Apollon Efsanesi - Kehanet Tanrısı
Apollon efsanesi, Zeus’tan sonra Yunan antik çağın en çok saygı duyulan tanrısı hakkında. Apollon o kadar önemliydi ki, yarattığı kült, Orta Çağ’a kadar gizli bir biçimde hayatta kaldı. Ve hatta, bugün itibariyle bile, onu hâlâ çağıran takipçileri olduğu biliniyor.
Apollon efsanesinin önemi, onun yüce varlığının sahip olduğu büyük güçlerden geliyor. Çevresindekiler onu sanatın ve kehanetin tanrısı, gerçeğin ışığını sunan varlık, vebaların, salgın hastalıkların ve ani ölümlerin hükümdarı, ayrıca kötü güçlere karşı şifa ve koruma olarak görüyorlardı.
Aynı şekilde Apollon, güzelliği, uyumu, dengeyi ve mükemmelliği yönetiyordu. Gençlerde olgunluğun başlatıcısıydı ve aynı zamanda çobanların, denizcilerin ve okçuların da koruyucusuydu. Ek olarak, o yayın ve okun nihai efendisiydi. Son olarak da, müzik ve şiir tanrısı, ilham perilerinin başı ve kehanetlerin merkezi Delfi Kenti’nin de koruyucusuydu.
Apollon Efsanesi ve kökeni
Apollon Efsanesine göre, bu tanrı, Olimpos’taki en yüksek otorite olan Zeus’un ve bir titan olan Leto’nun oğluydu. İlk başta Zeus, Leto’nun kız kardeşi Asteria ile ilgilendi ve onu zorla almaya çalıştı. Ancak Asteria bu ilgiden korktu ve sonuç olarak baskıdan kaçmak için bir bıldırcın haline geldi. Zeus, yine de onu taciz etmeye devam etti, bu da Asteria’nın kendisini denize atarak Ortigia adasına dönmesine neden oldu.
Bundan sonra, en büyük Olimpiya tanrısı, gözlerini kendisi gibi hisseden Leto’ya çevirdi ve bu amacına ulaştı. Bundan sonra, Leto hamile kaldı, ancak Zeus’un esas karısı Hera bu macerayı öğrendi ve Leto’ya karşı şiddetli bir takip başlattı. Bunun üzerine, Hera, doğum tanrıçası olan kızı Eileithyia’dan bu doğumu engellemesini istedi. Sonuç olarak, Leto dokuz gün boyunca korkunç bir acı içinde kaldı.
Ancak tanrılar bu titana acıdı. Leto ikiz çocuk bekliyordu, bu yüzden tanrılar kız Artemis’in doğmasına ve hızlı bir şekilde yetişkin olmasına izin verdi, böylece Artemis, kardeşi Apollon’un doğumunda annesine yardım edebildi. Leto’nun çektiği acı, Artemis’i sonsuza kadar bakire kalmaya karar verecek kadar etkiledi.
Apollon, harika bir varlık
Yine de Leto’nun arkasındaki takip, Apollon’un doğumuyla bitmedi. Hera ihanete hâlâ öfkeliydi, bu yüzden aileyi öldürmesi için Python yılanını gönderdi. Ancak tanrılar bir kez daha Leto’nun kaderine şefkat duydular ve Apollon’un sadece dört günde büyüyüp canavarı öldürmesini sağladılar.
Apollon, binlerce okla kutsal yılan Python’a suikast düzenledi. Yine de, bu yılanın ilahi bir hayvan olması sebebiyle, onu öldürdüğü için cezalandırılması gerekiyordu. Sonrasında, Delfi Kenti canavarın öldüğü yerde inşa edildi. Apollo, daha sonra Pythias’ın veya falcıların kulaklarına her türlü kehaneti fısıldadığı o yerin koruyucusu oldu.
Apollon efsanesi, Hera onun peşini bırakmadığı için, hem kendisinin hem de kız kardeşinin annelerini zamanın sonuna kadar koruduklarını anlatır. Birincisi, ona defalarca tecavüz etmeye çalışan dev Titius’u öldürdüler. İkinci olarak, Niobe’nin onunla sürekli dalga geçen 14 oğlunu öldürdüler.
Bir insan-tanrı
Apollon efsanesi, bu tanrının çok sayıda çocuğu olduğunu söyler, ancak aşk konusunda oldukça şanssızdır. Kehanet hediyesi verdiği Cassandra’yla ilgilenmeye başlamış, ama o bunu reddetmiştir. Sonra Daphne’ye Aşk Tanrısından gelen bir ok yüzünden aşık olur, ama o da aynı şekilde hissetmediği için, onu da bir ağaca çevirir.
Şimdi, bu efsane, bu tanrının yer aldığı birkaç bölümden bahsediyor. Bunların çoğu da şiddet eylemlerini içeriyor. Bunlar arasında en önemlilerinden biri, Zeus’un Tepegözlere Apollo’nun oğullarından biri olan Asklepios’u öldürmelerini emrettiğinde yaşanır. İntikam olarak, bu sanat tanrısı Tepegözleri öldürür ve sonuçta bunun için cezalandırılır. Zeus daha sonra onu, onlar gibi yaşamak ve acılarını deneyimlemek zorunda olduğu ölümlü dünyaya gönderir.
Apollo’nun harika bir lir sanatçısı olduğunu ve Truva Savaşına katıldığını da burada belirtmek doğru olacaktır. Orada Truvalılar ile birlikte savaşır ve Apollon’un oğulları Hector ve Troilus’u öldürdüğü için Paris’in Aşil’i öldürmesine yardım eder. Apollon efsanesi, daha sonra en saygın ve hayranlık duyulan tanrılardan biri olduğu Roma mitolojisine geçiyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Vozmediano, M. M., & Pelaez, A. M. (2018). Análisis cuantitativo y perspectiva de género como nuevo significado en el mito de Apolo y Dafne. Arquetipo, (17), 81-102.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.