Logo image
Logo image

Yaşlılarda Cinsiyete Dayalı Şiddet: Bu Konuda Ne Yapılabilir?

4 dakika
65 yaş üstü kadınlarda toplumsal cinsiyete dayalı şiddet yıllardır görünmez durumda. Bunun nedeni, hepsinin yardım istememesi veya hayatları boyunca kendilerine kötü davranan kişiden ayrılmak için yeterli ekonomik bağımsızlığa sahip olmamalarıdır.
Yaşlılarda Cinsiyete Dayalı Şiddet: Bu Konuda Ne Yapılabilir?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Yaşlılarda cinsiyete dayalı şiddet yaygın bir olgudur, ancak bunu duyma eğiliminde değiliz. Nitekim 65 yaş üstü kadınların genç kuşaklara göre daha fazla ayrımcılığa, istismara ve şiddete maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, çoğu durumda, rolü o kadar uzun süre üstlendiler ki, bunu bildirmeleri veya durumdan kaçmaları imkansız hale geliyor.

Son yıllarda, yaşlılarda boşanma oranında bir artış oldu. Diğer bir deyişle, 50 yaşını doldurmuş çiftlerin evliliğinin sona ermesi veya ayrılması. Ancak, bu yaş grubunun hala genç olduğu akılda tutulmalıdır. Gerçekten de, duygusal ilişkilere modern bir bakış açısına sahipler. Ayrıca, çoğu durumda finansal olarak bağımsızdırlar.

Ancak, kural olarak, 70-75 yaş arası eşlerinin saldırısına uğrayan kadınlar nasıl davranacaklarını bilemezler. Üstelik genellikle bir ömür boyu bu dinamikleri normalleştiriyorlar. Yardım istemezler ve mali açıdan partnerlerine bağımlı olduklarının tamamen farkındadırlar.

Yaşlı kadınlara yönelik şiddet çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Çoğu durumda, istismar eşlerinden gelir. Ancak kurumsal ortamlarda veya bakıcılardan da ortaya çıkabilir.

Some figure

Yaşlılarda toplumsal cinsiyet şiddetinin özellikleri

Yaşlılarda toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, incelenmesi gereken karmaşık bir olgudur. Bunu düzenleyen birçok faktör var.

Örneğin, göz önünde bulundurmamız gereken bir husus, kadının kendisinin, ilişkilerindeki belirli istismar dinamiklerini sıklıkla istismar olarak tanımlamadığı gerçeğidir. Bunun nedeni, sıklıkla açıkça cinsiyetçi bir ilişkinin anlatısı içinde hareket etmeleridir. “Biz bir çiftiz, katlanmak zorundayım” ya da “Nereye gideyim? Yerim kocamın yanı” gibi ifadeler son derece yaygındır.

Doktorlar Sarah R. Meyer, Molly E. Lasater ve Claudia García-Moreno, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle ilgili kanıt ve belgelerin çoğunun 15 ila 49 yaşları arasına odaklandığını öne süren araştırmalar yaptı.

Gerçekten de, yaşlı kadınları içeren araştırmaların uzun süredir ihmal edildiği görülüyor. Son bulguların 65 yaş üstü kadınlara yönelik şiddetin son derece yaygın olduğunu ortaya koymasına rağmen. Ayrıca, fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerinde muazzam bir etkisi vardır.

Bir ilişkide kronikleşen ve normalleşen istismar

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet kategorisi içinde farklı istismar türlerinin olduğunu biliyoruz. En yaygın olanları duygusal ve psikolojiktir. Aslında, onlarca yıldır bu tür durumlardan muzdarip birçok yaşlı kadın var. Örneğin, bunlar meydana gelen olay türleridir.

  • Partnerleri onları küçümsüyor ve hor görüyor.
  • Ekonomik istismar. Eşleri, mali durumlarının mutlak kontrolünü üstlenir. Hatta kadının çalışmasını bile yasaklayabilirler. Ayrıca, paralarıyla ne yapacaklarına karar verirler.
  • Partnerleri tüm kararları vermekte ısrar eder.
  • Kadına şantaj yapıp tehdit ederler.
  • Hakaret edip değersizleştirici karşılaştırmalar yaparlar.
  • Kadının imajının mutlak kontrolü onlardadır. Örneğin, nasıl giyinmesi gerektiğine onlar karar verir.
  • Onu izole ederler. Aslında, herhangi bir arkadaşı olması veya evden sosyalleşmek için çıkması vb.
  • Agresif iletişim. Örneğin, bağırmak ve eleştirmek.
  • Duygularını ve ihtiyaçlarını geçersiz kılarlar.
  • Kayıtsız ve pasif davranışlar sergilerler. Ayrıca, sahip olabileceği sorunları ve ihtiyaçları görmezden gelirler.

