Logo image
Logo image

Yetişkinlerde Absans Nöbetleri: Belirtileri ve Sonuçları

3 dakika
Yetişkinlerde absans nöbetleri genellikle son derece sınırlayıcıdır. Bu makalede onlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Yetişkinlerde Absans Nöbetleri: Belirtileri ve Sonuçları
Son Güncelleme: 14 Nisan, 2022

Absans nöbetleri genellikle hayal kurma ile karıştırılır. Bununla birlikte, yetişkinlerde, sadece hayallerden uzaktırlar. Aslında, karakteristik bir serebral korelasyona sahiptirler. Ayrıca, doğrudan gözlemlenen semptomlar belirsiz olma eğiliminde olduğundan tanı genellikle karmaşıktır. Bunun nedeni, kendi kendine emilim bölümleriyle kolayca karıştırılabilmeleridir.

Bu makalede, bu krizleri açıklayacağız, böylece onları daha doğrudan ve kolay bir şekilde tanımlayabileceksiniz. Nitekim, özellikle yaşlı erişkinlerde bu tür nöbetlere karşı uyanık olmak son derece önemlidir.

Absans nöbetleri

Some figure
İki tip absans nöbeti vardır: tipik ve atipik.

Absans nöbeti, ani ve kısa süreli bilinç kaybı dönemidir. Bu süre zarfında, hasta birkaç saniye boyunca hiçbir şeye bakmaz ve daha sonra herhangi bir fiziksel yaralanma olmaksızın normal uyanıklık seviyelerine döner.

Absans nöbetleri çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır ve ikincisinde genellikle tıbbi müdahale gerektirir. Aslında bu krizler genellikle ergenlik döneminde kendiliğinden düzelir, bu nedenle yetişkinlikteki varlıkları genellikle teşhis ve tedavi gerektiren sorunlara işaret eder.

Krizin süresine ve özelliklerine bağlı olarak, tipik ve atipik olmak üzere iki şekilde ayırt edilir. Onlara ayrıntılı olarak bir göz atalım:

  • Tipik. Bunlar en yaygın olanlarıdır. Hasta, yaptıkları eylemi kesintiye uğratır ve boşluğa düşmüş gibi görünür. Genellikle on saniyeden az sürer.
  • Atipik. Bunlar on saniyeden uzun sürer ve genellikle parmakları ovmak gibi daha çeşitli hareketler ve semptomlar içerir.

Nedenleri

Absans nöbetleri beyindeki anormal aktiviteden kaynaklanır. Genel başlangıçlı olma eğilimindedirler (yani, her iki beyin yarıküresini de etkilerler) ve genellikle kas tonusunu değil, yalnızca bilinç düzeyini etkilerler.

Nöbetler genellikle nöronlardaki anormal elektriksel paternlerin (üç saniyelik döngülerde tekrarlayan ateşlemeler gibi) sonucu olmasına rağmen , nörotransmitterlerin kimyasal bozulmasından da kaynaklanabilir. Bu nedenle, bir profesyonel tarafından teşhis gereklidir.

Belirtileri

En çarpıcı semptom, yaklaşık on saniye süren kayıp görünümdür. Bu genellikle dikkatsizlikle karıştırılır (daha çok çocuklarda görülür), ancak yakından bakarsanız, diğer belirtileri de belirleyebilirsiniz:

  • Diğer nöbetlerin aksine, sonradan oryantasyon bozukluğu olmaz. Ayrıca baş ağrısı ve uyuşukluk da yoktur.
  • Bazen bir hareket denge kaybı olmadan kesintiye uğrar. Örneğin, hasta bir bardak suya uzanır ve yarı yolda donakalırsa.
  • Bazı durumlarda dil ile cık sesi çıkarmak, göz kapağını kırpıştırmak, çiğneme hareketleri, parmak ovma veya el tikleri gibi küçük hareketler gözlemlenir.
  • Nöbet sonrası amnezi.

Absans nöbetlerinin sonuçları

Some figure
Absans nöbetlerine beyindeki kısa süreli anormal elektriksel aktivite neden olur.

Absans nöbetleri bilinç bozuklukları olmasına rağmen beyin hasarına neden olmazlar. Bununla birlikte, bir kişi, kendisine ne olduğunu anlamadığında endişeye neden olabilecek bir saldırı sırasında düşebilir.

Öte yandan, devamsızlıklar son derece sık ise, mağdurun yaptıklarının izini kaybetme riski vardır. Faaliyetteki bu sürekli kesintiler, çalışma veya iş gibi belirli bağlamlarda oldukça kısıtlayıcı olabilir.

Teşhis ve tedavi

Absans nöbetlerini teşhis etmek için bir dizi test gereklidir. Anamnez ve elektroensefalogram (EEG) en önemlileridir. Bu son testin sonuçlarıyla, beynin elektriksel aktivitesinin modelini ve olası anormalliklerini görmek daha kolay.

Olan şeyin başka bir fenomen değil, bir nöbet olduğu belirlendikten sonra, en yaygın müdahale antikonvülzanların uygulanmasına dayanır. Krizlerin tekrar ortaya çıkması veya kötüleşmesi durumunda hastadan tekrar doktora görünmesi istenecektir.

Bu makaleyi, absans nöbetleri yaşadığınızı düşündüğünüz için okuyorsanız, burada yer alan verilerin yalnızca bilgilendirici olduğunu unutmayın. Bu nedenle, sağlık durumunuz hakkında herhangi bir şüpheniz varsa (özellikle günlük yaşamınızı etkiliyorsa), doktorunuza gitmeyi unutmayın. Onlar sizin durumunuza göre bir değerlendirme yapabileceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carrera-García, L., Málaga-Diéguez, I., Blanco-Lago, R., Díaz-Baamonde, A., Santoveña-González, L., & González-Rato, J. (2017). Ausencias sintomáticas, la etiología menos conocida de las crisis de ausencia. Rev. neurol.(Ed. impr.), 263-267.
  • Mauri Llerda, J. A., Tejero Juste, C., Íñiguez, C., & Morales Asín, F. (2001). Utilidad de la lamotrigina en el tratamiento de las crisis epilépticas de ausencia. Rev. neurol.(Ed. impr.), 247-250.