılar bu isteğini seve seve kabul eder ve evlilik hazırlıkları başlar.

Some figure
Cupid Hymen’in Meşalesini Yakıyor heykeli, George Rennie

Gelenek olan efsane

Hymen efsanesine göre düğün hazırlıkları titizlikle yapılmış, hem onun hem de müstakbel eşi çoktan birbirlerine son derece aşık olması bütün Atinalıları sevindirmiştir. Düğün günü merasim biter bitmez Hymen yere yığılıp ölür.

Bu kaderi kabullenmek istemezler ve feryatlarla ağlamaya başlarlar. Tanrılara mutluluklarını almamaları için yalvarırlar.  Düğün davetlilerinden biri ilaç ve iyileştirme tanrısı Asklepios’dur. Çiftin aşkından etkilenerek müdahale eymeye karar verir ve Hymen’i hayata döndürür.

O andan itibaren Hymen Atinadaki bütün düğünlere katılmakla görevlendirildir. Eğer katılmazsa evlenecek çifte uğursuzluk geleceği düşünülürdü. Bu yüzden bir düğüne katılamazsa bütün Yunanlılar “Hymen!” diye bağırırlardı. “Hymen!” Bu şekilde onu merasimlere çağırıp yeni evli çifte şans getirirlerdi.

İmkansız bir aşk gibi görünebilecek bir şey karşısında bize umut veren bu büyüleyici hikayeyi beğeneceğinizi umuyoruz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Valbuena, A. I. F. (1999). El mito del himeneo celeste en la ópera romántica italiana. In Amor y Erotismo en la Literatura: Congreso Internacional Amor y Erotismo en la Literatura (pp. 313-322). Caja Duero.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.