Çoğu zaman, çocuklar bu istismar durumlarını normalleştirme eğilimindedir. Çünkü onlar basitçe bu şekilde büyümüşlerdir. Yetişkinliğe ulaştıklarında bazen annelerinin yaşadığı gerçeğin farkına varırlar. Ancak, kadınlar 60’lı veya 70’li yaşlarındayken annelerini bu acı durumlarından kurtarmak gerçekten zor.

Yaşlılarda cinsiyete dayalı şiddetin nedenleri

Yaşlılarda cinsiyete dayalı şiddete çeşitli faktörler aracılık edebilir. En yaygın tetikleyici, cinsiyetçilikle ilgili olan ve erkeğin kadından üstün olarak algılandığı şemalardır. Bu, büyük çoğunluğumuzun açıkça yanlış olarak tanımladığı türden bir durumdur.

Ancak yaşlılıkta şiddet söz konusu olduğunda diğer etkenlere karşı da duyarlı olmalıyız. Örneğin:

  • Eşlerden birinin bunama geliştirdiği bir zaman gelebilir. Nitekim, bazı nörodejeneratif hastalıklar istismarı teşvik edebilir. Bu nedenle, Alzheimer ve yaşlılık bunamalarının sıklıkla büyük bir saldırganlığın arkasında olabileceği akılda tutulmalıdır. Sonuç olarak, bu, toplumdan daha fazla psikososyal ve sağlık bakımına ihtiyaç duyan bir şeydir.
  • Başka güvenlik açığı durumları olabilir. Örneğin , kadın tamamen bağımlı olduğunda ve bakıcısı olarak kocasına güvendiğinde. Bu ezici durumlar bazen istismara yol açabilir.

Ayrıca yatılı bakım evleri gibi kurumsal ortamlarda ortaya çıkabilecek yaşlılarda toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti de unutmamalıyız.

Demans, yaşlı çiftler arasında kötü muamele için önemli bir risk faktörüdür.

Some figure

İstismar durumlarında yaşlı kadınlara nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Kadının çevresi, herhangi bir istismar durumunda anahtardır. Ancak ileri yaşlara geldiklerinde istismarı tespit etmek genellikle daha zor hale gelir.

Bu durumda çocukların, akrabaların ve komşuların önlem almaması oldukça olasıdır. Belki cesaret edemezler. Ayrıca, kadının evde giderek daha fazla izole olması ve hiçbir sosyal ağa sahip olmaması da söz konusu olabilir.

Bu koşullarda ne yapılabilir?

  • Sağlık merkezleri, sık temasın olduğu ortamlardır. Profesyonellerin hem psikolojik hem de fiziksel istismarı tespit etmek için bir protokolü olmalıdır.
  • Sağlık ocaklarında, durum gerektiriyorsa kadın koruma kararı talep edilebilecek bir belge de bulunmalıdır.
  • Genel olarak, kadın genellikle diğer kişiyle olan ilişkisini, onlara mutlak ekonomik bağımlılıkları nedeniyle bırakma konusunda isteksizdir. Bu nedenle, profesyoneller durumlarını değerlendirmeli ve onlara tavsiyelerde bulunmalıdır.
  • Onlara tavsiyelerde bulunmak ve onlara destek mekanizmaları sunmak önemlidir. Örneğin, saldırgandan uzak yaşamak için başka bir yer. Gerçekten de, eğer mevcutsa, tabii ki çevrelerinden destek çok önemlidir.
  • Bu durumlarda, istismara uğrayan kadının aynı durumda olan diğer kadınlarla konuşması çok yardımcı olur.

Kaçınılmaz olarak, bunlar kişisel açıdan oldukça karmaşık durumlardır. Ayrıca toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesinin her zaman farkındalık yaratmakla başladığı unutulmamalıdır.

Bu nedenle komşularınızın veya akrabalarınızın yaşayabileceği gerçeğine karşı duyarlı olmaya çalışın. Gerçekten de, gerçek bir dramanın birçok evin kapısının arkasında gerçekleşebileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Grunfeld, Anton & Larsson, D & Mackay, K & Hotch, D. (1996). Domestic violence against elderly women. Canadian family physician Médecin de famille canadien. 42. 1485-93.
  • Meyer SR, Lasater ME, García-Moreno C (2020) Violence against older women: A systematic review of qualitative literature. PLoS ONE 15(9): e0239560. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239560

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.