Logo image
Logo image

Y Kuşağında Kaygı

3 dakika
Anksiyete ve stres bozuklukları, Y kuşağı arasında yaygındır. Ancak bu bir tesadüf değildir. İşte size nedenini söylüyoruz.
Y Kuşağında Kaygı
Son Güncelleme: 26 Ekim, 2021

Y kuşağı tartışmalı bir nesildir. Genellikle sosyal medyaya bağımlı oldukları ve hayatlarında ebeveynlerinden daha fazla sorun yaşadıkları söylenir. Nitekim veriler, Y kuşağında kaygı seviyesinin tarihteki en yüksek kaygı olduğunu gösteriyor.

Kronolojik olarak konuşursak, Y kuşağı 1981 ile 1993 arasında doğan herkestir. Bu zaman periyodu, tüm bu nesil üzerinde büyük bir etkisi olduğu anlaşılan belirli kilometre taşlarıyla işaretlenmiştir. İşte nedenleri.

Y kuşağının sosyokültürel bağlamı

1981 ile 1993 arasındaki dönem, bugün bildiğimiz dünyayı ortaya çıkaran büyük teknolojik ve sosyal değişikliklerin gerçekleştiği dönemdi. Bu dönemde doğanlar, evlerin birçoğuna internetin gelişiyle birlikte büyüdüler. Ayrıca toplum bir patlama yaşıyordu ve herkes 2008 ekonomik krizine doğru gittiğimizden tamamen habersizdi.

Öte yandan, okullarda cinsel eğitim, sağlıklı cinsellik kültürünün başlangıcı oldu. Bu, o zamana kadar klişeler ve sosyal damgalarla damgalanmış olan grupları karşılamaya kendini adamış açık fikirlilikle bağlantılıydı. Dolayısıyla 2008 ekonomik kriziyle birlikte çalkalanan sosyal ve ekonomik bir evrimden bahsediyoruz. Bunun anksiyete bozuklukları ile nasıl bir ilişkisi olabilir?

Some figure

Y kuşağında kaygı

Anksiyete, bir semptom değil, zihinsel bir durum olarak, henüz gerçekleşmemiş olaylar karşısında endişe veya sinirlilik ile karakterizedir. Bu endişe son derece yüksek seviyelere ulaştığında ve zamanla sağlıklı kabul edilenin ötesinde devam ettiğinde, bir anksiyete bozukluğundan bahsediyor olabiliriz. Normalde bu kaygıya neden olan iç ve dış etkenler eşzamanlıdır ve birbirleriyle etkileşim halindedir.

Victoria Docu gibi bazı sosyal psikologlar, Y kuşağında kaygının bu kadar yaygın olmasının çeşitli nedenlerini bize veriyor. Bunlardan bazıları:

2008 krizinin ortalarına doğru onlara yüklenen yüksek beklentiler

Bu kuşağın erken çocukluk dönemindeki dinamizm ve ilerleme duygusu, beklentileri oldukça yüksek tuttu: Neredeyse her düzeyde üstel gelişmeyi sürdürmek. Onlara eğitmek ve hazırlanmak için alan veren bir refah vardı. Ayrıca, önceki nesiller gibi iş piyasasına girmek için acele etmelerine gerek yoktu.

Ancak, pazar daralması iyimserliği bulanıklaştırdı, işletmeleri kapattı ve birçok girişimi daha başlamadan sonlandırdı. Mesaj “istediğini alabilirsin”den “var olanla yetinmek zorunda kalacaksın”a dönüştü. Var olan bir şey varsa, yani. O zaman, bu dönemin kronik hüsran ve kaygı için bir üreme alanı olduğunun kanıtlanması pek şaşırtıcı değil.

Aşırı koruma ortamında doğdular, sürekli değişim zamanına uyum sağlamak zorunda kaldılar

Eski nesil, kaynakların kıt ve fırsatların sınırlı olduğu bir dünyada yaşıyordu. Bu, aşırı koruyucu bir ebeveynlik tarzıyla sonuçlandı ve burada bir “vitrin çocuğu” sahibi olmak için yatırım yapacak kaynaklara sahiplerdi.

