Logo image
Logo image

Wu Wei: Hareketsizlik Sanatı

2 dakika
Wu Wei: Hareketsizlik Sanatı
Son Güncelleme: 31 Ocak, 2019

Wu wei, “hareketsizlik” anlamına gelen Taoist bir kavramdır. Bir durumla, özellikle de çekişmelerle başa çıkmanın en iyi yolunun hiç eylemde bulunmamak olduğunu belirten bir felsefedir. Dahası, herhangi bir çözüm için zorlamaz, ama işlerin yürümesine izin verir.

Birçoğumuz felsefenin bize hareketsiz garipliği öğrettiği sonucuna varırız. Bizi sürekli olarak tam tersini yapmamıza iten bir toplumda yaşıyoruz. Aslında yapılacak şeyler, duygular ve düşüncelerle dolu bir hayat yaşıyoruz. Ve hiçbir şey yapmadığımızda, kendimizi garip hissederiz. Bunun sadece bir zaman kaybı olduğunu düşünürüz.

“Bilgenin boşluğundan huzur ortaya çıkar; huzurdan eylem; eylemden de başarı.”

– Chuang Tzu

Filozof Lao Tzu, 2500 yıl önce Tao Te Ching’i yazdı. Bu filozof, yaşamanın en iyi yolunun doğanın akışıyla ve evrenle uyum sağlamak olduğu sonucuna vardı. Wu wei’nin ana fikri şudur: İşlerin doğal seyrinde gitmesine izin vermek ve buna uyum sağlamak.

Wu wei değerleri ve erdemleri

Wu wei sade bir yaşam biçimi önerir, çünkü bu barış ve uyuma dönüştürülür. Bu sadelik, anlamaktan ziyade, en büyük kaos ve ıstırap kaynağı oldukları için hırslara ve arzulara çok bağlı olmamak anlamına gelir.

Some figure

Sadelik ayrıca daha huzurlu bir yaşam sürmemize yardımcı olur. Harika şeyler başarmaya odaklandığımızda bu imkansızdır. Ne olmadığımıza veya neyimiz olmadığına dair şikayet etmek yerine ne olduğumuza ve nelere sahip olduğumuza değer vermekle ilgilidir.

Aynı şekilde, wu wei, sadeliğin ne olayların gidişatına karşı koymak, ne de dizginleri ele almalarını bahane etmek olmadığını kabul etmemize yardımcı olduğunu ileri sürmektedir. Bunlar Batı zihniyetiyle çelişen, ancak daha fazla duygusal dengeyi geliştiren değerler ve tutumlardır.

Wu wei ve aşırıya kaçma

Wu wei aynı zamanda aşırıya kaçmanın asıl sorun kaynağı olduğu gerçeğine dikkatimizi çeker. Birçoğumuzun düşündüğünün aksine, başarısızlıklar değil, bizi aşırıya kaçmalar daha fazla endişeli hissettirir. Bu nedenle, wu wei’nin pratik ilkeleri temel olarak dört noktaya odaklanmaktadır:

  • Problemler yarattığınızı kabul edin. Problemler durduk yere ortaya çıkmaz. Eylemlerimiz ve aklımız tarafından meydana getirilirler.
  • Problemleri çözmek için zihinsel bir çaba harcamayın. Onları aklınıza koymayın, onlar için çözümler de üretmeyin. Amaç, problemlerin kendi kendilerini çözmelerini sağlamak ve ciddiye almamak şeklindedir.
  • Her şeye doğal akışında kıymet vermeyi öğrenin. Bu, müdahalede bulunmanız gerektiğini düşünmeksizin şartlar karşısında hareketsizlik davranışını benimsemek demektir.
  • Aklınızı normal seyrine bırakın. Belirli bir yön veya odak vermeye çalışmayın. Sadece kendi rotasını takip etmesine izin verin.
Some figure

Bekle ve gör

Wu wei’nin ilkelerinden biri, nasıl bekleyeceğinizi ve göreceğinizi öğrenmektir. Herhangi bir yardım kaynağı olmadan eylemler için enerjinin korunması gerektiği fikrine dayanır. Doğru zamanı bekleyen insanlar, büyük bir öngörü ile hareket etmeyi bileceklerdir. Aynı zamanda büyük enerji ile, çünkü önemsiz eylemlere ziyan etmemişlerdir.

Dahası, nasıl bekleyip göreceğini bilen, her durumu çok kolay bir şekilde çözebilir. Çünkü çok az çaba gerektirir. Bu, ihmal veya pasiflik anlamına gelmez, aksine olayların doğal akışına uyum anlamına gelir. Hiçbir şeyin değişmediğini vurgulamalıyız. Gerçekte ise tam tersidir. Var olan, bireysel eylemlerle veya bireysel eylemler olmadan sürekli değişir.

Bu durumda demek istediğimiz şey bir olaya direnmemektir. Eylemlerimizden bazıları bize direnir. Bu, ters üretken olabilen negatif bir güç üretir. Kendimizi korumamıza yardım etmek yerine, bu mücadelede kendimize zarar vermeye kışkırtır. Amaç, direnmeden, her şeyin doğal olarak gerçekleşmesine izin vermektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moon, S. (2015). Wuwei (non-action) Philosophy and Actions: Rethinking ‘actions’ in school reform. Educational Philosophy and Theory47(5), 455-473.
  • Chee, P. T. (1971). The Principle of “Acting by not Acting,” Wei Wu Wei, in the Tao Te Ching. International Philosophical Quarterly11(3), 362-371.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.