Ancak toplum ve ekonomi hızla değişmeye başlayınca, karşılaşılması gereken yeni zorluklarla ilgili belirsizlik, kaygının ana nedenlerinden biri haline geldi.

Bireyciliğe doğru psikososyal gelişim

Tüketim toplumu ve sosyal ağların doğuşu, Y kuşağına bireyselliğe dayanan ve kamu onayının pekiştirilmesiyle beslenen bir benlik duygusu kazandırdı. Aslında, sanal yaşamın aldatmacaları daha sonraki bir tarihte uyarılmış olsa da, birçok Y kuşağı zaten kendilerini bir dereceye kadar onaylanmaya bağımlı buldu.

Psikolojik iyi oluş ile bağdaşmayan hayati durumlar

Birçok Y kuşağı, ev veya iyi ücretli işler bulmayı zor buldu. Bu, belirli alanlarda psikososyal olgunlaşmalarını geciktirdi. Örneğin, yetişkin yaşamında ebeveyn yardımı olmadan başa çıkmak.

Aslında, ortalama özgürleşme yaşı önemli ölçüde yükselmiştir. Bu, bazılarında bir hayal kırıklığı ve durgunluk duygusuna neden oldu.

Kötü yaşam alışkanlıkları

Kafeinin kötüye kullanılması, kötü uyku hijyeni ve mobil cihazların aşırı kullanımı… Diğerleri arasında, bunlar bu nesli tanımlama eğiliminde olan alışkanlıklardır. Onları kaygıyla uyumlu belirli zihinsel durumlara yatkın hale getiren alışkanlıklardır. Nitekim, kafein ve diğer maddelerin tüketimini kaygı ile ilişkilendiren çalışmalar var. İkisi arasında doğrudan bir bağlantı buldular.

Some figure

Aile modellerinde değişiklik

Farklı cinsiyetten iki ebeveyn ve çocuktan oluşan geleneksel çekirdek aile modeli, önceki neslin yaşadığı siyasi ve sosyal değişimlerden etkilenmiştir.

Bu nedenle, Y kuşağı kendilerini boşanmalara ve tek ebeveynli ailelere uyum sağlamak zorunda buldu. Ayrıca, heteroseksüel olmayan çiftlerin ebeveyn rolü üstlenmesine karşı toplum tarafından bir direnç oluştu. Aslında bunlar, şu anda sahip olduğumuz psikososyal kaynakların yokluğunda, şimdiye kadar düşünülemez modellerdi.

Tüm umutlar kayıp değil

Ancak, bu nesli çevreleyen her şeyin kaygı ve problemlerle ilgisi yoktur. Aslında, Y kuşağı, değişime uyum sağlama kapasitesi daha yüksek olan nesillerden biri olarak kabul edilir. Ayrıca açık fikirlilik ve hoşgörülerini hem kendilerinden öncekilere hem de kendilerinden sonra gelenlere aktarabilirler.

Ek olarak, bu yeni nesiller, psikolojik rahatsızlıkların damgalanmasının üstesinden gelmek ve akıl hastalıklarından muzdarip herkes için güvenli ortamlar yaratmakla karakterize edilir. Bu nedenle, Y kuşağında kaygı henüz düzeltilmesi gereken bir sorun olmasına rağmen, ondan doğan kaynaklar ruh sağlığının iyi yönetimi için sağlam bir temel oluşturmuştur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Grau Peñas, A., Lozano Bañón, A. J., & Manchón López, J. (2010). Efectos de la abstinencia de cafeína en jóvenes consumidores habituales de bebidas energéticas. Revista de Fundamentos de Psicología2, 45-54. https://revistafundamentospsicologia.umh.es/files/2010/08/revista_final_2010.pdf#page=45